Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Februar 2020

V pričakovanju pomladi

Poiščite pristne okuse in drugačne poti

Zvončki, prvi znanilci pomladi, so pri nas že odprli cvetove. Koledar sicer zatrjuje, da je v deželi še zima, a v Vipavski dolini si že lahko privoščite potepanja s pridihom pomladi. Tudi nekatere zimske posebnosti so še vedno tu. Ujemite ta posebni čas, ko se dnevi vidno daljšajo in ko so večeri še vedno dovolj dolgi za raziskovanje pristnih okusov in edinstvenega gostoljubja. Karkoli boste počeli čez dan, zaključek dneva v tipičnem vinskem hramu ali lokalni gostilni bo vaša potepanja zaokrožil v edinstveno doživetje. Vipavska dolina je neustavljivo privlačna. Vse leto.

Razkošje sezonskih jedi

Tradicionalna kulinarika je eden od najbolj pogostih razlogov za obisk Vipavske doline. Ljubitelje pristnih okusov navdušuje lokalni način priprave jedi, pa tudi sestavine lokalnega izvora, ki so po tradiciji izbrane sezonsko. Na mizi so vedno tudi nekatere izjeme. Vipavski pršut, nesporni kralj lokalne kulinarike, vas v raziskovanje značilnih okusov vabi vse leto. Po dolgih mesecih sušenja na svežem zraku ga domačini skrbno hranijo v kleteh, kjer lahko še mesece čaka, da ga vešča roka nareže na prosojno tanke rezine. Vsaka omamno slastna rezina je pravi ambasador edinstvene vipavske klime, tradicije in umetnosti počasnega zorenja vipavskega pršuta. Ljubitelji mesnin boste v tem času lahko uživali v okušanju svežih klobas in ocvirkov, ki se odlično ujamejo z repo tropinko. To je repa, ki jo domačini kisajo v vinskih tropinah, zato ima značilen okus in rahlo rožnato barvo. Ta čudovita kulinarična posebnost je osnovna sestavina za pripravo jote, zelenjavne juhe, ki velja za najbolj značilno predstavnico tradicionalne kulinarike. Pravo kulinarično razkošje pa v tem času predstavlja goriški radič ali sukénski régut s čudovito lepimi rdečimi glavicami, ki spominjajo na vrtnice. Ta izjemna vrtnina, ki jo lahko okusite le od decembra do februarja, je lahko odlična solata, lokalni kulinarični mojstri pa z radičem pripravljajo tudi številne druge jedi in celo sladice.

Presenečenja v vinskih hramih

Vinski hrami so arhitekturna posebnost Vipavske doline in svojevrstna zakladnica skrivnosti. Tradicionalne kleti so zgrajene pod zemljo, pogosto so naslonjene na živo skalo. Oboki iz kamna jim dajejo značilno podobo in pomagajo ohranjati ravno pravšnjo temperaturo in vlago. V teh skrbno negovanih prostorih zorijo vrhunska vipavska vina. Zdaj je odličen čas za obisk hramov, ki ob vetrovnih in mrzlih dneh ponujajo tudi najbolj privlačno zavetje. Kaj boste v teh hramih lahko okusili? Izbira je dobesedno neskončna. Različne sorte vin, med njimi tudi stare domače sorte, različne lege vinogradov in različni letniki predstavljajo bogato raznolikost. Tu pa se bogastvo različic šele začne. Vsak vinar kletari nekoliko drugače. Vipavski vinarji zelo radi eksperimentirajo z izborom in mešanjem sort, z maceracijo in z različnimi pristopi k negovanju vin, hkrati pa ohranjajo staro vinarsko izročilo. Rezultati so izjemni. Vipavska vina na domačih in mednarodnih ocenjevanjih dosegajo zelo visoke ocene, naravna vina sodijo v sam svetovni vrh. Bližnjice ni. Vso to raznolikost in vrhunsko kakovost lahko spoznate le tako, da obiščete vipavske vinske hrame in prisluhnete zgodbam vinarjev. Pokušine vin vselej pospremijo z domačimi prigrizki, najraje z že omenjenim vipavskim pršutom in domačim kruhom. Če vam zmanjkuje časa ali kot poučen uvod v raziskovanje vipavskih vin, lahko obiščete eno od vinotek, ki so bogato založene s tipičnimi predstavniki vinske ponudbe vipavskega vinorodnega okoliša.

Aktivno. Vse leto.

Naj vas bogastvo okusov ne uspava. Kamorkoli se boste v Vipavski dolini ozrli, povsod vabijo številne pohodniške in kolesarske poti. V dolini redko zapade sneg in še takrat takoj skopni, zato so vse te poti vabljive dobesedno vse leto. Povprašajte v najbližjem turistično informacijskem centru. Peš ali s kolesom lahko odkrivate kulturne in naravne znamenitosti, obiščete zanimive kraje ali pa raziskujete kulinarično in vinsko razkošje Vipavske doline. Naša zelena narava vam bo hvaležna, če boste avto pustili na parkirišču. Vse poti in lokalne posebnosti boste najlepše doživeli v spremstvu lokalnega vodnika, zato ne prezrite naših top doživetij, ki vam Vipavsko dolino približajo na pristen in nadvse prijazen način. Če po mrzli zimi že pogrešate adrenalinske podvige, poglejte v nebo. Vsak jasen dan je v Vipavski dolini tudi dan za letenje z jadralnim padalom. Vse leto.