September 2024
Rajski okusi v vinskih hramih
Tradicionalne prireditve med martinom in božičem
Vipavska dolina je v marsičem drugačna. Slovi kot dežela posebnih vinskih sort in tudi tradicionalni dogodki, povezani z vinom, so v teh krajih precej drugačni. V bogati zakladnici lokalnih običajev je med domačini najbolj priljubljeno praznovanje nove vinske letine. Povsem drugače kot v preostalih vinskih deželah se to praznovanje v Vipavski dolini ne zaključi z martinovanjem. Tradicionalna druženja v vinskih hramih se po izročilu nadaljujejo še globoko v december.
Doživite čarobnost druženja ob vinu
Skupni naslov Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem že več kot dve desetletji označuje edinstven niz prireditev, ki ohranjajo lokalno izročilo in sledijo tudi novejši tradiciji praznovanja vinske letine. Središče dogajanja so vinski hrami, praznovanja marsikje prirejajo celotne vasi, k okušanju lokalnih dobrot pa v tem času vabijo tudi tradicionalne osmice in številne gostilne. Od prvega tedna v novembru in prvih martinovanj pa vse do zadnjega tedna pred božičem lahko v naši Rajski dolini izbirate med številnimi vinsko-kulinaričnimi dogodki. Privoščite si nepozabno raziskovanje lokalnih okusov in doživite čarobnost druženja v vinskih hramih.
Tradicija druženj izhaja iz časov, ko še nismo poznali vinskih ocenjevanj in nismo imeli sodobnih znanj pridelave vina. V Vipavski dolini so se kmetje po martinovem obiskovali, da bi med okušanjem vin izmenjali izkušnje in si med seboj pomagali. Danes vinarji v svoje hrame z veseljem povabijo tudi obiskovalce, ljubitelje vipavskih vin, da skupaj praznujejo prihod nove letine. Dogodke obogatijo z ljubiteljsko kulturo in prikazi starih običajev.
Katera vina bi najraje okusili pri lokalnih vinarjih? Izbira je izjemna, saj v Vipavski dolini uspeva več kot trideset lokalnih sort vinske trte, med njimi tudi nekatere avtohtone. Najbolj poznani sta lokalni sorti zelèn in pinela.
Obiščite osmice
Ena od najbolj priljubljenih lokalnih posebnosti naše Rajske doline so osmice. To je tradicionalna oblika prodaje vina na kmetijah, ki ima svoje korenine že v šestnajstem stoletju. Takrat in še dolga stoletja kasneje je prodaja na kmetiji lahko trajala en teden, oziroma osem dni. Od tod ime te posebnosti, ki se je ohranila do danes in razvila v pristno ponudbo lokalnih dobrot. Poleg svojega vina kmetje na osmicah ponudijo tudi tradicionalne domače jedi, ob večerih pa se tam pogosto razlega glasba. Priljubljene sodobne osmice so odprte deset dni, kmetje jih običajno odprejo dvakrat letno. Nekaj jih vsako leto odprejo prav v času med martinom in božičem.
Raziskujte rajske okuse
Obisk Vipavske doline in Goriške je vredno izkoristiti za raziskovanje neizmernega bogastva okusov, ki v te kraje privablja tudi najbolj razvajene ljubitelje vrhunske kulinarike. V restavracijah, ki se ponašajo z najvišjimi ocenami uglednih mednarodnih kulinaričnih vodnikov, v domačih gostilnah, pa tudi v pekarnah in slaščičarnah se boste lahko razvajali in spoznavali značilne okuse Rajske doline.