Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kostanj

Priljubljena jesenska poslastica

Na vprašanje, kaj imamo jeseni najraje, boste v Vipavski dolini dobili jasen odgovor: omamni vonj pečenega kostanja in kozarec mladega vina. Na pragu zime, ko narava s spreminjanjem barv že naznanja svoj skorajšnji počitek, nas še enkrat bogato obdari s svojimi plodovi. Domači kostanj (Castanea sativa) je kultivirana sredozemska rastlina, ki so jo gojili že stari Grki in Etruščani. Plodovi kostanja so zaradi posebnega okusa in izjemne hranljivosti že od nekdaj zelo priljubljeni, v lokalni kulinariki pa predstavljajo neizčrpen vir navdiha.

Na obronkih Vipavske doline in Banjške planote odlično uspeva maron, kostanj z lepimi, debelimi plodovi, ki je povsod najbolj cenjen. Tako kot mnoge druge kulture so tudi kostanj v naše kraje zelo verjetno prinesli Rimljani. V preteklih stoletjih je bil kostanj marsikje pomemben vir preživetja. Ustno izročilo pripoveduje o velikanskih kupih kostanja v shrambah kmetij na Banjški planoti, ki so v odročnih in vso zimo zasneženih krajih predstavljali pravo dragocenost. Niže v dolini, kjer je bilo drugih kmetijskih pridelkov vedno dovolj, so kmetje večino kostanja prodali v bližnja mesta.

Tudi danes nas kostanj navdušuje s svojimi prehranskimi lastnostmi. Vsebuje veliko dobrih ogljikovih hidratov ter zelo malo sladkorja, beljakovin in maščob. Kostanj je bogat z vitamini skupine B in z minerali. Odličnemu živilu pripisujejo tudi nekatere zdravilne lastnosti. Zdravilci uporabljajo tudi kostanjeve liste in posebej priporočajo kostanjev med, ki ga boste našli pri čebelarjih v Vipavski dolini.

Kostanj pa je predvsem zelo, zelo okusen. Pečen ali kuhan, njegova sredica preprosto očara. V tradicionalni kulinariki se je ohranilo veliko načinov uporabe kostanja, najbolj priljubljen je za pripravo sladic. V visoki kulinariki Vipavske doline pa se od oktobra in vse tja do božiča kostanj dotakne številnih jedi. Skrivnostne mojstrovine s kostanjem preprosto morate okusiti. Uživajte v neponovljivem prepletanju jesenskih okusov.

V vasi Vitovlje, v osrčju Vipavske doline, že vrsto let v oktobru prirejajo praznik kostanja. Vaščani so na svoje marone prav posebej ponosni, zato pripravijo živahno druženje s kostanjem. Obiščite Vitovlje in okusite njihov sloviti kostanj.

Nabiranje kostanja

Kostanj lahko v zmernih količinah nabiramo v vseh slovenskih gozdovih, vendar ga ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Z zakonom je določeno, da sme posamezni obiskovalec gozda na dan nabrati do 2 kg kostanja. Izjema so posebej označeni gozdovi, katerih lastniki so se odločili za pridelavo kostanja. Pri nabiranju kostanja se držimo gozdnega bontona, ki velja za vse obiskovalce gozda.