Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Mesec krasnih špargljev

Ko se v Vipavski dolini in na Krasu začne prebujati pomlad, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Na obdelanih poljih v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija uspevajo gojeni beli, zeleni in vijolični šparglji.

Njihov bogat okus in vsestranska uporabnost navdihujeta naše kuharske mojstre za ustvarjanje najrazličnejših dobrot. Od klasičnih špargljevih juh, preko bogatih glavnih jedi, vse do sladic. Prepustite se domišljiji naših gostincev, ki vas v obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev, predvidoma od konca marca do sredine junija, vabijo na prvovrstno dogodivščino - razvajanje z raznolikimi okusi špargljevih specialitet. Kreativne in zdrave krožnike vam bodo v tem obdobju ponudili v naslednjih gostilnah: Gostilna Bric, Gostilna Makorič, Gostilna Štirna in Izletniška domačija Mirko.

Uporabnost čudovitih divjih in gojenih špargljev seže daleč preko kuhinje in mize. Vse pogosteje se izpostavlja njihova učinkovitost na področju nege telesa.

V Orehovljah, vasici ob spodnjem toku reke Vipave, vsako leto v mesecu maju organizirajo praznik špargljev. Na prireditvi je poleg različnih etnološko-kulinaričnih delavnic in tradicionalne povorke kmečkih vozov tudi veliko priložnosti za okušanje tradicionalnih in sodobnih jedi iz špargljev.

Program 2024

Mesec krasnih špargljev, 1. 5. do 15. 6. 2024 : https://www.mirenkras.si/okusi-ljubezni