Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavski Križ in drugačno kosilo

Preživite dan med starimi zgodbami.

Srednjeveško obzidano mestece Vipavski Križ je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji. Ko se pripeljete v zgornjo Vipavsko dolino, ga zlahka opazite. Z griča nad hitro cesto vas vabi, da raziščete njegove srednjeveške skrivnosti. Grad in med obzidje stisnjene hiše pričajo o času, ko je bilo to majhno mestece upravno in gospodarsko središče zgornje Vipavske doline. Po sprehodu skozi slikovite ulice lahko obiščete kapucinski samostan, ki hrani izjemno bogato knjižnico in številne baročne umetnine.

Iz Vipavskega Križa se lahko odpeljete v bližnjo vas Kamnje, ki leži pod vznožjem Čavna in Kuclja. Vas je omenjena že v 14. stoletju. Ohranjen je kamenski rokopis iz 16. stoletja, ki je napisan v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Vreden ogleda je tudi več kot sto let star most, ki je bil v času gradnje največji objekt v vsej Vipavski dolini. Sprehod po vasi lahko izkoristite za spoznavanje značilne arhitekture, goriško-vipavskega tipa domačije z dvoriščem in značilnim kamnitim vhodom, portonom.

Ko se od tu po regionalni cesti peljete proti zahodu, v smeri Nove Gorice, ob cesti ne morete zgrešiti vasi Črniče, kjer si je vredno privoščiti kosilo na enih od najbolj znanih turističnih kmetij v Vipavski dolini. Kmetija Cigoj slovi po svoji odlični kuhinji, neprekosljivih suhih mesninah in vrhunskih vinih. Z veseljem vam bodo povedali svojo zgodbo, pa tudi kako sušijo pravi vipavski pršut in koliko svoje ljubezni posvečajo starim domačim vinskim sortam. Kosila v Črničah zlepa ne boste pozabili.

Po kosilu si lahko privoščite zanimiv sprehod. Krožna sprehajalna pot Črniče–Tabor–Sv. Pavel–Črniče vas bo popeljala v nove zanimive zgodbe. Nad Črničami si lahko najprej ogledate protiturški tabor, ki je eno od največjih arheoloških najdišč na Primorskem. Nekoliko naprej pa vas bo navdušila razgledna vzpetina Školj sv. Pavla, na njenem pobočju pa 11 m visok vodni zbiralnik, ki je najstarejša tako visoka še ohranjena rimska arhitektura pri nas. Nezahtevna pot vas ponovno pripelje v Črniče.

Srednjeveške zgodbe edinstvenega Vipavskega Križa in zanimive sledi preteklosti v vipavskih vaseh, lepa krajina in kulinarični užitki na pristni vipavski kmetiji zaokrožijo dan v nepozabno doživetje.

Priporočila
Vipavski Križ vam bo najlepše predstavil lokalni vodnik, za ogled kapucinskega samostana je potrebna predhodna najava.

Informacije
TIC Ajdovščina