Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Sočna vipavska breskev

Kraljica sadovnjakov Vipavske doline

Ko so si antični bogovi omislili nektar, pijačo, ki jim daje večno mladost in nesmrtnost, so ga po vsej verjetnosti pripravljali iz breskev. Ta izjemni sadež vzbudi pozornost z nežno dlakavo kožico, privlačnim vonjem, izjemno sočnostjo in neopisljivo slastnim okusom. Edinstveno kombinacijo osnovnih okusov – slanega, kislega, grenkega in sladkega – naše brbončice prepoznajo kot opojno in zahtevajo še.

Breskev so v naše kraje prinesli že Rimljani. Vse do prejšnjega stoletja so kmetje v Vipavski dolini gojili le posamezna drevesa ob robovih vinogradov. S širitvijo večjih nasadov se je v drugi polovici prejšnjega stoletja breskev uveljavila kot najpomembnejša sadna vrsta. Iz velikih nasadov so prihajale sočne breskve za sloviti Fructalov breskov sok, ki je glas o vipavskih breskvah ponesel po vsej Evropi. Fructal, vodilni proizvajalec sadnih sokov na Zahodnem Balkanu s sedežem v Ajdovščini, danes proizvaja sadni sok 100 % Vipavska breskev in tako pomaga ohranjati tradicionalno lokalno pridelavo. Ljubiteljem breskev pa je ta žlahtni okus na voljo vse leto.

Asociacija na nektar ni iz trte izvita. Breskvam mnogi pripisujejo pomlajevalni učinek. Razlog tiči v izredno bogati sestavi sadeža. Zaradi obilja antioksidantov, vitaminov in mineralov ter drugih pomembnih hranil naj bi bile breskve koristne za zdravo kožo, organizmu naj bi po naporih vračale energijo in pospeševale metabolizem. Seznam blagodejnih in celo zdravilnih učinkov breskev je po mnenju različnih strokovnjakov zelo dolg. Nesporno dejstvo pa je, da breskve z veseljem uživamo že zaradi njihove slovite sočnosti in izjemne okusnosti. Nekaj resnično božanskega se skriva v tem sadežu.

Breskve, predvsem tiste, ki so do polne zrelosti ostale na drevesu, najraje uživamo sveže. Domačini iz zrelih sadežev radi pripravijo breskve v vinu, priljubljeno hladno poslastico, ki osveži poletne dni. Sočne breskve so tudi pogosta sestavina sezonskih sladic in seveda najbolj priljubljen sadež za pripravo sadnih sokov.

Del bogate tradicije pridelovanja breskev v Vipavski dolini je tudi način prodaje sveže obranih plodov. Na robu sadovnjakov kmetje razstavijo nekaj zabojčkov z lepo zloženimi sadeži, ki pomenijo: "Dobrodošli v našem sadovnjaku!" Ustavite se. Kmetje vam bodo z veseljem prodali pravkar obrane breskve, sadeže pa si boste lahko po želji natrgali tudi sami. Najbolj privlačno predstavitev različnih sort breskev ponuja vsakoletni Praznik breskev, ki ga tradicionalno prirejajo v Prvačini. Na tej etnološko obarvani prireditvi si lahko ogledate razstavo najlepših breskev, sveže sadje in izdelke iz breskev pa lahko tudi kupite.