Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Adrenalinski pobeg pod Solkanski most in na Sabotin

Za strastne raziskovalce, ki uživajo v adrenalinskih preizkušnjah in si želijo nekaj povsem novega, je kot nalašč doživetje, ki poveže spoznavanje Solkanskega mostu in adrenalinsko športne aktivnosti z doživetjem življenja vojakov v prvi svetovni vojni. Sloviti Solkanski most, drzna gradbena mojstrovina iz leta 1906 z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu, predstavlja slikovito izhodišče za edinstveno doživetje.

Pari, manjše skupine do pet oseb in družine lahko za dva dni pobegnete iz vsakdanje rutine ob čudovito Sočo, v svet drznosti nekdanjih konstruktorjev mostov, v pustolovski park in vojaške kaverne iz prve svetovne vojne, kjer je še vedno v zraku komaj predstavljiv pogum takratnih vojakov. Ne le občutenje drznosti in poguma, tudi okušanje izbranih lokalnih jedi in lokalno izdelanih pijač vas bo popeljalo v nek povsem drugačen svet.

Kaj vas bo navdušilo

 • aktivnosti v pustolovskem parku
 • predstavitev Solkanskega mostu in kosilo pod mostom
 • kolesarjenje z e-kolesi na Sabotin, na vrhu voden ogled kavern in ostalin 1. svetovne vojne
 • pivska kopel in večerja v oficirski kaverni, druženje v kantini in spanje v kaverni
 • veslanje pod solkanskimi mostovi in plavanje v Soči čez državno mejo
 • zaključno kosilo s soško postrvjo in presenečenjem

Ne prezrite

 • dvodnevno doživetje vključuje več športnih aktivnosti, ki zahtevajo nekaj fizične kondicije
 • spanje v kaverni ne predstavlja udobja, kot smo ga vajeni doma, je pa zato neponovljiva izkušnja
 • izkušeni in svojemu delu povsem predani lokalni vodniki vas popeljejo v edinstveno doživetje
 • lokalne jedi in pijače so postrežene v nenavadnih ambientih, vendar v popolnem sozvočju z naravo in dediščino krajev ob Soči

1. dan: Solkan – Sabotin
Doživetje se prične s sprejemom v Kajak centru Solkan oz. na železniški postaji v Solkanu, nato se z raftom preko Soče odpeljemo v pustolovski park. Adrenalinsko pustolovščino v parku, ki traja približno dve uri, zaključimo s 300-metrskim spustom po jeklenici z desnega na levi breg reke Soče, 40 m nad reko.

Po bregu se sprehodimo do Solkanskega mostu, kjer spoznamo, zakaj je ta železniški most ena od večjih gradbenih mojstrovin na svetu. Pod Solkanskim mostom nas pričaka kosilo z izbranimi jedmi bližnje restavracije. Čudoviti most je bil med prvo svetovno vojno porušen, po vojni pa so ga po izvirnih načrtih znova postavili.

Na raziskovanje sledi soške fronte, ki je med prvo svetovno vojno pustošila ob Soči, se z e-kolesi odpravimo na hrib Sabotin. Cilj poti je stara vojaška karavla na Sabotinu, kjer nas pričaka Bogdan s tradicionalno vojaško dobrodošlico za izkazan pogum. Po kratkem počitku nas popelje po muzejski zbirki Sabotin v prvi svetovni vojni in na ogled kavern ob zgodbah, ki so krojile tukajšnjo zgodovino.

Sledi namestitev v prav posebne sobe – vojaške kaverne – ter ekskluziven večerni program:

 • kopanje v pivu (v paru ali celotna družina),
 • degustacija piva Reservoir Dogs (6 vzorcev),
 • vojaška večerja v kaverni ob svetlobi sveč,  z jedilnim priborom iz časa 1. svetovne vojne,
 • spanje v kaverni.

2. dan: Sabotin – Solkan – Gorica (Italija)
Po obilnem zajtrku odhod s kolesom proti Solkanu. Pot vodi skozi vas Podsabotin, mimo kmečkega turizma Valentinčič v italijanski del Goriških Brd, v vas Oslavje, kjer se nahaja kostnica, posvečena padlim italijanskim vojakom v 1. svetovni vojni. Od tu vodi pot skozi vas Pevma preko mostu Torione čez reko Sočo ter po poti med Solkanskimi polji nazaj v Solkan, v kajak center. Oddih s kavico na najlepši terasi ob Soči.

Kratkemu počitku sledi veslanje pod solkanskim tromostovjem do državne meje, nato pa izziv plavanja v mrzli reki Soči čez državno mejo, kot so to počeli povojni prebežniki iz vzhoda na zahod.

Tudi kosilo ob zaključku doživetja vsebuje izziv. Na ploščadi nekdanjega črpališča vode za oskrbovanje parnih lokomotiv si gostje sami, ob pomoči gostinca, pripravijo postrv. Ogenj je že pripravljen, postrv pa še neočiščena. S pomočjo nasvetov lahko vsak premaga tudi ta izziv in uživa v sveže pečeni postrvi.

Za vzdržljivost in pogum je vsak udeleženec ob koncu doživetja nagrajen s posebnim presenečenjem.

Rezervacije


Soča Fun Park
Pot na Breg 11
5250 Solkan


M: +386 (0)40 377 477
E: info@socafunpark.si
W: socafunpark.si