Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Januar 2024

Zgodnji pobeg v Rajsko dolino

Aktivni oddih se lahko začne zdaj

Zima je lahko mrzla ali pa tudi ne. Pomlad je lahko zgodnja, ali pa se obotavlja. Ko potrebujemo oddih, si ne želimo čakati na boljše vreme, kajne? Ljubiteljem aktivnosti na prostem lahko Vipavska dolina in Goriška ponudita dobro izbiro v vsakem času, dobesedno vse leto. Zaradi izjemnih naravnih danosti, blage klime, razgibane pokrajine in privlačnih višinskih razlik se v naših krajih vedno najde primerna priložnost za aktiven oddih. Ko pa nas tu in tam narava vendarle prisili, da spremenimo načrt, naši kraji ponudijo dovolj zanimivih doživetij pod varno streho. Takrat Rajska doline razgrne vse svoje čare.

S kolesom v nov dan

Zakaj je kolesarjenje v Vipavski dolini in na Goriškem nekaj posebnega? Najprej zato, ker lahko tu izbirate različno zahtevne poti, primerne za različne vrste koles in različne želje po fizičnem naporu. Po dolini in ob reki Vipavi vas številne poti povabijo na lagodno vožnjo, primerno tudi za družine. Slikoviti, s trto porasli griči ponudijo veliko kolesarskih užitkov nekoliko zahtevnejšim kolesarjem, z električnim kolesom pa so dostopni vsakomur. Tisti, ki iščete strme in dolge klance, boste pri nas zlahka izzivali svojo vzdržljivost. Ste vedeli, da so naše ceste že dvakrat gostile etapo slovite dirke Giro d'Italia? Nič manj vznemirljive niso tudi poti za gorsko kolesarjenje, speljane po robovih in pobočjih visokih planot nad dolino, ki ponudijo do tisoč metrov višinske razlike. Za mnoge še bolj prepričljiv razlog za kolesarjenje v naših krajih pa je obilje priložnosti za postanke. Si boste vzeli čas za ogled znamenitih krajev ob poti? Se po kolesarjenju radi sprostite ob okušanju lokalnih dobrot? Z našo ponudbo Bike & Taste lahko dobesedno kolesarite od okusa do okusa, odkrivate kulinarične in vinske posebnosti ter spoznate ljudi, ki naše kraje spreminjajo v raj za sladokusce. Pri izbiri poti vam bo v veliko pomoč spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor.

Zgodbe pohodniških poti

Morda boste slikovito naravo in starodavno krajino Vipavske doline in Goriške, posejano z gradovi, starimi vasmi in znamenitimi kraji, raje raziskovali peš. Tudi pohodniške poti vas bodo navdušile z raznolikostjo, poseben čar pa jim dajejo zgodbe, ki jih lahko odkrivate na teh poteh. Po Vertovčevih poteh, kjer vsako leto poteka najbolj priljubljen organiziran pohod, boste spoznavali zgodovino vinarstva v Vipavski dolini, na romarsko Sveto Goro nad Novo Gorico se lahko podate po jarkih in kavernah iz 1. svetovne vojne, rastlinsko in živalsko bogastvo ob vodi lahko odkrivate na Učni poti ob reki Vipavi, biotsko raznovrstnost Trnovske planote pa vam razkrije Pot po robu, ki ponudi tudi neopisljivo lepe razglede. Na Poti miru od Alp do Jadrana lahko izberete katero od poti na Sabotin in tam spoznate presunljive zgodbe, ki jih ponuja Park miru. Priložnosti za navdihujoče pohode je še veliko več. Najdete jih na naši spletni aplikaciji, lahko pa obiščete katerega od informacijskih centrov, kjer boste dobili še več koristnih informacij in zemljevid pohodniških poti.

Raj za aktivne in radovedne. Vse leto.

Zaradi izjemnih naravnih danosti lahko pri nas svoj aktiven oddih preživite tudi drugače. Bi poleteli z jadralnim padalom, preizkusili katero od plezalnih poti, poleti supali na reki Vipavi in se s kajakom ali raftom spustili po reki Soči? Morda potrebujete še več adrenalina? Pobrskajte po naših spletnih straneh in izberite doživetje zase. Ne obremenjujte se z vremenom, naši kraji imajo zares veliko sončnih dni v letu in lahko ponudijo zanimiva doživetja tudi na manj sončen dan. Poznate naše kulturne znamenitosti? Ste že preverili ponudbo doživetij MUST DO v Rajski dolini? Vipavska dolina in Goriška ležita na stičišču svetov in kultur. Večtisočletne sledi, od rimskih utrdb, srednjeveških gradov in  vse do premikanja državnih mej v preteklem stoletju, pripovedujejo o zgodovinskih prelomnicah in izjemni človeški ustvarjalnosti. Ne izpustite nobene priložnosti. Vsako raziskovanje lokalnih posebnosti preprosto morate zaokrožiti z raziskovanjem rajskih okusov in se prepričati, da Rajska dolina obstaja.

Rezervirajte pravočasno

Podeželske nastanitve, kampi, glampingi, sobe in apartmaji, so odlično izhodišče za aktivnosti v naravi. Od pomladi do pozne jeseni, posebej v času večjih športnih in kulinaričnih dogodkov, se hitro zapolnijo, zato priporočamo pravočasno rezervacijo.