Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Naokoli v Vipavski Križ

Začutite utrip srednjeveškega mesteca na vrhu grička v osrčju Vipavske doline, ki ga boste opazili že med vožnjo. Še prej pa se podajte na pohod med oljke in trte.

Pot začnite pred Domom krajanov v vasi Cesta pri Ajdovščini in sledite oznakam po večinoma makadamski poti okoli Vipavskega Križa. Okrog 7 km dolga krožna pot se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki, včasih zavije skozi gozdiček, vseskozi pa vas spremlja pogled na Vipavski Križ. Po poti se lahko zapeljete tudi s kolesom, lahko pa uživate v sprehodu z vašimi najmlajšimi v otroških vozičkih.

Približajte se obzidju, poiščite mestna vrata in vstopite v Vipavski Križ. Ste vedeli, da je ta majhen kraj pred skoraj pol tisočletja dobil mestne pravice in njih ima še danes? Nekdaj cvetoče trgovsko in rokodelsko mestece ima častitljivo zgodovino. Poleg župnijske cerkve in kapucinskega samostana z bogato knjižnico buri domišljijo nekdaj mogočen grad s štirimi stolpi, kjer sta nekoč živela grof Attems in grofica Eleonora. Med Križani sta bila precej priljubljena. Odgovore zakaj, vam bodo z veseljem pripovedovali lokalni vodniki, kakšno zgodbico pa vam bo prav gotovo uspelo izvedeti tudi v trgovinici in degustarnici Darovi Vipavske, dobro založeni s ponudbo okoliških pridelovalcev.

Na poti domov si privoščite postanek v Gostilni Sivi Čaven v Potočah. V gostilni s stoletno tradicijo boste poleg užitkov ob okusnih tradicionalnih jedeh v moderni preobleki spoznali še zgodbo o furmanstvu. S svojimi vozovi in konji so se tukaj radi ustavljali furmani, ko so tovorili les in led iz Trnovskega gozda ter vino in druge pridelke iz doline v Trst.    

Tehnični podatki o poti:
Skupni čas hoje: 2 uri