Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Bogastvo kultur v podobah Vena Pilona

Kaj vas bo navdušilo?

  • vrhunski ustvarjalni opus Vena Pilona, enega najpomembnejših slovenskih ekspresionističnih umetnikov
  • industrijska dediščina ujeta v podobah Vena Pilona
  • domačija Vena Pilona, kjer je bila nekdaj pekarna, ter meščanska Ajdovščina v besedi in sliki

Ne prezrite

  • strokovno vodenje v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku
  • urnik: torek–petek od 9.00 do 18.00; sobota in nedelja od 15.00 do 18.00; zaprto: ponedeljki in prazniki
  • od 2,00 € naprej

V Pilonovi galeriji si lahko ogledate obsežen opus Pilonovih del. Stalna zbirka je zasnovana na način, da lahko sledimo umetnikovemu razvoju, kronološki črti, pa tudi vzporednicam v različnih likovnih zvrsteh. Galerija je bila ustanovljena leta 1973 in je nastala iz umetniške zapuščine, ki jo je mestu po očetovi smrti podaril sin Vena Pilona. Veno Pilon je bil slikar, grafik in fotograf, ki se je rodil leta 1896 v Ajdovščini. Je eden izmed najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev na področju ekspresionizma in sodi v vrh evropske umetnostne zgodovine.

Pilonova galerija redno predstavlja tudi dela tujih in domačih umetnikov ter hrani bogato zbirko del Pilonovih prijateljev. Rumeno modra galerija obsega dve meščanski hiši, ena od njiju je Pilonova domačija, kjer je imel slikarjev oče pekarno. Prenovo je z velikim spoštovanjem do zapuščine zasnoval ajdovski arhitekt Svetozar Križaj in zanjo prejel Plečnikovo nagrado. V pritličju hiše se nahaja manjša trgovina z galerijskimi publikacijami in spominki.

V bogati Pilonovi zapuščini ima prav posebno mesto avtorjeva upodobitev meščanske Ajdovščine in njenega industrijskega razvoja na začetku 20. stoletja. Velik del svojega opusa je Veno Pilon kasneje ustvaril v Parizu, zato je stalna zbirka Pilonove galerije svojevrsten poklon bogastvu različnih kultur.

Rezervacije


Pilonova galerija
Prešernova ulica 3
5270 Ajdovščina


T: +386 (0)5 368 91 77
E: pilonova.galerija@siol.net
W: www.venopilon.com