Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2020

Podarimo si zgodbe

Najbolj dragocena so lepa doživetja

Čas je za lepe misli. Letošnje leto je bilo zelo drugačno. Zaradi pandemije je marsikatera želja ostala neuresničena, smo pa dobili priložnost za razmislek o tem, kaj nas v resnici razveseljuje. Tisto nedosegljivo je običajno najbolj mikavno, kajne? O čem sanjamo danes in kaj najbolj pogrešamo? Potovanja, oddih in pobeg od vsakdanje rutine ostajajo na vrhu našega seznama želja, ki jih bomo hoteli uresničiti, ko bo to spet varno. Vipavska dolina in Goriška sta skriti dragulj v srcu Evrope. Tu te čakajo doživetja, ki te bodo navduševala, razvajala in sprostila. Tu boš lahko odkrival drugačne zgodbe in se počutil kot v raju.

Pripovedi izza grajskih zidov

Vipavska dolina, ki jo s treh strani obdajajo vzpetine in se na zahodu odpira v ravnico čezmejne Goriške, je bila zaradi svoje edinstvene lege že od nekdaj živahno stičišče kultur. S svojo milo klimo in rodovitnostjo je privlačila ustvarjalne in podjetne ljudi. Med zidovi številnih gradov in dvorcev še danes živijo zanimive zgodbe in čakajo, da jih odkriješ. Grad Rihemberk v Braniku, eden največjih in najbolj slikovitih srednjeveških gradov v Sloveniji, s postopno obnovo dobiva svoj nekdanji sijaj. Od pomladi do jeseni ga lahko obiščeš in se prepustiš vznemirljivemu popotovanju v njegove skrivnosti. Mogočen grad nudi tudi zavetje netopirjem, ki so v teh krajih našli dovolj čisto in mirno okolje za nadaljevanje svoje vrste. Za slikovito obzidje je zgodbe o svoji nekdanji slavi shranil tudi grad Vipavski Križ, obzidan skupaj s srednjeveško vasico, ki je bila v svojih najboljših časih mesto in je imela pravice prirejanja sejmov. Sledi živahnega trgovanja, po vsej verjetnosti predvsem z vipavskim vinom, lahko odkrivaš z lokalnim vodnikom, ali pa se po srednjeveških ulicah podaš v lov za zakladom. Razgibano zgodovino Goriške, ki danes z obmejnimi kraji sosednje Italije živi brez opazne meje, lahko spoznavaš v gradu Kromberk, kjer deluje Goriški muzej. Zanimive muzejske in umetniške zbirke potešijo tvojo radovednost in te morda spodbudijo k odkrivanju tudi drugih zgodb, ki jih hranijo galerije in številne manjše muzejske zbirke.

Zgodbe iz narave

Na stičišču svetov, kjer se zahodni rob dinarsko-kraškega sveta srečuje s toplino Mediterana in najvišji vrhovi ponujajo razglede na Julijske Alpe in Dolomite, je narava nepozabno lepa. Visoke kraške planote, ki se na severu in vzhodu dvigajo nad Vipavsko dolino, navdušijo s kraškimi pojavi. Peš ali s kolesom lahko raziskuješ ta svet, občuduješ stvaritve narave in spoznaš zgodbe, ki prehajajo iz roda v rod. Slovito Otliško okno, naravni most na robu Trnovske planote nad Ajdovščino, naj bi v goro s svojim rogom izvrtal nihče drug kot hudič. Tudi kraški izviri reke Vipave, povezani s skrivnostnim svetom podzemnih kraških jam, imajo zanimive zgodbe. Skozi te podzemne prehode naj bi se s hrano med dolgotrajnimi obleganji oskrboval znameniti Predjamski grad v bližini Postojnske jame. Zanimive so tudi resnične zgodbe. Velika ledena jama v Trnovskem gozdu, ki je v vročih poletnih dneh priljubljen cilj pohodnikov in kolesarjev, je z ledom oskrbovala ladje v tržaškem pristanišču, izvažali pa so ga celo v Egipt. Na pol mistične zgodbe hranijo tudi redki še ohranjeni mlini ob reki Vipavi, kjer lahko prisluhneš petju številnih ptic, ki gnezdijo na njenih bregovih. Neizčrpen izvir zgodb je tudi hudourniška reka Hubelj, ob kateri se je že v 16. stoletju v Ajdovščini začela razvijati industrija.

Skrivnosti vinskih hramov

Okusi so različni. Zgodb, povezanih z okušanjem, v Vipavski dolini nikoli ne zmanjka. Presenetljivo pristne, posebne in pogosto tudi zelo osebne zgodbe lahko srečaš v vipavskih vinskih hramih. Tradicionalni hrami so običajno kamniti in zgrajeni pod zemljo. V obokanih, skrbno negovanih prostorih, kjer je temperatura vse leto skorajda enaka, zori dragoceni pridelek vipavskih vinarjev. Vipavska vina so zgodba zase. Edinstveno bogastvo vinskih sort, med katerimi so tudi ohranjene stare domače sorte in avtohtona sorta zelèn, navduši vsakega ljubitelja vin. Tradicionalno vinarstvo se danes prepleta s sodobnimi pristopi, ljubezen do gojenja trt in butičnega vinarstva se prenaša iz roda v rod. Zgodbe vinarjev, njihovih družin, raznolikih vinogradov in njihovih hramov preprosto očarajo. Z veseljem jih delijo z gosti in jih pospremijo z nepozabnim okušanjem vin naravnost iz sodov ter lokalnimi prigrizki, ki so najlepši uvod v raziskovanje lokalne kulinarike.

Se vidimo v letu 2021

Zgodb zlepa ne bo zmanjkalo. Resnično upamo, da bo leto 2021 ponudilo dovolj priložnosti za potovanja in srečanja v pristnem okolju Vipavske doline in Goriške. Do takrat pa, iz srca rajske doline, srečno!