Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kaj je rad slikal Veno Pilon 

Bogata dediščina in slikarski navdih

Ajdovščina, današnje središče zgornje Vipavske doline, je zelo zanimivo mesto. Skoraj na vsakem koraku lahko naletite na neobičajno zgradbo ali ostaline, ki pripovedujejo zgodbe o ustvarjalnosti tukajšnjih ljudi. Reka Hubelj, zelo bogat vir vodne energije, je že v preteklih stoletjih v Ajdovščini omogočila razvoj industrije. Sprehod med slikovitimi pričevalci te dediščine lahko začnete v središču mesta ob Johmanovem mlinu, ki je ob koncu 19. stoletja veljal za najmogočnejši valjčni mlin v cesarstvu. Pot nadaljujete mimo ostankov rimske utrdbe Castra do starega obrtniškega središča Pale, kjer se ob reki Hubelj začne naravoslovna učna pot. Med domačini zelo priljubljena sprehajalna pot je nekoliko strma, a lepo urejena. Po desnem bregu reke Hubelj, v senci dreves in ob prijetnem šumenju vode, se povzpnete do Fužin. Ob poti so vidni ostanki stare elektrarne, kjer sta včasih delovala tudi žaga in manjši mlin.

Višje kot se boste dvigali, dlje v preteklost boste potovali. Nad staro elektrarno boste prečkali reko in mimo ostankov valjarne prišli do mogočnih fužin, ki so bile zgrajene v sredini 16. stoletja in predstavljajo svojevrsten vrhunec tehnične dediščine ob Hublju. Od tu je le še nekaj minut hoje do izvira reke Hubelj, ki je po deževnih dneh posebej veličasten, saj takrat voda bruha iz številnih lukenj v skalnatem pobočju.

V središče mesta se lahko vrnete po asfaltni cesti, ali pa še enkrat užijete prvinsko lepoto hudourniške struge in se vrnete po isti poti. V bližini starega mestnega trga, danes Lavričevega trga, bo vaš pogled pritegnilo modro pobarvano pročelje Pilonove domačije, kjer deluje Pilonova galerija. Po srečanju z zanimivo tehnično dediščino toplo priporočamo še srečanje s slikarskim opusom Vena Pilona, ki je v industrijskih zgradbah domačega kraja pogosto našel svoj slikarski navdih. Veno Pilon, slikar, grafik in fotograf, sodi med najpomembnejše slovenske likovne ustvarjalce. Čeprav je velik del svojega ustvarjalnega življenja preživel v Parizu, je bil na rodno Ajdovščino zelo navezan. Pilonova vrhunska umetniška dela so hkrati neprecenljiv zapis nekega časa. Med njimi najdemo tudi najlepše upodobitve stavb, ki so bile nekoč simbol gospodarskega napredka.

Priporočila
Tehnično dediščino vam bo najbolj slikovito in izčrpno predstavil lokalni vodnik. Za hojo do fužin in izvira Hublja izberite primerno obutev.

Informacije
TIC Ajdovščina