Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2022

Družinska potepanja po Rajski dolini

Aktiven oddih in raziskovanje skrivnostnih krajev

Želja po odkrivanju novih in drugačnih krajev nas zvabi na potovanja. Radovedno stikamo za novimi zgodbami, v pogovorih z domačini odkrivamo lokalne posebnosti, v lokalnih jedeh iščemo še nepoznane okuse. Ko potujemo z otroki, je razvnemanje njihove radovednosti najboljši recept za prijetno razpoloženje. V Vipavski dolini in na Goriškem boste kmalu spoznali, zakaj te kraje imenujemo Rajska dolina za družine. Izberite svojo nastanitev v prijetnem podeželskem okolju in se odpravite na raziskovanje. Ne pričakujte zabaviščnih parkov. Najlepše skrivnosti boste lahko odkrili v naravi, v starih naseljih in v gradovih, v gostoljubju domačinov, v lokalnih pridelkih in jedeh. Vsak dan lahko izberete drugačno aktivnost in prav vsak dan se lahko imate rajsko lepo.

Skrivnosti izza grajskih zidov

Grad Rihemberk nad vasjo Branik, eden od največjih in morda tudi najlepših slovenskih gradov, s svojo mogočnostjo obeta obilje skrivnostnih zgodb. Če ga boste obiskali med vikendom ali na praznik, boste lahko uživali v vodenem ogledu gradu. Oblečena v zgodovinski kostum vas bo Eleonora Rihemberška razvajala s pripovedmi o nekdanjem življenju na gradu. Ste vedeli, da danes v gradu živijo številne vrste netopirjev? Družinam je v gradu na voljo poseben raziskovalni ogled. Sredi Vipavske doline vabi k raziskovanju še en sila pomemben grad, Vipavski Križ, ki sredi istoimenske obzidane srednjeveške vasice kraljuje na nizkem griču. Po zaslugi tamkajšnjih grofov je ta mala vasica nekoč postala mesto z vsemi pravicami in dobila zelo pomemben kapucinski samostan. Zanimiva zgodovinska dejstva in številne anekdote vam z veseljem predstavijo lokalni vodniki. V Vipavskem Križu se z nekoliko večjimi otroki lahko podate na lov na skriti zaklad. Poučno in zabavno bo. Veliko skrivnosti se v Rajski dolini skriva tudi za drugimi starimi zidovi. Iskalci zgodovinskih zgodb preprosto morate obiskati Kostanjevico, biser goriške dediščine, kjer lahko obiščete grobnico zadnjih francoskih kraljev Burbonov in dragoceno Škrabčevo knjižnico. S Kostanjevice je lep razgled na somestje Nove Gorice in italijanske Gorice, ki skupaj živita brez vidne državne meje. Kar dva tisoč let nazaj pa se v domišljiji lahko vrnete ob sprehodu skozi Ajdovščino, ker si lahko ogledate najdaljše še ohranjeno rimsko obzidje v Sloveniji in nekaj lepo obnovljenih stolpov nekdanje rimske utrdbe Kastra. Lokalni vodniki vam bodo z veseljem predstavili tudi legendo o prelomni rimski bitki v bližini Kastre, ko je k izidu bojevanja menda odločilno pripomogla nenadna močna burja.

Čudesa narave

Vipavska dolina leži na zahodnem robu Dinarsko-kraškega sveta, zato lahko povsod v naravi srečujete raznolike kraške pojave. Najbolj poznani sta dve naravni okni, Otliško okno na robu planote Gora in Skozno na Velikem robu Trnovskega gozda. Otliško okno, na katerega se lahko povzpnete iz Ajdovščine ali ga po lažji poti dosežete iz vasi Otlica, buri domišljijo tudi zaradi legende, da ga je v goro izvrtal hudič. Ob vzponu iz Ozeljana na Skozno pa boste ob lepem vremenu lahko občudovali številne jadralne padalce, saj je v bližini zanje urejeno odskočišče. Trnovski gozd je dobesedno prepreden z zanimivimi kraškimi pojavi in naravnimi rezervati. Poleti so morda najbolj privlačne vrtače z mrazišči, kjer je kljub poletni vročini vedno prijetno hladno. Pravo razkošje pa v naši Rajski dolini predstavljajo izviri vode. Ob deževju je najbolj fascinanten kraški izvir reke Hubelj nad Ajdovščino, ki slikovito vre iz številnih odprtin v prepadni steni. Nekaj zares posebnega je tudi deltast izvir reke Vipave v istoimenskem naselju, ki se ga je zaradi številnih strug in slikovitih mostov prijelo ime Slovenske Benetke. Voda je v Vipavski dolini odlična, zato si jo lahko povsod privoščite iz pipe.

Razkošje aktivnosti

Skorajda vse kulturne in naravne znamenitosti lahko v Vipavski dolini in na Goriškem odkrivate peš ali s kolesom. Ljubiteljem pohodništva in kolesarjenja so na voljo številne urejene poti, ki vas popeljejo v prvinsko naravo in v slikovite vasi. Vipavska dolina sicer slovi kot turistična destinacija z zelo široko ponudbo športnih aktivnosti. Morda se z družino ne boste odpravili na plezanje ali letenje s padalom, zagotovo pa boste poleti lahko uživali v vodnih športih ali si privoščili katero od adrenalinskih doživetij. V Solkanu, kjer se naša Rajska dolina sreča z dolino Soče, ne prezrite odlične ponudbe Soča Fun Parka in priložnosti za skok z elastiko z mostu nad Sočo. Vsepovsod, v najmanjših vaseh, v gorskih kočah in tudi v bolj urbanih naseljih vas bomo razvajali z našim pristnim gostoljubjem. Pri nas se dobro je, lokalni pridelki in domače jedi navdušijo vsakega obiskovalca.

Pogrešate še kaj? Pobrskajte po uradnem spletnem portalu Vipavske doline, kjer so vam na voljo vse informacije o nastanitvah, gostilnah, poteh, športnih parkih, vodenih doživetjih in izposoji športne opreme. Tu boste našli tudi našega Zelenega vodnika, ki vas bo prijazno oskrbel z zelenimi napotki za potepanja po naših krajih. Bodite radovedni, zelo radovedni. Skrivnosti Rajske doline čakajo, da jih odkrijete.