Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

februar 2022

Aktivno in drugače. Vse leto.

Raj za raznolike aktivnosti na prostem

Pomlad se bo ravnokar razcvetela, Vipavska dolina pa je cvetoči raj za aktivnosti na prostem vse leto. Pri nas radi namignemo, da lahko hodite in kolesarite kjerkoli, a je v Vipavski dolini vse to drugače. Ne le zaradi pokrajine, ki z lepoto zlahka očara vsakogar. V naših krajih je lahko vsaka aktivnost v naravi tudi doživetje naravnih in kulturnih znamenitosti, hkrati pa popotovanje od okusa do okusa. Tudi izbira aktivnosti preprosto navduši. V vsakem letnem času lahko odkrivate drugačnost, najdete nekaj zase in uživate v prvinski naravi. Rajska dolina obstaja.

Doživite dolino, planote in nebo

Vipavska dolina, ki se na zahodu odpira v čezmejno Goriško ravnico, je kot ustvarjena za športne aktivnosti in lagodno uživanje na prostem. Raznolike možnosti ponuja že edinstven relief pokrajine. V dolini, ob slikoviti reki Vipavi, med polji in sadovnjaki, se prepletajo številne poti in stezice, ki vabijo, da jih raziščete peš, na kolesu ali na konjskem hrbtu. V toplejših mesecih lahko po reki Vipavi tudi veslate ali supate ter uživate v zelenem razkošju njenih bregov. Na skrajnem zahodu, kjer se Vipavska dolina srečuje z dolino Soče, lahko ob tej smaragdni reki najdete še več priložnosti za vodne športe in tudi adrenalinska doživetja. Nižinske poti se na jugu doline vzpenjajo na slikovite, s trto in borovimi gozdički porasle Vipavske griče, ki pohodnike in kolesarje navdušujejo tudi s številnimi možnostmi za postanke v starih, gručasto zgrajenih vaseh. Na drugi strani doline, nad strmimi in pogosto skalnatimi pobočji, vabijo visoke kraške planote. Od Nanosa, čez Goro in vse do zahodnega roba Trnovskega gozda ter Banjške planote se prepletajo čudovite gorske poti za pohodništvo in kolesarjenje. Vipavska dolina vse leto ponuja tudi odlične pogoje za plezanje na sončnih stenah pobočij, na njihovem robu pa vas pričakajo tudi slovita odskočišča za prosto letenje. Ste vedeli, da ima Vipavska dolina najdaljšo sezono za jadralno letenje in zmajarstvo v tem delu Evrope? Adrenalinskih priložnosti pri nas zlepa ne zmanjka. V urbanih naseljih lahko najdete tudi kolesarske in skate poligone, poleti pa odlično urejene bazene. In še namig: rezervirajte svojo nastanitev čim prej, da boste lahko uživali v mirnem in hkrati vznemirljivo aktivnem ritmu naše Rajske doline.

Zadnji hit: Bike & Taste

Ste tudi vi med tistimi, ki v prostih trenutkih najraje sedejo na kolo? Naše raznolike poti vas bodo v vsakem letnem času navdušile, v naši Rajski dolini pa ponujamo še veliko več: Bike & Taste, kolesarjenje od okusa do okusa. Ko boste zase, za prijatelje ali za družino v naših krajih izbrali primeren kolesarski izziv, ne pozabite, da so vam v Rajski dolini na voljo dvojni užitki. Med kolesarjenjem po dolini in Vipavskih gričih si preprosto morate privoščiti postanek za okušanje dobrot na eni od turističnih kmetij ali pri vinarjih, ki vinske pokušine vselej pospremijo s tradicionalnimi prigrizki. Daljši počitek lahko načrtujete v eni od domačih gostiln, ki vas bodo razvajale z lokalnimi jedmi, ali v eni od restavracij, kjer kraljuje vrhunska kulinarika. Razvajanje z okusi si lahko privoščite tudi na višje ležečih poteh, na priljubljenih gorskih turističnih kmetijah in v planinskih kočah. Kolesarite, okušajte in uživajte! Ob koncu dneva boste vedeli, zakaj je naša dolina rajska.

Doživetja z lokalnimi vodniki

V Vipavski dolini in čezmejni Goriški so se tisočletja srečevale različne kulture in prav vse so v teh krajih pustile svoje sledi. Rimske ostaline, srednjeveške vasi in gradovi, stare cerkve in tudi mlajši dvorci, tisočletne naselbine, vodni izviri in naravna čudesa hranijo čudovite zgodbe, ki vam jih lahko najlepše prestavijo lokalni vodniki. Pobrskajte po naši raznoliki in obsežni zbirki top doživetij in izberite nekaj zase. Ljubitelje aktivnosti v naravi vodniki popeljejo po manj znanih poteh, predstavijo tudi najbolj skrite kotičke in poskrbijo, da so vrata kmetij ob prihodu odprta … Na potepanja po Rajski dolini vas od letos s svojimi napotki pospremi tudi naš Zeleni vodnik. Prisluhnite njegovim napotkom, potujte varno in odgovorno ter nam pomagajte ohranjati našo dolino rajsko.