Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavske češnje

Prve češnje dozorijo v Vipavski dolini

Težko pričakovane in oboževane, prvi sadež v letu in zato posebej dragocene. Češnje so poleg grozdja že od nekdaj najbolj prepoznavna dobrota iz Vipavske doline, rajske dežele slastnih plodov. Prve češnje v dolini dozorijo že v začetku maja in veljajo za prve v tem delu Evrope. Rdeči, sočni in sladki sadeži vsako pomlad obogatijo lokalno kulinarično ponudbo.

V Vipavski dolini imajo češnje bogato zgodovino. Od konca 19. stoletja pa vse do druge svetovne so bile češnje skorajda edino sadje, ki so ga kmetje pridelovali za trg. Vipavske češnje so prodajali v Ljubljano, v Trst, Beljak in Celovec, pa tudi na Dunaj ter v mesta na Češkem in Bavarskem. Češenj takrat seveda niso gojili v nasadih, a so zaradi priljubljenosti tega zgodnjega sadja pridelovali zelo velike količine. Danes je češnjevih dreves v dolini bistveno manj, kultura saditve posameznih dreves na obronke vinogradov in travnikov pa se je ohranila do danes in lepša vipavske vedute.

Češnja je zahteven sadež. Ročno obiranje občutljivih plodov mora biti nadvse pazljivo, repki morajo ostati na češnji. Vsaka najmanjša poškodba kožice pomeni hiter propad sadeža, ki že tako ne prenese daljšega shranjevanja. Svežina je zato pri češnji še posebej pomembna vrlina.

Poleg stare sorte Vipavke v Vipavski dolini danes uspevajo številne sorte češenj, zato so sveži plodovi na voljo skoraj dva meseca. Domačini jih obožujemo. Sveže za zobanje, pa tudi v različnih domačih jedeh. Prava zvezda sezone je češnjev štrudelj, marsikje gospodinje češnje uporabijo tudi kot nadev za štruklje.

Mojstri kulinarike radi stopijo korak dlje in s češnjami ustvarjajo prave kulinarične umetnine. Vipavska dolina slovi po svoji sezonski kulinarični ponudbi iz lokalnih sestavin, zato lahko v gostilnah in restavracijah v času češenj pričakujete, da vam bodo ponudili tudi jedi s češnjami. Med potepanjem po Vipavski dolini pa ne spreglejte stojnic ob cesti, kjer domačini prodajajo sveže nabrane, zrele češnje.