Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Maj 2021

Kolesari, okušaj, uživaj

Rajska dolina razvaja

Navdušenje nad kolesarjenjem je iz dneva v dan večje. V Sloveniji še posebej, saj se odlični slovenski kolesarji uvrščajo v sam vrh največjih svetovnih tekmovanj. Vipavska dolina in Goriška veljata za pravi raj za kolesarjenje. Lepa in ravno prav razgibana pokrajina, raznolike kolesarske poti ter dolga sezona, ki traja vse leto, navdušijo vsakega kolesarja. Edinstveni kulinarični užitki in gostoljubje domačinov spremenijo aktiven dan v rajsko lepo doživetje. Priljubljena kolesarska destinacija pa letos gosti tudi dve veliki kolesarski dirki, Giro d'Italia in Dirko Po Sloveniji. Pridite in doživite traso ene od slovitih dirk.

Dve vrhunski dirki z zvezdniškimi kolesarji

Kolesarski spektakel Giro d'Italia, eden največjih na svetu, bo po nekaj letih 23. maja znova zapeljal tudi na slovenske ceste. Najprej v slikovita Brda, gričevnato vinsko deželo na zahodnem robu Slovenije, nato pa skozi Novo Gorico v sosednjo Gorico, ki skupaj tvorita edinstveno somestje. Tudi znamenita roza pentlja največjega italijanskega športnega dogodka bo tako simbolno povezala dve Gorici, ki živita brez meje, skupaj ustvarjata in sta skupaj izbrani za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Le malo kasneje, 12. junija, bosta Vipavska dolina in Goriška gostili 4. etapo Dirke Po Sloveniji, največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji. Pomembna dirka serije World Tour že nekaj let poteka pod sloganom "Fight for green" (Boj za zeleno). Kolesarji se na dirki borijo za zeleno majico skupnega zmagovalca dirke, Slovenija pa s sloganom sporoča tudi zavezanost slovenskega turizma k varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. Med štartom 4. etape v Ajdovščini in ciljem na Sveti Gori nad Novo Gorico bodo kolesarji vozili mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti Vipavske doline, ki si jih bo v neposrednem televizijskem prenosu lahko ogledalo več kot 10 milijonov gledalcev po svetu.

Obe dirki sta odlična priložnost, da spoznate slikovite in tudi izzivalne kolesarske trase, ob tem pa izkusite tudi vse druge čare kolesarskega raja.

Edinstveni okusi

Med kolesarjenjem po Vipavski dolini, po vinorodnih gričih, visokih planotah in po Goriški ravnici vas bodo povsod spremljale številne možnosti za okušanje pristnih lokalnih dobrot. Tradicionalne jedi ali kreacije z Michelinovimi zvezdicami in priznanji nagrajenih kuharskih mojstrov, pripravljene iz lokalnih sestavin, vas bodo očarale. Sveže sadje in zelenjava, pristen vipavski pršut ali krožnik domače jote vas bodo popeljali v svet avtentičnih okusov, ki jih ne morete okusiti nikjer drugje. In ob vsakem krožniku ali preprostem prigrizku boste okušanje lahko zaokrožili s kozarčkom enega od slovitih vipavskih vin. Priporočamo vam, da načrtujete vnaprej in si rezervirate pokušino vin pri enem od vinarjev, malico ali kosilo v eni od gostiln ter nepozabno doživetje lokalnih okusov na eni od turističnih kmetij. Načrtujte odgovorno. Na vinske degustacije vas lahko odpeljejo lokalni vodniki ali pa si ob degustaciji rezervirajte tudi prevoz, da se boste varno vrnili v svojo nastanitev.

Kolesarjem prijazno

Raznolike poti za vse vrste kolesarjenja, za vse stopnje zahtevnosti in tudi za družine vas bodo prepričale, da si je za kolesarjenje v Vipavski dolini in na Goriškem vredno vzeti čas. V prijetnih in kolesarjem prijaznih nastanitvah boste zase našli mir in udobje, za svoja kolesa pa tudi varno hrambo. Izbirate lahko med sobami in apartmaji na podeželju, kampi, počitniškimi hiškami, glampingi in hoteli. Povsod bodo dobrodošla tudi vaša kolesa. Če se boste za kolesarjenje odločili zadnji hip, lahko kolo, standardno ali električno, najamete pri enem od ponudnikov izposoje koles, ki običajno lahko poskrbi tudi za asistenco na terenu ter dostavo koles do vaše nastanitve v Vipavski dolini. Najlepše pa boste slikovito dolino, griče in planote spoznavali, če boste izbrali eno od naših kolesarskih top doživetij. Lokalni vodniki, izkušeni kolesarji in poznavalci najlepših poti, vas bodo skozi kolesarski dan pospremili tudi z nepozabnimi zgodbami. Rajsko dolino boste tako spoznali še z ene, morda najlepše plati.