Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Druženje s pinelo

Razvajanje z domačim vinom in lokalnimi jedmi

Pinela je stara vinska sorta, ki jo danes najdemo le še v Vipavski dolini. Med vsemi starimi domačimi sortami, ki jih vinarji uspešno ohranjajo v Vipavski dolini in med katerimi je tudi avtohtona vinska sorta zelèn, ima samosvoja pinela prav poseben status. Ta občutljiva trta potrebuje ustrezno lego in skrbnega vinogradnika. Idealne pogoje za rast in pravo strast vinarjev je pinela našla na Planini nad Ajdovščino. Starodavna vas, ki je raztresena po več rodovitnih gričih, je danes poznana tudi kot središče pridelave vipavske pinele. V čast temu posebnemu, izjemno pitnemu belemu vinu na Planini že več kot desetletje prirejajo praznovanje, ki so ga poimenovali Druženje s pinelo.

Vsakoletno praznovanje se tradicionalno prične z mašo v cerkvici Sv. Pavla, od koder se odpirajo najlepši pogledi na Planino in Vipavsko dolino. Od cerkvice se med planinskimi vinogradi lahko obiskovalci sprehodijo do stare vaške šole, kjer so na voljo pokušine številnih pinel iz celotne Vipavske doline. Domačim vinarjem s Planine se na praznovanju pridružijo tudi drugi pridelovalci te posebne vipavske vinske sorte.

Ob okušanju pinele lahko obiskovalci spoznavajo tudi nekatere druge domače dobrote. Za malce drugačno kulinarično razvajanje poskrbijo ženske, domače vinarke s Planine. Ob svojih pinelah ponudijo prigrizke iz domačih sestavin, pripravljene s sodobnim pridihom. Kot odmor med pokušinami bo obiskovalcem na voljo voden sprehod med bližnjimi planinskimi vinogradi, pod vaško lipo na placu pa bo zazvenela tudi domača pesem.

Druženje s pinelo organizira društvo Soudan s Planine, ki povezuje lokalne pridelovalce.

Program 2024

Druženje s pinelo, 1. 4. 2024 od 16.00 do 20.00

Stara šola na Planini, Planina 58, Ajdovščina

Vstopnina 20 €, kavcija za kozarec 5 €.

Informacije: www.facebook.com/events/741948378035473TIC Ajdovščina