Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2021

Popotovanje med rajskimi okusi

Čas tradicionalnih vinsko kulinaričnih doživetij

Letina je pospravljena. Vinski hrami so polni do zadnjega soda. Čas je za hvaležnost, veselje in druženja ob okušanju darov narave, ki so del našega čudovitega izročila. Vipavska dolina in čezmejna Goriška od prvih dni novembra pa vse do božiča živita svojo tradicijo obiskovanja vinskih hramov. Pokušine, ki so danes privlačni družabni dogodki, imajo globoke korenine v lokalni kulturi, v povezanosti z naravo in med ljudmi, ki že tisočletja na sončnih gričih in v dolini iz zemlje izvabljajo le najboljše. Dobrodošli med rajskimi okusi, v družbi domačinov in njihovih tradicionalnih običajev.

Jesenska doživetja vinskih hramov

Vipavska dolina je kot ustvarjena za trto. V teh krajih so jo prvič zasadili že pred približno dva tisoč leti in vse od takrat je narava vinarje izzivala, preizkušala in nagrajevala s pridelkom. Znanje se je prenašalo iz roda v rod, prav tako pa tudi običaj, da so se vinarji po martinovem obiskovali, okušali mlada vina in izmenjavali vinarske izkušnje. Ob prazniku sv. Martina pa so kmetje na pokušino vin in ob polno mizo domačih dobrot od nekdaj vabili vse, ki so med letom pomagali v vinogradih in sodelovali v trgatvi. Iz tega izročila in novejše tradicije praznovanja vinske letine je ob vipavski vinski cesti vzniknil niz prireditev, ki ga že več kot dve desetletji poznamo pod skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Lani so bile prireditve, na katerih vinarji in njihova naselja predstavijo svoja vina in domače jedi, iz znanih razlogov povsem odpovedane in tudi letos se še ne moremo veseliti vseh tradicionalnih prireditev. Lahko pa obiščete posamezne vipavske vinarje, izkusite katero od osmic in uživate v posebni sezonski ponudbi lokalnih restavracij in gostiln. Tudi v tem času številnih omejitev lahko ob upoštevanju veljavnih ukrepov doživite pristno lokalno vzdušje in veselje domačinov ob novem pridelku.

Rajska dolina za sladokusce

Marsikateri popotnik se v te kraje vrača znova in znova, največkrat zaradi razkošja okusov. Rodovitna pokrajina, ki so jo že pred stoletji imenovali rajski vrt, obiskovalce navdušuje s svojimi plodovi in tudi s tradicijo. Prakse, ki jih danes spet cenimo in označujemo kot trajnostne, dobre za naravo in človeka, se v Vipavski dolini in čezmejni Goriški niso nikoli zares uklonile modnim smernicam in potrošništvu. Z domačega vrta na krožnik in vselej samo to, kar je v trenutni sezoni na voljo – to je tradicionalno vodilo lokalne kulinarike, ki ga lahko danes prepoznate na vsakem krožniku, na turističnih kmetijah, v gostilnah in tudi v restavracijah z vrhunsko kuhinjo. Je na lokalno kulinariko vplivala bližina Italije? So v kuharskih genih še vedno zapisane visoke zahteve številnega plemstva, ki je stoletja živelo v teh krajih? Ob vsakem krožniku, ki ga v Vipavski dolini in čezmejni Goriški postavijo na mizo, lahko začutimo harmonijo lokalnih sestavin in ljubezen, s katero so bile pripravljene. Zato ne preseneča, da se v teh krajih kar dve restavraciji ponašata z Michelinovimi zvezdicami in so tudi številne druge restavracije uvrščene v prestižne kulinarične vodnike. Okusite to drugačnost in uživajte kot v raju.

Aktivno? Vse leto.

Kaj početi na sončen, spokojen dan? Vipavsko dolino in čezmejno Goriško je najlepše raziskovati s kolesom. Če kolesa niste vzeli s seboj, si ga lahko sposodite pri lokalnih ponudnikih. Jeseni vabijo na kolesarjenje vipavski griči, mimo barvitih vinogradov in skozi slikovite vasice. Dokler ne zapade sneg se fizično bolj pripravljeni kolesarji lahko odpravite na visoke planote nad dolino in uživate v razgledih. In ne spreglejte, v teh krajih so doma Bike & Taste doživetja, kolesarjenje od okusa do okusa. Pozna jesen pa je tudi pravi čas za pohodniške avanture. Konec novembra, prvo nedeljo po martinovi nedelji, po vipavskih gričih, skozi vinograde in vasi, običajno poteka tradicionalni Pohod po Vertovčevih poteh, ki je letos zaradi zdravstvene krize znova odpovedan. Zato pa pohodniške poti lahko raziskujete sami. Informacije o raznolikih poteh dobite v Turistično informacijskih centrih.

Varnost na prvem mestu

V času epidemije covida-19 pozorno spremljamo zdravstvene razmere in spoštujemo veljavne ukrepe za zajezitev epidemije.
Vsa ponudba, omenjena v tem zapisu, se zaradi spremenjenih zdravstvenih razmer lahko kadarkoli spremeni, zato priporočamo, da pred prihodom preverite razpoložljivost.