Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Jaslice v Vipavski dolini

Čarobno kulturno izročilo

V bogati dediščini krščanstva Vipavske doline, prepoznavni po številnih cerkvah in pomembnih samostanih, ima krščansko izročilo prav poseben pomen. Iz roda v rod so se v preteklih stoletjih ohranjali številni običaji in obredja. Postavljanje jaslic ob praznovanju božiča je morda najlepše krščansko izročilo, ki je zdavnaj preseglo izvorne duhovne dimenzije in še vedno navdihuje umetnike, ljubiteljske ustvarjalce, rokodelce ter organizatorje tradicionalnih božičnih dogodkov.

Postavljanje jaslic je v Vipavski dolini močno zakoreninjen družinski običaj, a lepe jaslice ne krasijo le domov. Skrbno zasnovane in lično izdelane jaslice postavijo v vseh cerkvah, pogosto pa jih najdemo tudi na povsem nepričakovanih krajih, kot so denimo skalne vdolbine ob priljubljenih pohodniških poteh.

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.

Ponekod se že teden dni pred božičem, najkasneje pa nekaj dni pred sveto nočjo odprejo razstave, ki na ogled postavijo raznolike jaslice, pogosto prave male umetnine. Nekatere presenetijo z izvirnostjo in lepoto izdelanih figuric, druge navdušijo s postavitvijo, prav vse pa očarajo s pristnim božičnim sporočilom. Tiste, ki so postavljene na prostem, običajno spremlja božični program, ki vabi k druženju med lučkami in čarobnimi postavitvami jaslic. Značilna arhitektura starih vipavskih naselij predstavlja edinstveno kuliso raznolikim jaslicam, slovito vipavsko gostoljubje pa poskrbi, da je obisk jaslic v Vipavski dolini vselej nepozabno doživetje.

In še namig. Razstave jaslic v zaprtih prostorih, kot so na Sveti Gori, Gočah in v Vipavskem Križu, si oglejte popoldne, ob večerih pa si privoščite sprehod po z jaslicami olepšanih ulicah Vipave, Vipavskega Križa in vasi Tabor nad Dornberkom, kjer boste lahko na stojnicah poskusili tudi odlična vipavska vina. V eni od bližnjih gostiln pa lahko okusite značilne vipavske jedi.

Program 2023

Sveta Gora nad Novo Gorico
Razstava jaslic z mednarodno udeležbo, od 15. 12. 2023 do 7. 1. 2024

Vipavski Križ
Razstava jaslic na več lokacijah in na ulicah Vipavskega Križa, od 16. 12. 2023 do 6. 1. 2024
V Vipavskem Križu vaščani postavijo jaslice na prostem, pred svojimi domovi, ali pa v oknih, ki gledajo na ulico. Sprehod po ulicah tega majhnega srednjeveškega mesteca je v tem času izjemno doživetje.

Božična zgodba z živimi jaslicami, 23. 12. 2023
Žive jaslice bodo v Vipavskem Križu postavljene na ulicah in trgih, spremljalo jih bo petje, popestrili pa svetlobni učinki.

Vipava
Jaslice v Vipavi, od 15. 12. 2023 do 6. 1. 2024
Na več kot 100 lokacijah po vipavskih ulicah bodo jaslice krasile izložbe in domove.

Goče
Jaslice na Gočah, od 23. 12. do 6. 1. 2024
Jaslice ne krasijo le domov, temveč tudi ulice, okenske police, vinske sode, mize in ograje.

Tabor nad Dornberkom
Jaslice pod zvezdnatim nebom, od 23. 12. 2023 do 6. 1. 2024

Domačini postavijo osrednje jaslice ter tudi pred svoje hiše ali pa v okna, ki gledajo na ulico.