Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Februar 2021

Lokalne kulinarične in vinske navade

Najboljši kažipot za raziskovanje rajskih okusov

Znano popotniško vodilo nas spodbuja, da v krajih, ki jih obiščemo, počnemo to, kar počnejo domačini. Prav posebej to velja za okušanje, ki je eden od najbolj vznemirljivih načinov spoznavanja vsake dežele. Lokalni pridelki, značilne jedi in lokalna kultura prehranjevanja so pomemben del identitete dežel, velikih in majhnih, bogato rodovitnih in tudi kulinarično bolj skromnih. Vipavska dolina in čezmejna Goriška se uvrščata med dežele kulinarično-vinskega obilja. Prav posebno razkošje pa lahko v teh krajih odkriješ, če se prepustiš domačinom in slediš lokalnim kulinaričnim in vinskim navadam.

Druženje in okušanje v vinskih hramih

Vipavski vinski hrami so posvečen kraj. Iz kamna zgrajeni, obokani, običajno podzemni kmečki prostori v vseh letnih časih zagotavljajo odlične pogoje za hrambo vin. Vinarji jih skrbno negujejo, tako kot svoja vina, ki tam zorijo in v sodih čakajo na primeren trenutek, da jih izkušen kletar natoči v steklenice. Postopki zorenja vin se prenašajo iz roda v rod, enako dolgo tradicijo pa ima tudi druženje v vinskih hramih in okušanje žlahtnega pridelka. V vipavskih vaseh so vinski hrami pogosto tudi središče kulturnega življenja, prizorišča družinskih praznovanj in svojevrstna učilnica vinarstva. Iz te tradicije so se v teh krajih razvile sodobne vinske degustacije, ki vključujejo obisk kleti in okušanje zorečih vin naravnost iz sodov. Dragoceno izročilo skrbno ohranjamo za bodoče rodove, hkrati pa skrbimo, da vinski hrami služijo predvsem osnovnemu namenu. Vinarji zato na vinske degustacije najraje sprejemajo posameznike in manjše skupine obiskovalcev. Enkrat ali dvakrat letno, v okviru posebnih vinskih dogodkov, imenovanih odprti hrami, v vipavskih vaseh vinarji sočasno odprejo vrata hramov in povabijo na pokušino. Oboji, intimne vinske degustacije in večji vinski dogodki so edinstveno doživetje.

Tradicionalni prigrizki ob kozarcu vina

Pogosto kot dobrodošlico, kot začetek vsake gostije in kot nepogrešljive spremljevalce vinskih pokušin domačini na mizo postavijo tradicionalne prigrizke. Košček sveže pečenega domačega kruha in rezine vipavskega pršuta ali drugih domačih suhih mesnin ob kozarcu vina ustvarijo neopisljivo harmonijo okusov, ki poboža dušo. Naravno sušene mesnine so ena od najbolj prepoznavnih kulinaričnih značilnosti Vipavske doline in ponos lokalnih kmetij. Tudi če ne ješ mesa, lahko uživaš ob preprostih, skrbno pripravljenih prigrizkih. Velika pozeba je v začetku dvajsetega stoletja v Vipavski dolini in na Goriškem uničila vse oljčne nasade, po desetletjih premora pa oljčniki spet krasijo pregovorno rajsko krajino. Butično pridelana olivna olja in domače oljke so danes spet nepogrešljive sestavine tradicionalnih prigrizkov in hladnih predjedi. Te zanima, kako to lokalno izročilo ohranjajo in mojstrsko interpretirajo kulinarični mojstri? V gostilnah in restavracijah z visoko kulinariko imajo rajski okusi edinstven oseben pečat.

Sezonski jedilniki iz lokalnih sestavin

V Vipavski dolini in na Goriškem se je vse do danes ohranila tradicionalna prehrambna kultura. Tudi v desetletjih globalizacije in potrošništva, ki sta na police trgovskih centrov prinesla hrano z vsega sveta in skorajda zabrisala razlike med letnimi časi, so na mizah domačinov ostale značilne jedi, pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin. Poglavitni steber lokalne kulinarike ostaja sezonskost, ki na krožnike prinaša svežino in kakovost pravkar obranih, v naravnem ritmu dozorelih sestavin. Dragoceno izročilo zaznamuje tudi vrhunske kreacije lokalnih kulinaričnih mojstrov, ki se ponašajo z najvišjimi strokovnimi priznanji in tudi s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Trajnostno pridelane lokalne sestavine so danes bolj kot kdaj prej spoštovana vrednota, ki ji domačini pripisujemo vse večji pomen. Lokalne oblasti načrtno investirajo v ohranjanje lokalne pridelave in značilnih kmetijskih kultur. Vipavska dolina je tako med drugim postala vzorčni primer prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe za Slovenijo, pred kratkim pa je v regiji zaživela Tržnica na borjaču, digitalna tržnica z lokalnimi pridelki, ki bo nakup lokalno pridelanih živil olajšala tudi turistom.

Sezonsko, zdravo in okusno. S temi besedami lahko najbolj zgoščeno opišemo kulinarične navade domačinov, ki jih lahko prepoznaš na vsakem krožniku turističnih kmetij ter lokalnih gostiln in restavracij. Kulinarični raj obstaja! Dobrodošli med rajskimi okusi.