Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2020

Zdaj je čas. Za Vipavsko dolino.

Odkrijte njene skrivnosti in lepoto.

Ravno dve leti je tega, odkar je svetovno priznana medijska hiša Lonely Planet Vipavsko dolino uvrstila med top 10 evropskih destinacij, ki jih popotnik mora odkriti. Dve leti kasneje so vsi razlogi, s katerimi je Lonely Planet utemeljil svoj prestižni izbor, še bolj prepričljivi. Čas, ki smo ga kot ujetniki pandemije preživeli doma, je prinesel nova spoznanja in danes bolj kot kdaj koli prej cenimo neokrnjeno naravo, pristno podeželje in mir. Zdaj je čas, da odkrijemo vse tiste skrite kotičke in okusimo vse dobrote Vipavske doline, ki so jih v preteklih letih navdušeno opisovali ugledni novinarji z vsega sveta.

Ustvarjena za kolesarjenje

"Vipavsko dolino boste najlepše spoznavali s kolesom, na lokalno vodenih kolesarskih turah po podeželskih cestah, s postanki za okušanje lokalnih dobrot in klepet z domačini," je v obrazložitvi razglasitve top 10 destinacij zapisal Lonely Planet. Kolesarjenje po Vipavski dolini je danes pravi hit. Ne po naključju. V vsakem letnem času lahko v dolini, na gričih in na planotah zase najdete kolesarsko pot, ki jo je vredno doživeti. Karkoli boste izbrali, gorsko kolesarjenje, cestno kolesarjenje ali družinsko kolesarjenje, vse poti vas bodo očarale z lepoto pokrajine in varnostjo za kolesarjenje. Če pa želite doživeti več, velja upoštevati prej omenjeni nasvet. Izberite eno od vodenih kolesarskih tur med našimi top kolesarskimi doživetji in spoznajte resnično drugačnost Vipavske doline. Naši kolesarski vodniki poznajo najbolj presenetljive poti in znajo izbrati najbolj prijetne postanke. Ste vedeli, da je zaradi slovitega vzpona na Predmejo tu že dvakrat potekala etapa slovitega Gira d'Italia in je Vipavska dolina že nekajkrat gostila Dirko po Sloveniji? Tudi če niste tako zahtevni in nimate vrhunske kondicije, boste v Vipavski dolini lahko uživali na kolesu. Sodobno električno kolo si lahko izposodite pri ponudnikih športne opreme, le na rezervacijo ne pozabite.

Privlačna za družine

Družinske počitnice so v Vipavski dolini lahko zabavne brez zabaviščnih parkov in umetnih svetov. Prostrani travniki in brezmejni gozdovi vabijo k raziskovanju narave, stare vipavske vasi vabijo k spoznavanju drugačnega načina življenja. Otroci se lahko sadja najedo z drevesa in čofotajo po čistih studencih in rekah. Možnosti za sprehode je neskončno, v nižinskem delu Vipavske doline je za otroke primerna tudi večina kolesarskih poti. Družinam zelo prijazne so podeželske nastanitve, posebej kmetije in kampi. V Vipavski dolini bodo vaše počitnice zares sproščene. Kaj pa sladoled? Seveda, sredi Vipavske doline imamo veliko tovarno sladoleda, zato ga pri nas nikoli ne zmanjka. Sladoledni vrtovi in slaščičarne, ki postrežejo sveže pripravljen sladoled, vas že pričakujejo.

Omamna tudi za najbolj zahtevne

Hedonisti, dobrodošli! V Vipavski dolini se boste počutili kot v raju. Svoj lov za zakladi lahko pričnete pri vipavskih vinarjih. Ne le stare in redke domače vinske sorte, v vipavskih hramih boste našli tudi zares ekskluzivna vina izbranih letnikov in posebnih postopkov pridelave. Veliko užitkov si lahko obetate tudi pri okušanju butičnega piva lokalnih proizvajalacev. Svet zase pa so številne gostilne, ki vas popeljejo v doživetje vrhunske kulinarike. Na razmeroma majhnem prostoru boste našli presenetljivo veliko izjemnih chefov mednarodnega slovesa, ki svoje umetnine ustvarjajo iz lokalnih sestavin. Seveda pa so vse te posebne dobrote na voljo le v omejenem obsegu, zato rezervirajte svoj obisk pravočasno.

In še namig ... ob koncu junija bodo dozorele prve slastne vipavske marelice. Ste se jih že kdaj do sitega najedli naravnost z drevesa? Zdaj je čas.