Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Oktober 2023

Praznujemo prihod novega vina

Vipavski vinarji vabijo na druženje v vinske hrame

Vipavska dolina je najbolj dinamična slovenska vinska dežela ta hip. V to so prepričani vinski strokovnjaki, to vsak dan dokazujejo vipavski vinarji. Ljubitelje vin navdušujejo z vrhunsko kakovostjo in raznolikostjo ponudbe. Zdaj je pravi čas, da se podate na raziskovanje te edinstvene vinske dinamike in doživite tradicionalni utrip vipavskih vinskih hramov med martinom in božičem. Druženje ob okušanju lokalnih dobrot, prepleteno z odkrivanjem arhitekturnih posebnosti in spoznavanjem tradicionalnih običajev, je edinstveno doživetje. Rajska dolina praznuje in zdaj je pri nas vse drugače.

Dežela vinskih posebnosti

Ko so na okušanje vin podate v Vipavsko dolino, pričakujte presenečenja. Med vsemi vinskimi deželami v Sloveniji je prav Vipavska dolina vse do danes ohranila največ starih domačih vinskih sort, med katerimi izstopata avtohtoni zelèn in pinela. Več tisočletna tradicija gojenja vinske trte in bogato izročilo navdihujeta vipavske vinarje. Za vsako vinsko sorto iščejo najboljše lege vinogradov in svoja vina negujejo s strastjo. Vsaka letina preseneti z novimi dosežki. Zato imajo danes vipavska vina prepoznaven karakter in se po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Strast vinarjev, ki se prenaša iz roda v rod, zaznamuje tudi pokušine vin v vipavskih kleteh. Pričakujete lahko, da vas bo vinar sprejel osebno in bo vino natočil tudi naravnost iz soda. Zelo osebne bodo tudi zgodbe, s katerimi bo pospremil nepozabno pokušino. Rajska dolina razvaja.

Več kot 30 vinskih dogodkov med martinom in božičem

Tako kot ljubezen do gojenja vinske trte se v Vipavski dolini iz roda v rod prenaša tudi običaj, da so se vinarji po martinovem obiskovali, okušali mlada vina in izmenjavali vinarske izkušnje. Praznik sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino, predstavlja čas, ko se po izročilu poklonimo naravi in družimo ob okušanju njenih darov. Lokalni vinarji so v tem času že od nekdaj ob polno mizo domačih dobrot in na pokušino vin vabili vse, ki so med letom pomagali v vinogradih in sodelovali v trgatvi. Iz tega izročila in novejše tradicije praznovanja vinske letine je v Vipavski dolini nastal edinstven niz prireditev, ki ga že več kot dve desetletji poznamo pod skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem.

Praznovanje prihoda novega vina se v Vipavski dolini ne zaključi z martinovanjem kot v preostalih vinskih deželah. Druženje v vinskih hramih se po izročilu nadaljuje še globoko v december, praznovanja prirejajo celotne vasi, k prazničnemu okušanju lokalnih dobrot pa vabijo tudi številne gostilne. Od 4. novembra pa vse do 17. decembra lahko v deželi rajskih okusov izbirate med več kot tridesetimi vinsko-kulinaričnimi dogodki in doživite pristen lokalni utrip. Poleg tradicionalnih martinovanj ne prezrite številnih osmic, kjer ponudbo domačih jedi pogosto obogatijo tudi z domačo glasbo. Lokalne restavracije in gostilne v tem času poskrbijo za posebno ponudbo. Priporočamo, da v bližini pravočasno rezervirate katero od nastanitev in poskrbite za varen prevoz. Tako boste lahko v polnosti uživali v jesenskih druženjih v vinskih hramih Vipavske doline ter začutili lokalno kulturo, ki jo zaznamuje tesna povezanost med naravo in ljudmi.

Idilična krajina in kulturne posebnosti

Raziskovanje vinske kulture je neločljivo povezano z odkrivanjem številnih kulturnih posebnosti naših krajev. Obiskovalce Vipavske doline vselej očara njena lepota. Pogled najprej pritegnejo majhni, na gričih razpeti vinogradi, ki ustvarjajo edinstveno kulturno krajino. Povsod vmes pa k ogledu vabijo številne arhitekturne posebnosti. V slikovitih vaseh z značilno arhitekturo boste ljubitelji vina zagotovo uživali ob obisku vinskih hramov, ki so iz kamna zgrajeni pod zemljo in predstavljajo najbolj avtentično arhitekturno posebnost. Naša Rajska dolina je na gosto posejana tudi s srednjeveškimi ter malce mlajšimi gradovi in dvorci. V tem času resda niso vsi odprti za ogled, a že pogledi na mogočne ostaline in nekatere obnovljene gradove polepšajo potepanja po naših krajih. Pobrskajte po straneh našega spletnega portala in izberite doživetje po svojem okusu. Dobrodošli v Rajski dolini!