Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2021

Uresničljive želje

Načrtujte rajsko lepa doživetja

Ritma življenja si ne izbiramo vedno sami. V zadnjih dveh letih to izkušamo znova in znova. Lahko pa v tem čarobnem, prazničnem času poskrbimo za želje, ki bodo v naše življenje prinesle več lepega. O čem sanjamo? Kaj bi nas razveselilo in nam podarilo tisti čudovit občutek, da smo naredili nekaj dobrega zase? Kam nas že dolgo vleče? Za resničen oddih je treba tu in tam nekam odpotovati. V Vipavski dolini in čezmejni Goriški vas vse leto pričakujejo priložnosti za aktivno sprostitev v prvinski naravi, kulinarična razvajanja in lokalne zgodbe, ki tako kot dobra knjiga odženejo vsakdanjo rutino daleč stran. Ujemite čas želja in načrtujte doživetja, ob katerih se boste počutili kot v raju.

Čarobnost tradicije

Doživite naše kraje, ko se ovijejo v praznični utrip. Vipavska dolina in čezmejna Goriška popotnika vselej očarata s svojo pristnostjo, ob koncu decembra pa lahko tu raziskujete, kako domačini ohranjamo eno najlepših krščanskih izročil, postavljanje jaslic ob praznovanju božiča. Oblikovanje in postavljanje jaslic je družinski običaj, v zadnjih desetletjih pa so se postavitve jaslic iz domov preselile tudi na ulice in v okna hiš. Marsikje jaslicam posvetijo posebne razstave, kjer lahko občudujemo ustvarjalne zamisli, ki jih navdihuje božično izročilo. Sprehodite se po starih ulicah Vipavskega Križa, Vipave ali vasi Tabor nad Dornberkom, kjer jaslice in drobne praznične lučke ustvarjajo čarobno razpoloženje. Obiščite tudi katerega od bližnjih vinskih hramov, saj je okušanje vin v tem času prav tako del lokalnega izročila. Vinarji vam bodo najprej predstavili mlada vina, ki so v sodih šele od jeseni, a že kažejo svoj karakter. V toplem zavetju vinskih hramov, kjer vas domačini po tradiciji sprejmejo z značilnimi prigrizki, se boste tudi v najbolj hladnih večerih prijetno ogreli.

Bike & Taste v Rajski dolini

Veliko priložnosti za uživanje v razkošju okusov lahko v naših krajih pričakujete v vseh letnih časih, morda pa niste vedeli, da v Vipavski dolini lahko tudi kolesarite vse leto. Tu in tam, nekaj dni v letu, ko se razbesni značilni veter burja ali res dežuje kot iz škafa, je bolje ostati nekje pod streho. Vse preostale dni pa lahko izkoristite za kolesarjenje od okusa do okusa, za naša Bike & Taste doživetja. Vipavska dolina in čezmejna Goriška imata med vsemi deželami v Sloveniji največ sončnih dni v letu, temperature zraka pa so tudi v zimskih mesecih primerne za kolesarjenje. Poleti, ko je v dolini včasih zelo vroče, pa se s kolesom lahko umaknete na višje ležeče planote in v osvežujočo senco Trnovskega gozda. Na različno zahtevnih in različno dolgih poteh lahko ves dan uživate v kolesarjenju in tudi v postankih. Morda si boste vzeli čas za ogled katere od znamenitosti ob poti, vsekakor pa se morate ustaviti v kateri od lokalnih gostiln ali na turistični kmetiji, kjer vas bodo razvajali z domačimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin. Ni pomembno, kdaj boste načrtovali svoje Bike & Taste podvige. V vsakem letnem času boste v družbi gostoljubnih domačinov lahko uživali v edinstvenih okusih sezonskih jedi.

Očarljivost krajev

Kateri so najlepši kraji v Vipavski dolini in čezmejni Goriški? Morda je največja očarljivost tukajšnjih krajev njihova različnost. Nekateri so nastali na prazgodovinskih temeljih, drugi so nastajali v prelomnih zgodovinskih obdobjih našega štetja. Največje mesto v naših krajih pa je najmlajše slovensko mesto. Nova Gorica, ki danes skupaj z italijansko Gorico tvori edinstveno čezmejno somestje, je bila zgrajena šele po drugi svetovni vojni, nedaleč stran pa lahko obiščete Solkan, najstarejše naselje na tem območju, ki je v dokumentih prvič omenjeno že leta 1001. Burno zgodovino in čudovito srednjeveško pozidavo lahko odkrivate v ikoničnem Vipavskem Križu, ki je s svojo veduto prepoznaven simbol Vipavske doline. V bližnji Ajdovščini pa vas v zgodbe velike in za Evropo prelomne bitke na naših tleh popeljejo lepo ohranjene ostaline rimske utrdbe Kastra. S posebno očarljivostjo vas sprejmejo tudi stare vasi, kot sta Pedrovo in Goče. Slednja slovi po številnih iz kamna zgrajenih vinskih hramih, ki jih je bilo v vasi nekdaj več kot hišnih številk. K čudoviti različnosti pa prispevata tudi značilni krajini Trnovske in Banjške planote ter Gore, ki se nad dolino raztezata na kraški planoti Trnovski gozd. Resnično dušo Vipavske doline in čezmejne Goriške lahko odkrivate tudi v številnih gradovih in dvorcih ter v raziskovanju ostalin in zgodb prve svetovne vojne. Načrtujte svoja prihodnja potepanja že sedaj in ne pozabite, da boste v vseh teh krajih lahko našli prijazne nastanitve in iskreno gostoljubje.