Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Julij 2023

Ritem poletja v Rajski dolini

Aktivnosti v naravi in razvajanja v odprtih kleteh

Počitnice! Rutini smo obrnili hrbet, čas je za drugačen ritem življenja. Naj se jutra razvlečejo ob počasnih, obilnih zajtrkih iz lokalnih dobrot. Naj se dnevi obarvajo s potepanji po zanimivih krajih in z najljubšimi aktivnostmi v naravi. Naj se večeri umirijo ob srečanjih z domačini in tradicionalnih vinskih pokušinah v vipavskih kleteh. Še preden lahko zvečer štejemo zvezde na nebu in nato sanjamo še en rajsko lep dan ... V Vipavski dolini in na Goriškem si lahko omislite vse to in še veliko več. Ritem poletja je v naši Rajski dolini ravno prav živahen in ravno prav umirjen, da boste lahko po milji volji – ali po razpoloženju – preskakovali iz polnosti doživetij v lenobnost in počitek. Skočite zdaj!

Pa kaj, če je vroče

Na vrhuncu poletja so temperature visoke, tak je ritem narave. Tudi dejstva, da so poletne temperature vsako leto še malce višje, ne moremo kar ignorirati. Lahko pa načrtujemo poletni oddih v krajih, ki nam omogočajo prijeten umik pred najhujšo vročino. V Vipavski dolini in na Goriškem je priložnost za osvežitev vedno le korak stran. V dnevih, ko sonce čez dan pošteno razgreje dolino, se podajte na pohod ali kolesarsko turo po gozdnih poteh Trnovskega gozda in Banjške planote. Na vzhodnem delu Trnovske planote vas pričakuje Gora, idilično lepa krajina nad Vipavsko dolino, ki očara z naravnimi znamenitostmi, kot je Otliško okno, s številnimi priložnostmi za aktiven oddih ter čudovitimi razgledi vse do morja. Trnovska in Banjška planota, ki se na drugem koncu Trnovskega gozda v svojo čarobno odmaknjenost dviga nad Novo Gorico, obiskovalce navdušuje s kraškimi pojavi, izjemno floro in bogato kulturno dediščino. V vseh teh krajih boste našli dovolj senčnih poti in občutno nižje temperature zraka kot v dolini. A tudi spodaj v dolini, kjer boste morda nastanjeni, lahko najdete prijetno osvežitev. Za hiter skok v vodo priporočamo obisk mestnega kopališča v Novi Gorici ali letnega bazena v Ajdovščini, kjer lahko v kampu tudi prenočite. Veliko zabavne osvežitve ponujajo tudi naše reke. Na pravo rečno avanturo med bujno zelenimi bregovi se lahko po reki Vipavi odpravite s supom. V bližini Solkana pa se lahko po reki Soči s kajakom spustite v posebna vodna doživetja ali pa si v Soča Fun Parku privoščite lep odmerek adrenalina. Tudi če bo dan res vroč, ob reki in polnosti doživetij tega ne boste občutili.

Pod večer v odprte kleti

Priložnosti za okušanje vipavskih vin pri lokalnih vinarjih je v poletnem času res veliko. V juliju in avgustu, v okviru posebne ponudbe Odprte kleti, vipavski vinarji tradicionalno povabijo k okušanju vrhunskih vin in domačih prigrizkov. Po prijetnih aktivnostih v naravi ali doživetjih ob odkrivanju kulturnih znamenitosti si vzemite čas za morda najbolj značilno doživetje v Vipavski dolini: obisk vinske kleti in razvajanje z izbranimi dobrotami hišne ponudbe. Vinske pokušine so v Vipavski dolini razred zase. Vinska posestva imajo praviloma lepo urejene degustacijske prostore, kjer vas sprejme gospodar ali nekdo iz družine. Med skrbno vodeno pokušino hišnih vin vam osebno predstavi družinsko zgodbo, njihovo filozofijo pridelave vina, posebne vinske sorte, lege vinogradov in še marsikaj. Med pokušino postrežejo lokalne prigrizke, v doživetje pa je vselej vključen tudi ogled kleti, včasih tudi vinogradov. Večina vinskih hramov, ki sodelujejo v posebni poletni ponudbi, je za pokušine odprta v popoldanskih in zgodnje večernih urah, nekateri pa so za obiskovalce odprti že dopoldne. Preverite, katere kleti so na izbrani dan odprte. Vinarji vas bodo z veseljem sprejeli znotraj objavljenih urnikov, kljub temu pa je najava obvezna, da se lahko družina primerno posveti vsakemu gostu.

Ne prezrite poletnih kulturnih dogodkov

Kjerkoli v Vipavski dolini ali na Goriškem boste nastanjeni, povsod vas od prizorišč številnih dogodkov loči največ pol ure vožnje. Z najbolj raznoliko in obsežno ponudbo prireditev vabi Goriško poletje. V Novi Gorici in njeni bližini je živahen kulturni utrip že v znamenju prihajajoče Evropske prestolnice kulture, ki jo bo Nova Gorica skupaj s sosednjo italijansko Gorico gostila leta 2025. Vse poletje, ob četrtkih in petkih, pa z izbranimi kulturnimi dogodki vabi tudi Poletje v Vipavskem Križu, ki dogajanje postavi na znameniti trg srednjeveške vasice. Konec avgusta bo v Vipavskem Križu potekal tudi Festival vipavskih vin, ki navduši s široko ponudbo najboljših lokalnih vin.

Priložnosti, da se imate rajsko lepo, je dovolj. Izberite svoj poletni ritem in uživajte v Rajski dolini!