Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Jaslice v Vipavski dolini

Čarobno kulturno izročilo

V bogati dediščini krščanstva Vipavske doline, prepoznavni po številnih cerkvah in pomembnih samostanih, ima krščansko izročilo prav poseben pomen. Iz roda v rod so se v preteklih stoletjih ohranjali številni običaji in obredja. Postavljanje jaslic ob praznovanju božiča je morda najlepše krščansko izročilo, ki je zdavnaj preseglo izvorne duhovne dimenzije in še vedno navdihuje umetnike, ljubiteljske ustvarjalce, rokodelce ter organizatorje tradicionalnih božičnih dogodkov.

Postavljanje jaslic je v Vipavski dolini močno zakoreninjen družinski običaj, a lepe jaslice ne krasijo le domov. Skrbno zasnovane in lično izdelane jaslice postavijo v vseh cerkvah, pogosto pa jih najdemo tudi na povsem nepričakovanih krajih, kot so denimo skalne vdolbine ob priljubljenih pohodniških poteh.

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.

Ponekod se že teden dni pred božičem, najkasneje pa nekaj dni pred sveto nočjo odprejo razstave, ki na ogled postavijo raznolike jaslice, pogosto prave male umetnine. Nekatere presenetijo z izvirnostjo in lepoto izdelanih figuric, druge navdušijo s postavitvijo, prav vse pa očarajo s pristnim božičnim sporočilom. Tiste, ki so postavljene na prostem, običajno spremlja božični program, ki vabi k druženju med lučkami in čarobnimi postavitvami jaslic. Značilna arhitektura starih vipavskih naselij predstavlja edinstveno kuliso raznolikim jaslicam, slovito vipavsko gostoljubje pa poskrbi, da je obisk jaslic v Vipavski dolini vselej nepozabno doživetje.

In še namig. Razstave jaslic v zaprtih prostorih, kot so na Sveti Gori in v Vipavskem Križu, si oglejte popoldne, ob večerih pa si privoščite sprehod po z jaslicami olepšanih ulicah Vipave, Vipavskega Križa in vasi Tabor nad Dornberkom, kjer boste lahko na stojnicah poskusili tudi odlična vipavska vina. V eni od bližnjih gostiln pa lahko okusite značilne vipavske jedi.