Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kulinarična tura Vipavska dolina

Kaj vas bo navdušilo?

  • okušanje tipičnega vipavskega pršuta
  • obisk sirarja
  • degustacija avtohtonih vipavskih vin
  • obisk odmaknjenih vasi ter spoznavanje zgodovine in kulture Vipavske doline

Ne prezrite

  • vodnik vas pobere v vaši nastanitvi v Vipavski dolini
  • celoten izlet traja približno 5 do 6 ur

Z večstoletno tradicijo pridelave vina in preprosto, a okusno lokalno hrano je Vipavska dolina popolna destinacija za kulinarične navdušence in raziskovalce vinsko-kulinaričnih posebnosti. Na tej turi boste okušali tradicionalni vipavski pršut, izdelke iz kozjega mleka in avtohtone vinske sorte s tega območja. Spoznali boste strastne kmetovalce, pridelovalce pršuta in vinarje, ki ustvarjajo v sozvočju z naravo in sledijo lokalni tradiciji pridelave.

Spoznajte svojega vodnika
Naš vodnik vam bo predstavil bogato zgodovino Vipavske doline in razložil, kaj je tako posebnega v vipavski kulinariki.

Obiščite dediščinsko kmetijo
Spoznajte prijazna lastnika, ki vas bosta sprejela v svoji domačiji. Okusite različne izdelke iz kozjega mleka, medtem ko poslušate njihovo pripoved o postopku proizvodnje sira.

Obiščite Vipavski Križ
Sprehodite se po ozkih ulicah srednjeveške vasice, ki je bila nekoč najmanjše mesto v cesarstvu. Spoznajte njeno bogato zgodovino in med odmorom za kavo na glavnem trgu prisluhnite zanimivim anekdotam.

Obiščite pršutarja
Okusite različne vrste pršuta in spoznajte, kako ga pridelajo. Izvedeli boste, kakšno vlogo ima v tem procesu burja, značilni mrzli severni veter.

Več o lokaciji
Dolga stoletja je bila Vipavska dolina znana kot vrt za okoliške regije, saj lahko tukaj skoraj vse leto pridelujemo sveže sadje in zelenjavo. Vinarji so svoje vino prodajali po vsem Avstro-Ogrskem cesarstvu, podjetni kmetje pa so svežo zelenjavo in meso vozili na trg v Trst in bližnjo Gorico. Danes dolina ponuja številne možnosti za kulinarično razvajanje. Vrhunske, večkratno nagrajene restavracij, vinarji, turistične kmetije in lokalni proizvajalci hrane poskrbijo, da je Vipavska dolina resnično raj za ljubitelje prvovrstne kulinarike.

Cena:

  • 2–3 osebe: 135 € / oseba
  • 4–5 oseb: 95 € / oseba
  • 6–8 oseb: 85 € / oseba

Rezervacije


Wajdušna, Burjatik d.o.o.
Župančičeva ulica 1 c
5270 Ajdovščina


T: +386 (0)5 366 40 43
M: +386 (0)41 232 548
E: wajdusna@wajdusna.com
W: wajdusna.com