Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Ajdovščina skozi oči Vena Pilona

Doživetje tisočletnih sledi v Ajdovščini, ki se je razvila na temeljih rimske utrdbe Kastra, navduši strastne raziskovalce in iskalce priložnosti za ustvarjalni navdih. Vse od prvih stoletij našega štetja, ko so Rimljani prav na tleh današnje Ajdovščine z odločilno bitko usmerili tok evropske zgodovine, so različne kulture tu za seboj puščale neprecenljive sledi. Te so navdihovale tudi Vena Pilona, enega najpomembnejših slovenskih ekspresionističnih slikarjev in vsestranskega likovnega ustvarjalca.

Podajte se po teh sledeh, raziskujte jih skozi oči velikega slikarja, začutite različne odtenke lokalne kulture tudi skozi kulinarična doživetja in vse svoje občutke na koncu prelijte v svojo lastno likovno stvaritev. Edinstveno in nepozabno.

Kaj vas bo navdušilo

  • popotovanje po sledeh dveh tisočletij v Ajdovščini, med ostalinami rimske Kastre in najdaljšega še ohranjenega rimskega obzidja v Sloveniji, v mestu, ki mu še vedno dajejo karakter stavbe iz časa velikega industrijskega razcveta na prelomu 19. stoletja
  • raziskovanje bogate dediščine skozi oči Vena Pilona in prepoznavanje delov mesta, ki jih je slikar upodobil v svojih delih
  • voden ogled stalne zbirke Pilonove galerije
  • neobičajno srečanje z lokalno pekarsko tradicijo, saj je bil Pilonov oče pek, današnja galerija pa nekoč pekarna
  • ustvarjanje likovnega izdelka pod mentorstvom likovnega ustvarjalca, galerista in pedagoga
  • posebno kulinarično doživetje, ki poveže lokalno izročilo s sodobnim življenjem ter likovno umetnost z mojstrstvom sirarstva, hkrati pa poboža vse naše čute

Ne prezrite

  • srečanje z lokalno kulturo na edinstven način, v pristni interakciji z mestom in ljudmi
  • v doživetje vas popeljejo ljudje, ki to, kar vam predstavijo, tudi sami živijo
  • aktivno doživetje, ki nagovori vse vaše čute, predrami ustvarjalca v vas
  • likovni izdelek, ki ga boste ustvarili, bo neprecenljiv spominek na doživetje

Doživetje se prične v starem središču mesta s kratko predstavitvijo Ajdovščine, rimske utrdbe Kastra, stoletja prepletanja kultur in poznejšega industrijskega razcveta, kar daje mestu edinstven karakter. Skozi zgodbe se gostje pripravijo na doživetje. Vodnik ima s seboj okvir za sliko in umetniška dela Vena Pilona.

Med sprehodom skozi mesto udeleženci raziskujejo bogato zgodovino Ajdovščine in nekdaj samostojnega naselja Šturje na drugem bregu reke Hubelj. Med raziskovanjem skozi oči Vena Pilona gostje iščejo posamezne dele mesta, ki jih je Pilon ovekovečil v svojih delih. S praznim okvirjem v roki lahko natančno določijo pozicijo umetniškega dela.

Sprehod se zaključi pred Pilonovo galerijo, kjer goste sprejme vodnik po galeriji. Gostje si ogledajo stalno razstavo Vena Pilona ter podrobneje spoznajo njegovo življenje in delo.

Ker je bil Pilon sin peka in ker je v hiši, kjer je danes galerija, nekoč delovala družinska pekarna, pripravimo gostom presenečenje. Skupaj z mojstrom peke drožnih peciv Erikom Dietzom zamesijo in pripravijo svoj pekovski izdelek.

Medtem, ko pekovski izdelek vzhaja in se peče, goste v sosednji Lični hiši sprejme umetnik in sirar David Ličen. Pod njegovim mentorstvom gostje svoje doživljanje Ajdovščine, njene dediščine in doživetja, v katerem so se znašli, upodobijo v svojem likovnem delu. Mentor na koncu vsa ustvarjena dela poveže v majhno umetniško knjižico.

Pred zaključkom doživetja gostje skupaj z vodnikom in Davidom Ličnom, tokrat v vlogi sirarja, okušajo sire Golden Ring ter jih spajajo s tipičnimi lokalnimi vini. Posebnost degustacije je, da poleg sira in vina okušajo tudi pekovski izdelek, ki so ga izdelali sami.

Dodatno: možnost nakupa grafik, spominkov in sirarskih izdelkov.

Rezervacija


Wajdušna (Burjatik d.o.o.)
Župančičeva ulica 1 c
5270 Ajdovščina


M: +386 (0)41 232 548
E: wajdusna@wajdusna.com
W: www.wajdusna.com