Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

September 2020

Zrelo grozdje rajske doline

Doživite trgatev v Vipavski dolini. Doživite več.

Kdo pravi, da je počitnic konec? Letos so počitnice v veliki meri zaobšle utečene poti in mnogi priznavajo, da so bile spremembe dobrodošle. Več kratkih pobegov iz vsakdanje rutine nas obdari z dodatno energijo. Odkrivanje manj znanih krajev nam odpira nova obzorja. Potepanja po mirnem podeželju in pristni naravi nas ohranjajo na varni strani novodobne korona nevarnosti. Vipavska dolina ponuja vse, odmaknjenost, varnost in toliko lepih doživetij, da se boste počutili kot v raju. Ujemite čas trgatve in spoznajte sladkosti rajske doline.

Rojeva se novo vino

Bodite zraven. V zrelih jagodah belega in rdečega grozdja, ki se nastavljajo še zadnjim toplim žarkom sonca, so že ujete dragocene skrivnosti bodočih vin letnika 2020. V vsakem vinogradu zaradi njegove edinstvene lege na trtah dozori malce drugačen pridelek, čeprav so sorte morda enake. S trgatvijo se začenja nov skrivnostni krog: kletarjenje in negovanje vin. Vipavski vinarji mojstrsko združujejo lokalno tradicijo s sodobnimi pristopi in se vse pogosteje odločajo za povsem naravno pridelavo vin. Obiščite Vipavsko dolino v času trgatve, spoznajte lokalno tradicijo in pristno veselje ob spravilu pridelka. V nepozabno izkušnjo trgatve vas popeljejo lokalni vodniki iz ekipe Winestronaut, ki ima najdaljšo tradicijo vodenih vinsko-kulinaričnih doživetij v Vipavski dolini. In še namig: na vinogradniških turističnih kmetijah imajo v tem času res veliko dela, zato svoj obisk rezervirajte pravočasno.

Vabijo sezonski okusi

Vipavska dolina je kulinarični raj. Ste vedeli, da so jo kot rajski vrt pojmovali že v 17. stoletju ali morda še prej? Razkošje lokalnih sestavin, ki so na vrtovih in v hramih na voljo vse leto, je v Vipavski dolini že od nekdaj omogočalo tudi razkošje na mizi. Pred stoletji le v obednicah gosposkih gradov, danes v vrhunskih restavracijah in domačih gostilnah. Ohranilo se je dragoceno izročilo priprave sezonskih jedi, ohranila se je ljubezen do doma pridelane hrane. Zato vas Vipavska dolina lahko danes povabi v svoje razkošje rajskih okusov. Kaj na krožnike prinaša september? Obiščite Vipavsko dolino in raziskujte okuse, ki preprosto navdušijo. Rezervirajte eno od kulinaričnih razvajanj in vinskih potepanj iz ponudbe naših top doživetij. In ne prezrite, Vipavska dolina ima med vsemi turističnimi destinacijami v Sloveniji največ restavracij, ki jih je z zvezdico ali priznanjem nagradil sloviti Michelinov vodnik.

Na kolo? Vse leto.

Na tisti najlepši dan v tednu ali med tistim dolgo pričakovanim vikendom je lepo sesti na kolo in se odpeljati novim doživetjem naproti. V Vipavski dolini kolesarimo vse leto in vsak letni čas ima svoje favorite, ko gre za izbiro poti. Jeseni preprosto morate doživeti vinograde. Razgibane in slikovite poti po vipavskih gričih vas septembra popeljejo mimo z grozdjem obloženih trt, kjer boste srečevali tudi radožive trgače. Že kakšen teden kasneje se bodo vinogradi odeli v najlepše jesenske barve in vas izzivali, da posnamete kakšen selfie več, kot ste sprva nameravali.

Vipavska dolina je raj za kolesarska potepanja tudi zaradi nepozabnih postankov v idiličnih vaseh, na kmetijah in tudi v vinskih hramih. Naša vinska kultura narekuje zmerno okušanje ob drobnih prigrizkih, zato ga lahko mirno kombinirate s kolesarjenjem. Saj najbrž že veste, v Vipavski dolini združujemo tudi na videz nezdružljivo in ustvarjamo presenetljiva "mix & match" doživetja. Če želite doživeti več in se hkrati počutiti povsem varne, izberite med našimi vodenimi kolesarskimi izleti, ki običajno vključujejo tudi asistenco na poti in prevoz na želene lokacije. Odkrijte rajsko dolino s kolesom!