Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Ajdovščina, mesto sladoleda  

Sladkosti poletnih dni tudi v Vipavi in Novi Gorici

Vipavska dolina že stoletja slovi kot rajski vrt, kjer gojijo veliko vrst sadja in pridelujejo številne druge dobrote. Zaradi obilja plodov narave se je v teh krajih razvila tudi njihova predelava. Med proizvajalci, ki so sloves rajskih okusov ponesli v svet, je verjetno najbolj poznan Fructal, legendarni proizvajalec sadnih sokov s sedežem v Ajdovščini. V zadnjih desetletjih pa se je v Ajdovščini razvila tudi proizvodnja sladoleda. Ste vedeli, da nas priljubljeni sladoled Leone razvaja že več kot 30 let? Iz Ajdovščine ga razpošiljajo v številne države po vsem svetu in vsako leto poskrbijo za kakšno novost.

Največjo izbiro sladoledov Leone ponuja njihova trgovina v središču Ajdovščine, v Lokarjevem drevoredu v neposredni bližini pošte. Z odličnim sladoledom lastne izdelave pa se v Ajdovščini lahko posladkate tudi v treh slaščičarnah: na Sladolednem vrtu Bambola na Gregorčičevi ulici, v Slaščičarni in kavarni Cukr na Prešernovi ulici ter v Slaščičarni Ajdovščina na Goriški ulici. V mestu, ki slovi po visoki kakovosti in inovativnosti prehrambnih izdelkov, je tudi obrtno izdelan sladoled pravo kulinarično doživetje.

Ko se boste potepali po Vipavski dolini, lahko zares odličen sladoled najdete tudi marsikje drugje, zato ne bo odveč še nekaj namigov.

V Vipavi, le 7 km iz Ajdovščine, kamor se lahko z družino odpeljete s kolesom, boste v središču tega slikovitega kraja ob izvirih reke Vipave našli slaščičarno, ki je ena izmed najbolj priljubljenih v dolini. Na Glavnem trgu slaščičarna Marjanca vabi k okušanju številnih vrst sladoleda in posedanju "na placu", kjer je v vsakem letnem času prijetno živahno.

Na drugem koncu doline, kjer se odpira Goriška ravnica, boste v Novi Gorici lahko zaznali poseben utrip somestja dveh Goric, ki brez vidne meje živita na stičišču Slovenije in Italije. Velika kulturna povezanost dveh mest bogati kulinarično ponudbo, vpliv bogate italijanske tradicije pa zaznamuje tudi ponudbo sladoleda. Najbolj poznana slaščičarna v mestu je Caffè Dolce Vita v Casinoju & Hotelu Perla na Kidričevi ulici. Poleg legendarno dobrega sladoleda boste tu našli tudi odlične sladice. Izvrsten sladoled ponujata tudi Sladoledarna Malinca in Sladoledarna Pinjola na Bevkovem trgu v središču mesta, ki je v celoti namenjen pešcem in kjer lahko doživite resnični utrip mesta brez mej.