Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Dogodki

Pristna doživetja v Vipavski dolini

Vse leto, od zgodnje pomladi do zime, v Vipavsko dolino vabijo številni in zelo različni dogodki. Posebej priljubljene so tradicionalne prireditve, ki ohranjajo izročilo ter predstavljajo lokalno vinsko kulturo in kulinariko. V zadnjih letih pa je v dolini vse več zanimivih športnih dogodkov, tudi s področja ekstremnih in adrenalinskih športov, ki privlačijo veliko navdušencev.

Dobrodošli v dolini nepozabnih doživetij!

Pretekli dogodki

Ko se v Vipavski dolini in na Krasu začne prebujati pomlad, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Na obdelanih poljih v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija uspevajo gojeni beli, zeleni in vijolični šparglji.
Več
Ena od etap mednarodne Dirke Po Sloveniji – s startom v Ljubljani in ciljem v Novi Gorici – bo Vipavsko dolino in Goriško postavila v središče športnega dogajanja. Lepote naše destinacije bodo na tretji etapi dirke spremljali tudi gledalci neposrednega prenosa po vsej Evropi.
Več
V grajskem dvorišču se predstavljajo vinarji iz Vipavske doline, ki pridelujejo vino zelèn, ponudbo dopolnjujejo kulinarična ponudba ter viteške igre. Organiziran bo tudi voden ogled po »gasah« in trgih Vipavskega Križa. Od 18.00 do 22.00.
Več
Pod okriljem prireditve Okusi Vipavske vsako leto poteka Kulinarični mesec. Od konca aprila do konca maja številne restavracije, gostilne in turistične kmetije v Vipavski dolini ponudijo izbrane jedi iz lokalnih pridelkov.
Več

Festival vrtnic

27. 4. – 19. 5. 2024
Nova Gorica
m: +386 (0)41 320 990
www.vrtnice.info
V Novi Gorici, mestu vrtnic, prirejajo festival z bogatim programom in kulinarično ponudbo na temo vrtnic. Središče dogajanja je na vrtu frančiškanskega samostana Kostanjevica, ki se ponaša s slovito zbirko starinskih vrtnic burbonk. Vrt je odprt le v času festivala, vsak dan od 10.00 do 17.00, ob nedeljah med 12.00 in 17.00.
Več
Največji športni dogodek v Vipavski dolini z več kot 90 km spektakularnih hitrostnih preizkušenj in nočnim superspecial preizkusom v centru Ajdovščine ob progi pritegne na tisoče obiskovalcev.
Več
Zahtevna gorska tekaška preizkušnja poteka v kategorijah: Emperor 170, Centurion 110, Gladiator 60, Legionar 30 in Asterix 15. Proge so speljane po obronkih Gore in Nanosa, na najvišje vrhove nad Vipavsko dolino ter po dolini in vipavskih gričih ter po mestu.
Več
Tradicionalni pohod na velikonočni ponedeljek poteka v spomin na košnjo visokogorskih travnikov na Mali gori. Pohodniki se iz vasi Kamnje povzpnejo na Malo goro po označeni planinski poti ali po tematski poti Pot koscev in grabljic.
Več
V stari šoli na Planini se predstavljajo vinarji iz Vipavske doline, ki na pokušino ponujajo pinelo, žlahtno kapljico zelo priljubljene stare domače vinske sorte.
Več

Jaslice v Vipavski dolini

december 2023, januar 2024

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.
Več
Kostanjevica je staro božjepotno svetišče s samostanom, pestro zgodovino in bogatimi zakladi preteklosti. Na Kostanjevici ali na Kapeli, kot pravijo kraju domačini, bodo v letih 2022 in 2023 z različnimi dogodki obeležili 400-letnico postavitve kapele.
Več
Na Vipavsko vinsko cesto že dve desetletji vsako jesen vabijo številne prireditve, martinovanja in pokušine vin v vinskih hramih.
Več
Ameriška kantavtorica, pesnica, »botra panka« Patti Smith bo združila ljubitelje glasbe z obeh strani slovensko-italijanske meje. Koncert, ki naznanja evropsko prestolnico kulture, bo brezplačen, odvil pa se bo 5. oktobra 2023 na parkirišču ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina.
Več

Vipavska trgatev

8. 9. – 10. 9. 2023
Glavni trg,
5271 Vipava

m: +386 (0)51 215 226
vipava@vipavskadolina.si
V okviru praznovanja trgatve, ki ima najdaljšo tradicijo na Vipavskem, vsako leto okronajo vipavsko vinsko kraljico in nagradijo najboljša vina. V treh prazničnih dneh obiskovalcem ponudijo tudi kmečko tržnico in bogat zabavni program.
Več
Angleška rock skupina Editors bo 2. septembra 2023 nastopila na parkirišču ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina. Za skupino, katere stil včasih označijo kot dark indie rock, je značilen prepoznaven zvok, ki združuje rock, punk in elektroniko.
Več
Morda razmišljate, kje boste silvestrovali? Iščete informacije o odprtih osmicah ali etnološko obarvanih prireditvah? Vas zanima tudi bolj urban praznični utrip?
Več

Giro d’Italia 2021

23. 5. 2021
Nova Gorica,
5000 Nova Gorica

t: +386 (0)5 330 46 00
m: +386 (0)41 460 217
nova-gorica@vipavskadolina.si
Največji italijanski športni dogodek, 104. kolesarska dirka Giro d’Italia, bo v nedeljo, 23. maja, potekala tudi po slovenskih tleh. Prizorišče 15. etape Gira d’Italia bo tudi Nova Gorica.
Več