Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Na Goro po najlepši razgled

Pokukajte skozi Otliško okno in obiščite Sinji vrh 1000 metrov nad morjem.

Na Gori, robu Trnovske planote, se prepletajo številne poti. Vsaka od njih je tako zanimiva in posebna, da jo je škoda zaobiti. Potem ko boste Goro prvič doživeli, se boste tja gor vedno znova vračali.

Gora je drugačna in neponovljiva. Veličastna narava očara: jame, vrtače, škraplje, žlebovi, okamenele korale v sivem apnencu, raznolik rastlinski in živalski svet. Skoraj vsak naravni pojav ima svojo zgodbo: veselo, hudomušno pa tudi žalostno. Ljudske pripovedi, zgodbe in anekdote navdušijo mlade in nekoliko manj mlade. Ste že slišali legendo o nastanku Otliškega okna? Pravijo, da je okno v skali nastalo, ko si je hudič oprtal pretežko breme in padel, pri tem pa je z rogom zaril v skalo in tako izvrtal luknjo.

Otliško okno je ena največjih naravnih znamenitosti na Gori. Naravno okno v skalnatem koralnem grebenu ponuja enega najbolj nenavadnih pogledov na Vipavsko dolino. S svojo lepo obliko in razgledom bo otrokom zagotovo všeč. Najlažja in najkrajša pot do tja vodi iz bližnje vasi Otlica. Pot je označena, oznake poiščite nasproti vaške gostilne.

V neposredni bližini Otliškega okna si lahko ogledate še kamnito spiralo, zanimiv arhitekturni umetniški dosežek, nato pa po označeni poti krenete na pot do Sinjega vrha. Ob jasnem vremenu lahko na vrhu, ki se nahaja na 1000 metrih oz. kakemu metru več, uzrete morje v daljavi. Počitek vam bo tu prišel prav, še bolj pa kosilo v Penzionu Sinji vrh, ki ponuja lokalne in sezonske jedi iz sestavin, ki jih večinoma sami pridelajo na ekološki kmetiji. Polni dobrot in vtisov se vrnete nazaj na izhodišče. 

Tehnični podatki o poti:
Skupni čas hoje: 3 ure