Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Maj 2022

Že sanjate rajske okuse

Prisluhnite klicu vinsko-kulinaričnih doživetij

Okusi dajejo pomemben pečat vsakemu potovanju. Z okušanjem lahko prepoznamo karakter dežele, si ga zapomnimo in tako sestavljamo svojo osebno zbirko potovanj. Ko kulinarični navdušenci naletimo na posebnosti, nam zaigra srce. Zanje se je vredno podati tudi izven utečenih poti. V Vipavski dolini in v Novi Gorici, ki je brez vidne meje povezana s sosednjo Italijo, vas pričakujemo s toliko vinskimi in kulinaričnimi posebnosti, da si je zanje vredno vzeti čas. Posebej v pozni pomladi, ko nam narava podarja najbolj raznolike sezonske okuse. Barvitost krožnikov, vonji in okusi vas pri nas popeljejo v raj.

Rajska dolina razvaja z okusi

Obstaja pet kulinarično-vinskih razlogov za obisk Vipavske doline, s katerimi običajno v nekaj potezah orišemo, s čim vas bomo razvajali. Rajska dolina, kot so te kraje že davno tega poimenovali prav zaradi okusov, jih ponuja še veliko več. Ob prvem razlogu, lokalnem izvoru sestavin, ne gre prezreti tudi značilnih začimb, dišav in divjih rastlin, ki posebej spomladi navdihujejo lokalne jedi. Vipavska vina, ki mnogim predstavljajo najpomembnejši razlog za obisk teh krajev, so neizčrpna zakladnica drugačnosti in sortnih posebnosti. Ne prezrite, da Vipavska dolina ponuja največ avtohtonih vinskih sort v Sloveniji, poznavalci pa cenijo tudi opazne razlike med legami vinogradov. Pri nas cveti umetnost spajanja vin z jedmi in tudi kreacije lokalnih chefov lahko označimo kot umetnost. Kar dve restavraciji sta ocenjeni z Michelinovo zvezdico, številne so uvrščene v kulinarični vodnik Gault & Millau. Pravo razkošje pristnosti boste našli v domačih gostilnah in na turističnih kmetijah. Izjemno doživetje so vinske pokušine, skozi katere vas ob lokalnih prigrizkih običajno osebno popelje vinar, ki od vinograda do kozarca skrbi za vinsko žlahtnost. Domačini smo zaljubljeni v lokalno vinsko-kulinarično bogastvo, zato ga vsakemu gostu predstavimo s ponosom in ljubeznijo.

Združite na videz nezdružljivo

Rajski okusi seveda niso naključje. Rodovitna Vipavska dolina, ki se na zahodu odpira v Goriško ravnico, s svojimi lepimi vedutami vabi v odkrivanje edinstvenega sveta, njegovih naravnih in klimatskih posebnosti, pa tudi kulturnega izročila in današnjega življenjskega utripa. Vas poleg okušanja lokalnih dobrot navdušujejo tudi aktivnosti na prostem? Znašli ste se na pravem mestu. Počitnice v naših krajih lahko izkoristite za popotovanja od okusa do okusa na aktiven način. Preverite naše Bike & Taste namige, ki vam bodo v pomoč tudi, če se boste naokrog podali peš. Izberite katero od top doživetij in v družbi lokalnega vodnika okušajte popolnost in se zaljubite v pristnost lokalnih okusov. Ob vseh poteh vas k ogledu vabijo naravne in kulturne znamenitosti. Raziskovanje kulinaričnega raja si lahko obogatite tudi z obiskom ene od muzejskih zbirk ali galerij. Izbirajte, združujte, eksperimentirajte … in uživajte na vsakem koraku. In ne pozabite, Rajska dolina je družinam prijazna.

Čas kulinaričnih dogodkov

Konec pomladi, ko v dolini dozorijo prve češnje in na poljih odženejo prvi šparglji, se začenja tudi bogata sezona kulinaričnih dogodkov. Po dveh letih, ko je bila večina dogodkov odpovedanih, se vračajo z novo energijo.

V prvih dneh maja se začenja tradicionalni Kulinarični mesec Okusi Vipavske, ki se v prvih dneh junija zaključi s Festivalom vina in kulinarike Okusi Vipavske. Kulinarični mesec ponudi prav posebne priložnosti za kulinarična raziskovanja, saj številne restavracije v tem času pripravijo izbrane vipavske jedilnike.

V Novi Gorici ves mesec maj poteka Festival vrtnic, ki v ospredje postavlja burbonke, starodavne vrtnice, ki v tem času dehtijo na vrtu samostana Kostanjevica. Frančiškanski samostan slovi po grobnici Burbonov, v kateri je pokopan zadnji francoski kralj skupaj s člani svoje rodbine. Ogled edinstvene zbirke burbonk na vrtu samostana vas popelje v svet barv in vonjev teh čudovitih vrtnic, v Novi Gorici in njeni okolici pa lahko v izbranih restavracijah in gostilnah v tem času okusite jedi z vrtnicami.

Najbolj privlačna vrtnina pa so v tem času šparglji. Za središče gojenja špargljev v Vipavski dolini velja slikovita vas Orehovlje blizu Mirna, kjer vsako leto v mesecu maju pripravijo praznik špargljev. Letos pa se kot poklon tej izjemni vrtnini med 7. majem in 15. junijem odvija tudi Mesec krasnih špargljev, vrhunec prireditve bo v Orehovljah med 26. in 29. majem s praznikom špargljev – S šparglji do harmonije zdravja.