Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2022

Osveženi razlogi za obisk Rajske doline

Doživite aktiven oddih v Vipavski dolini

Časi, ko so nas skozi izbiro potovanj največkrat vodile le lepe slike, so nepreklicno mimo. Življenje na našem planetu se iz dneva v dan spreminja in z njim tudi naše izbire. Je na destinaciji, ki je pritegnila našo pozornost, varno? Je tam okolje čisto in voda povsod pitna? Se lahko povsem sprostimo? Poleg vseh teh vprašanj, ki si jih danes postavljamo popotniki, pa ostaja tudi tista čudovita želja po vznemirljivih doživetjih, po odkrivanju, okušanju in užitkih vseh vrst. V Vipavski dolini in na Goriškem lahko doživite čudovit oddih. Sedem najbolj prepričljivih razlogov za obisk naših krajev vam tokrat predstavljamo z nekaj novimi dejstvi in svežimi poudarki. Zato, da boste lahko uživali v našem raju.

1. Varno, zeleno in pristno

Neokrnjena narava in pristen življenjski slog pri nas očarata vsakega obiskovalca. To sta prepoznavni vrednoti tukajšnjih ljudi. V prizadevanja za naravno okolje in pitno vodo, za ohranjanje tradicionalne podobe pokrajine in dragocenih življenjskih običajev želimo vključevati tudi naše obiskovalce, zato smo zasnovali Zelenega vodnika, ki vam s prijaznimi napotki pomaga v naših krajih potovati odgovorno. Vipavska dolina je zelena destinacija, ponosna nosilka znaka Slovenia Green Destination. Varnost in zdravje postavljamo na prvo mesto, zato za naše goste skrbimo po visokih slovenskih standardih Green&Safe ter mednarodnih standardih Safe Travels. Ob koncu lanskega leta je Juliet Kinsman, ena največjih novinarskih avtoritet na področju trajnostnega turizma, v popotniški reviji Condé Nast Traveler Slovenijo predstavila kot eno izmed najbolj trajnostnih destinacij, ki jih je vredno obiskati, ob tem pa je izpostavila tudi Vipavsko dolino in njen navdušujoče svež zrak.

2. Kulinarični raj

Nobenega dvoma ni, okušanje v naše kraje privablja največ obiskovalcev, številni se zaradi izjemnih gastronomskih doživetij vračajo vedno znova. "Če hočete dobro jesti, se napotite v Vipavsko dolino", je v članku o Sloveniji zapisala prej omenjena Juliet Kinsman. Tik pred tem je pravo hvalnico našim rajskim okusom v svojem članku namenila tudi Justine Gosling, novinarka uglednega The Independent.  Skrivnost kulinaričnega raja je v lokalno pridelanih sestavinah, ki jih vrhunski kulinarični mojstri in tudi kuharji v gostilnah in na turističnih kmetijah pripravljajo na tradicionalen in tudi zelo kreativen način. Vipavska dolina in Goriška se ponašata z največ Michelinovimi zvezdicami in priznanji v Sloveniji, v sam slovenski vrh jo postavlja tudi kulinarični vodnik Gault&Millau. Vipavski pršut, domače jedi, sadje, radič, šparglji in celo vrtnice na krožnikih poskrbijo za drugačnost.

3. Edinstvena vipavska vina

Vipavska dolina je pravi raj za ljubitelje vin. Navduši jih z vrhunsko kakovostjo in z redkimi starimi domačimi sortami, med katerimi je tudi avtohtona sorta zelèn. Lokalni vinarji danes sledijo tradicionalnemu vinarskemu izročilu, se vse pogosteje vračajo k naravnim postopkom pridelave vin in vse to bogatijo s sodobnimi znanji. Vinske pokušine so v Vipavski dolini razred zase. Naša vinska doživetja v družbi vinarjev, ko v tradicionalnih kleteh vina okušate tudi naravnost iz soda, imajo na platformi Tripadvisor najvišje ocene v Sloveniji. Lonely Planet je okušanje vin v Vipavski dolini uvrstil med 5 razlogov za obisk Slovenije. Tudi Rudolf Abraham, priznani pisec evropskih pohodniških vodnikov in fotograf, ki je lani raziskoval slovensko kulinarično ponudbo, je bil nad vipavskimi vini povsem očaran.

4. Raj za aktivne, vse leto

Naravnost idealni pogoji k nam privabljajo številne ljubitelje aktivnosti na prostem. Prijazno podnebje, mile zime in obilje sončnih dni prispevajo k podobi raja. Razgiban relief in vode omogočajo tudi adrenalinska doživetja. Dobesedno vse leto lahko uživate v kolesarjenju, pohodništvu in gorskem teku, prostem letenju, plezanju in jahanju. Od pomladi do jeseni se lahko sproščate z adrenalinskimi doživetji in vodnimi športi. Vipavska dolina in Goriška redno gostita pomembna mednarodna tekmovanja v gorskem teku, kolesarjenju in prostem letenju, poznani pa sta tudi kot idealna destinacija za športne priprave.

5. Naravne in kulturne znamenitosti

Pokrajina, izklesana od sonca in vetra, s prepoznavnim karakterjem dinarsko-kraškega sveta in Mediterana, navduši z edinstvenimi kraškimi pojavi, slikovitimi izviri, vinorodnimi griči, skalnatimi pobočji in neokrnjenimi gozdovi, kjer lahko spoznavate presenetljivo biotsko raznovrstnost. Že od nekdaj so ti kraji tudi svojevrstno stičišče različnih kultur. Raziščite dobro ohranjene sledi Rimljanov, obiščite številne gradove in dvorce, spoznajte kulturne zakladnice v cerkvah in samostanih, odkrijte arhitekturne posebnosti in se sprehodite po poteh miru. Zgodbe preteklosti in sodobna ustvarjalnost vam v muzejih in galerijah razkrivajo našo dušo. "Vipavska dolina je bogata rodovitna pokrajina, ki se razteza na zahodu Slovenije do meje z Italijo in ima čarobno kombinacijo izjemnega vina ter hrane, dramatičnih kraških pokrajin in srednjeveških gradov, ki se dvigajo nad lepimi vasicami," je pred kratkim v obsežnem članku za CNN Travel zapisala ugledna popotniška novinarka Mary Novakovich.

6. Top doživetja

Če hočete doživeti resnično rajskost, se v odkrivanje lepot, kulinarično-vinskih dobrot in lokalnih zgodb podajte v družbi lokalnih vodnikov. Izberite eno od naših top doživetij in uživajte v odkrivanju najlepših kotičkov, v okušanju lokalnih vin in jedi ob spoznavanju njihovega izvora in tradicije pridelave, v nepozabnih doživetjih z ljudmi, ki odprejo vrata domačije in svoje srce. Naši izkušeni vodniki vam omogočijo aktiven odklop in nepozabno avanturo, ponudijo vam drugačno razvajanje ali igrivo doživetje za družino. Program z veseljem prilagodijo vašim željam in potrebam. Pustite se presenetiti!

7. Preprostost in gostoljubje

Piko na i vašim najlepšim doživetjem postavimo ljudje. Na spletu boste zlahka našli številne zapise popotnikov, ki z navdušenjem poročajo o gostoljubju in prijaznosti domačinov v naših krajih. Prav ta iskrena pričevanja skupaj s profesionalnimi novinarskimi članki, ki jih omenjamo v tem zapisu, zaokrožujejo podobo, ki si jo pri nas ustvarijo obiskovalci. Pridite, ostanite nekaj dni in se prepričajte. Nastanitve na podeželju, luksuzne ali preproste, vas zazibljejo v miren življenjski utrip. Tiste bolj urbane ne skoparijo z udobjem. Vrhunski glampingi, odlično urejeni kampi in nastanitve na kmetijah so kot nalašč za raziskovalce lokalnih posebnosti. V hotelih, sobah in apartmajih boste našli svojo oazo miru med aktivnim doživetji, potepanji in avanturami vseh vrst.

Rajska dolina obstaja.

Izbranih sedem razlogov za obisk Rajske doline naj vam bo v pomoč pri raziskovanju. Pobrskajte po našem spletnem portalu in poiščite še kakšen razlog za obisk Vipavske doline in čezmejne Goriške. Že danes rezervirajte svoje prihodnje potovanje. Dobrodošli v našem raju.