Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Več tisoč let Ajdovščine v enem dnevu

Doživite utrip življenja ob mrzli reki in spoznajte, zakaj se tu rojeva burja

Ajdovščina leži na prepihu zgodovine, narodov in kultur. Tu potekajo tisočletne poti med Italijo in Podonavjem. Na skalnatem platoju Školj je že ob koncu 2. tisočletja pr. n. št. stalo bronastodobno naselje, sredi 2. stoletja pr. n. št. pa so Rimljani na južnem delu današnje Ajdovščine zgradili tovorno, preprežno in poštno postojanko, ki je kasneje, v 3. stoletju, prerasla v močno utrdbo s štirinajstimi stolpi, imenovano Castra. S stalno vojaško posadko je Kastra varovala vzhodno mejo Rimskega cesarstva, s tem pa tudi zahodni kulturni svet pred t. i. barbarskimi ljudstvi iz vzhoda. 

Po sledeh Rimljanov

Raziskovanje večtisočletne zgodovine Ajdovščine pričnete na Lavričevem trgu, kjer so arheologi med zadnjimi izkopavanji ob prenovi trga odkrili ostanke principija, kompleksa vojaškega poveljništva in upravnega središča Castre iz 3. in 4. stoletja. Trg še danes predstavlja središče mesta ter prostor za druženje.

Začutite mediteranski značaj domačinov, zapletite se z njimi v pogovor ali zgolj poslušajte melodično ajdovsko narečje. Na prenovljenem trgu, osvobojenem pločevine, je dovolj prostora tudi za razigrano mladež. Med brezskrbnim srkanjem kave v enem izmed lokalov se lahko otroci s skiroji, kotalkami ali poganjalčki v miru vozijo po tlakovani kamniti ploščadi. Ste vedeli, da dolžina ene tlakovane plošče izhaja iz dolžine rimskega koraka? Tudi v vročih dneh je na trgu prijetno, saj v treh fontanah teče voda, osvežite se lahko tudi pod tremi latniki z nameščenimi pršilniki in pri pitniku. Še kepica sladoleda v eni izmed bližnjih slaščičarn in čas je za krajši pohod.

Ob reki do izvira

Izhodišče krožne poti je v Športnem parku Pale. Do tja lahko pridete peš ali pa se zapeljete z avtomobilom. V bližini downhill proge boste opazili prve informacijske table, ki opozarjajo na začetek naravoslovne učne poti. Skozi več postaj se boste seznanili z geološko podlago, tlemi, pestrim rastlinskim in živalskim svetom ob Hublju ter vodnim ekosistemom. Po približno 20 minutah zmerne hoje ob strugi navzgor boste prispeli do izvira. Po obilnem deževju, ko pršijo kapljice vsepovsod in voda vre iz številnih lukenj kraškega podzemlja, je tu še posebej veličastno. Pa tudi sicer je pri izviru vedno prijetno hladno. Za postanek si lahko izberete bližnjo Gostilno pri izviru Hublja, kjer vam bodo ponudili tipične jedi Vipavske doline. Žejo pa si potešite s kozarcem osvežilne pijače, katera osnovna sestavina je kakovostna hubeljska voda, najsi bo to domača sodavica »pašareta«, Fructalov sok ali pivo iz lokalnih pivovarn.

Kjer domuje burja

S pomočjo oznak nadaljujete po poti na kraški travnik Školj, kjer se vam na robu planote odpre čudovit pogled na Ajdovščino. Spraševali se boste, zakaj imajo hiše na strehah položene kamnje. Razlog tiči v obrambi strešnikov pred burjo, severozahodnim vetrom, ki nastane na zavetrni strani gorskih verig v Vipavski dolini ter se po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa v sunkih spušča v dolino. Vas preseneča dejstvo, da najmočnejši sunki presegajo hitrost 200 km/h? Opazili boste, da tu drevesa rastejo postrani, nagnjena so prav zaradi burje, a ji s prilagojenim koreninskim sistemom uspešno kljubujejo. Burji pa že tisočletja kljubujejo tudi tukajšnji prebivalci, ki imajo burjo radi, saj čisti zrak, razjasni nebo in suši mesnine. Razlogov za obisk je torej več kot dovolj – se vam ne zdi?