Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Najlepše sakralne umetnine

Obiščite cerkve in samostane Vipavske doline.

Cerkveni zvoniki so ena od značilnosti vipavske krajine. V Vipavski dolini skorajda ni vasi, ki ne bi imela svoje cerkve, številne majhne cerkvice pa so zgrajene tudi zunaj današnjih naselij. Sakralna arhitektura je zelo zanimiva, pravi zakladi sakralne umetnosti pa se skrivajo v notranjosti cerkva in samostanov.

Ogled najlepših umetnin Vipavske doline lahko začnete v Vrhpolju pri Vipavi, kjer vas bo v cerkvi sv. Primoža in Felicijana gotovo navdušil povsem nov veličasten mozaik, ki ga je postavil pater Marko Ivan Rupnik. Nedaleč stran, ob regionalni cesti med Vipavo in Ajdovščino, vas k ogledu vabi romarska Marijina cerkev v Logu, ki je prvič omenjena že leta 1430. Le nekaj kilometrov naprej, v Ajdovščini, si lahko vzamete čas za ogled dveh cerkva. V cerkvi sv. Janeza Krstnika boste lahko občudovali eno najstarejših in najbolj znanih upodobitev križevega pota v Sloveniji, ki jo je ustvaril domačin Anton Cebej. V Šturjah, na levem bregu Hublja, pa si boste v cerkvi sv. Jurija lahko ogledali Langusovo oltarno sliko in stropne freske ter križev pot slikarja Toneta Kralja. Umetnine Toneta Kralja krasijo tudi nekatere druge cerkve v Vipavski dolini.

V Ajdovščini si lahko v starem mestnem jedru, kjer so številni gostinski lokali, privoščite kratek počitek. Pot nadaljujete v slikoviti Vipavski Križ, obzidano srednjeveško mestece. Tu boste našli kapucinski samostan, kjer je živel sloviti pridigar Janez Svetokriški. Če boste najavljeni, vas bodo menihi prijazno sprejeli in vam razkazali bogato knjižnico ter zbirko baročnih umetnin, med katerimi velja izpostaviti največjo baročno sliko v Sloveniji – Slava Svete trojice (1668). Z lepo notranjostjo vabi k ogledu tudi župnijska cerkev Svetega Križa.

Pot lahko nadaljujete v smeri Nove Gorice in na regionalni cesti v vasi Selo zavijete v smer Dornberka. V vasi Zalošče, ki slovi po vrhunskih vinih in odlični kulinarični ponudbi, si boste na eni od turističnih kmetij lahko privoščili kosilo. Postregli vam bodo s pristnimi domačimi jedmi.

Celodnevno raziskovanje sakralne dediščine Vipavske doline lahko zaključite na Kostanjevici v Novi Gorici. V tamkajšnjem frančiškanskem samostanu si poleg kapele lahko ogledate dragoceno Škrabčevo knjižnico, slovito grobnico zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov in rožni vrt burbonk, starih vrtnic, ki nosijo ime po rodbini francoskih kraljev.

Priporočila
Ker je v veliko cerkvah za ogled potrebna predhodna najava, priporočamo ogled z lokalnim vodnikom.

Informacije
TIC Ajdovščina, TIC Nova Gorica, turistične agencije v Ajdovščini in Novi Gorici