Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Sprostitev ob reki Vipavi

Osvežitev in doživetje prvinske narave

Reka Vipava izvira dobesedno sredi starodavne Vipave, pod strmim pobočjem Nanosa. Njen izvir je naravna znamenitost in redka posebnost. Iz številnih kraških izvirov se reka v obliki obrnjene delte steka v svojo strugo in predstavlja edinstven primer takega izvira v Evropi. Naselje Vipava je tako prepredeno s številnimi strugami, čez katere so zgrajeni tudi številni mostovi. Izvire Vipave preprosto morate spoznati!

Od tu se reka Vipava najprej živahno, nato pa vse bolj leno vije po Vipavski dolini še približno petdeset kilometrov, vse do svojega izliva v reko Sočo v italijanskih Sovodnjah. Njeni bregovi so vzdolž celotnega toka bujno zeleni in zelo slikoviti ter predstavljajo dragoceno naravno območje, ki nudi dom številnim pticam in zavetje tudi drugim živalim. Domačini predano skrbijo, da voda ostaja čista. Zato v reki živijo številne vrste rib. Vas mika, da bi katero ujeli? Ribolov je v Vipavski dolini zelo priljubljena aktivnost, med vrstami ribolova pa je na prvem mestu muharjenje. Priskrbite si ribolovno dovolilnico in z družino uživajte v tej sproščujoči aktivnosti.

Ob reki Vipavi lahko v poletnih mesecih poiščete tudi osvežitev. Že počitek, morda po kolesarjenju ali pohodu, v senci visokih dreves in ob petju ptic, se vsakomur prileže. Čofotanje po čistih tolmunih reke bo navdušilo otroke. Bregovi reke so zaradi pestrosti rastlinskih in živalskih vrst tudi prava mala učilnica v naravi. Na reki Vipavi pa si lahko privoščite tudi vodne športe. Za priljubljeno supanje in vožnjo s kajakom si lahko športne rekvizite izposodite pri lokalnih ponudnikih vodenih tur po reki Vipavi.