Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Maj 2020

Pričakujte razvajanje. Vse leto

Vipavska dolina vas bo očarala s svojimi okusi

V času, ko nas je epidemija upočasnila, se še bolj kot sicer zavedamo, da obilje ni samoumevno. Vse, kar nas resnično razveseljuje, v sebi skriva nekaj posebnega. V Vipavski dolini je to tradicija. Na vsakem koraku jo lahko prepoznate, na vsakem krožniku in v vsakem kozarcu jo lahko okusite. Ko bodo ti težki časi za nami in bomo lahko potovali, vas bomo z največjim veseljem spet razvajali s pristnimi okusi, ki jih v Vipavski dolini skrbno negujemo že stoletja.

5 kulinarično-vinskih razlogov za obisk Vipavske doline

V mislih si lahko že danes predstavljate prihodnja doživetja. Za čas, ko boste potrebovali veliko varnega prostora, mir in veliko, veliko razvajanja, smo v Vipavski dolini že pripravljeni. Pričakujemo vas z našo edinstveno drugačnostjo in pristnimi okusi, kot pomoč pri odločanju pa vam predstavljamo pet najbolj prepričljivih kulinarično-vinskih razlogov za obisk naše rajske doline.

  • lokalen izvor sestavin

Vipavska dolina že od nekdaj slovi po svoji rodovitnosti in raznolikosti pridelkov. Tu so doma prve češnje in slastno sadje, tu uspevajo šparglji in odlična zelenjava … Večino sestavin za pripravo domačih jedi v Vipavski dolini pridelamo doma, največkrat na povsem naraven in okolju prijazen način.

  • izjemna vina

Sloves vrhunskih vipavskih vin seveda ni muha enodnevnica. Tisočletna tradicija, majhne kleti in osredotočenost na visoko kakovost so preprosto zmagovalna kombinacija, ki je vipavska butična vina popeljala v sam svetovni vrh. Ne prezrite starih domačih vinskih sort, ki jih ne boste našli nikjer drugje.

  • pristna in vrhunska kulinarika

Pričakujte najboljše. V Vipavski dolini boste pri znanih chefih lahko raziskovali vrhunsko kulinariko, v gostilnah boste lahko izbirali med izbranimi domačimi jedmi in se na turističnih kmetijah povsem prepustili pristnosti lokalne ponudbe. V vsaki sezoni vam vsak krožnik ponudi drugačno doživetje.

  • kulinarične posebnosti

Ne le pristno, v Vipavski dolini je marsikaj tudi posebno. Kulinarično razvajanje se običajno prične z rezino vipavskega pršuta, med značilne vipavske jedi pa vas popeljejo tradicionalne zelenjavne juhe. Najbolj slavna med njimi je jota, ki jo kljub sezonskemu značaju marsikje ponujajo vse leto.

  • vipavsko gostoljubje

Seveda vas bomo sprejeli z nasmehom, dodali pa bomo še veliko, veliko več. Vrhunsko vino vam bo lahko osebno predstavil vinar, naše vinske degustacije so razred zase. Tudi v gostilnah pričakujte oseben pristop. Nepozabna doživetja so tudi vinske in kulinarične vodene ture z lokalnimi vodniki.

Tradicija domačega kruha

V preteklih stoletjih, ko so ob rekah in potokih v Vipavski dolini delovali številni mlini, se je v teh krajih zelo razvilo tudi pekarstvo. V Ajdovščini danes deluje največje pekarsko podjetje v državi, izročilo tradicionalne peke kruha pa je v prejšnjem stoletju počasi izginjalo. V času, ko vse bolj cenimo skrbno pridelano in kakovostno pripravljeno hrano, smo v Vipavski dolini pričeli obujati že skoraj pozabljene postopke priprave kruha in pekarskih izdelkov. V okviru posebnega projekta, namenjenega oživljanju dediščine lokalnega mlinarstva in pekarstva, je bila pred pozabo rešena tudi receptura za slovito ajdovsko sladko žemljo, ki je kot ustvarjena za zdrav in okusen zajtrk. Tradicionalna sladka žemlja bo kmalu spet na voljo v lokalnih prodajalnah, že danes pa jo predstavljamo v videu, ki se s sliko sprehaja med očarljivimi vedutami Vipavske doline in nas vabi k okušanju lokalnih dobrot.

Okusi Vipavske izjemoma drugače

Sredi maja v Vipavsko dolino vsako leto vabi tradicionalni kulinarični festival Okusi Vipavske, ki ponuja izvrsten pregled vinske in kulinarične ponudbe Vipavske doline. Središče festivalskega dogajanja je čudoviti dvorec Zemono, kjer v Gostilni pri Lojzetu, ustvarja mednarodno priznani chef Tomaž Kavčič. Festival, ki je najlepši poklon ustvarjalcem edinstvenih okusov v Vipavski dolini, je letos zaradi epidemije odpovedan, za prihodnjo pomlad pa napoveduje, da nas bo pričakal v razširjeni in osveženi izvedbi. Z dvorca Zemono pa je v teh dneh prišla še ena odlična novica. Gostilna pri Lojzetu je pridobila okoljski/trajnostni znak Green Key, s čimer soustvarja zeleno zgodbo trajnostnega turizma v Vipavski dolini.