Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem

Okušanje mladega vina in lokalnih dobrot

Vipavska dolina slovi po odličnih vinih in mnogih vinarskih posebnostih, ki jo uvrščajo med najbolj privlačne vinorodne okoliše v Sloveniji in širšem srednjeevropskem prostoru. V dveh tisočletjih gojenja vinske trte je Vipavska dolina izoblikovala svojo identiteto, prepoznavno po ohranjenih starih domačih sortah, kamnitih hramih in visoki kakovosti naravne pridelave vin. V svetovnem merilu izjemno majhen vinorodni okoliš posega po najvišjih mednarodnih priznanjih. Na trenutni lestvici najboljših naravnih vin na svetu po izboru priznane strokovne revije Decanter lahko med najbolje ocenjenimi najdemo kar tri vina iz Vipavske doline.

V začetku novembra, ko praznik sv. Martina naznani, da so dozorela vina novega letnika, se začnejo tradicionalna martinovanja in številni drugi dogodki, posvečeni vinu, ki jih v Vipavski dolini prirejajo vse do božiča. Običaj je, da vipavski vinarji na pokušino mladega vina in martinovo gostijo povabijo vse, ki so pomagali pri obiranju grozdja, številni vinarji pa vrata svojih vinskih hramov odprejo vsem ljubiteljem vipavskih vin. Nekatere vasi na Vipavskem prirejajo skupna martinovanja, v nekaterih vaseh pa na izbrani dan vinarji sočasno povabijo na pokušino v svoje vinske hrame. V tem času je v Vipavski dolini odprtih več osmic, k okušanju značilnih sezonskih jedi pa vabijo tudi številne priznane gostilne in restavracije.

Na Vipavsko vinsko cesto že dve desetletji vsako jesen vabijo prireditve s skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem

Letošnji niz prireditev, ki v vinske hrame vabi že triindvajsetič, se začenja 4. novembra in traja do 17. decembra. V tem času so različne prireditve razporejene tako, da lahko obiskovalci v različnih krajih obiščejo več prireditev ter spoznajo vso raznolikost vipavske vinske in kulinarične ponudbe, bogastvo kulturnega izročila in pristno veselje, ki spremlja največji vinski praznik v letu.

Niz prireditev Vinski hrami Vipavske doline v privlačno celoto vsako leto poveže Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine, ki obiskovalcem ponudi tudi vse informacije.

Program 2023

Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, 4. 11. 2023 do 17. 12. 2023

Podroben program prireditev je na voljo na povezavi.

Informacije: Regijska azvojna agencija RODTIC Ajdovščina, TIC Vipava, TIC Nova Gorica