Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Oktober 2020

Jesenska raziskovanja

Odkrijte posebnosti in čare Vipavske doline

Zgodnje jesenski dnevi, posebej tisti sončni, so kot ustvarjeni za lagodna potepanja. Pokrajina spreminja barve, vsak dan je malce drugačna in na vsakem koraku ponuja priložnosti za lepo fotografijo. Vse ostalo se ne spreminja. Vabijo kolesarske in pohodniške poti, navdušujejo priložnosti za razvajanja ob obloženi mizi. Radi odkrivate manj znane kraje? Vas navdušujejo lokalne posebnosti in nenavadne zgodbe? Potešite svojo popotniško radovednost. Vipavska dolina in Nova Gorica sta raj za raziskovanje drugačnosti.

Zgodbe edinstvenega somestja

Najmlajše slovensko mesto Nova Gorica je tik ob meji z Italijo nastalo po drugi svetovni vojni, ko je nova državna meja Gorico neživljenjsko odrezala od njenega naravnega zaledja. Današnji Gorici, slovenska in italijanska, po burnih desetletjih razdvojenosti živita brez meje, spojeni v eno mesto dveh jezikov in kultur. To edinstveno somestje vabi k odkrivanju nenavadnih zgodb. Začnete lahko na Trgu Evrope, skupnem trgu dveh Goric, kjer dominira stoletna stavba železniške postaje, zgrajena sočasno z znamenito Bohinjsko progo. V muzeju Kolodvor je tu na ogled razstava o usodni mejni razmejitvi, ki je ob nedavnem zapiranju meje zaradi Covida-19 spet aktualna. Malo stran, na Pristavi, je na ogled razstava o tihotapstvu na Goriškem, ki življenje ob meji osvetli še drugače.

Ob obisku Nove Gorice si preprosto morate vzeti čas za ogled Frančiškanskega samostana Kostanjevica z znamenito grobnico Burbonov, v kateri so pokopani zadnji potomci te francoske kraljeve rodbine, umrli v izgnanstvu. Mnogo starejše zgodbe lahko ob spremstvu vodnika v samostanu odkrivate med obiskom dragocene Škrabčeve knjižnice, posebnost samostanskega vrta pa je ena največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu. Po sprehodu v preteklost boste sodoben utrip mesta lahko začutili v enem od prijaznih gostinskih lokalov na Bevkovem trgu. Odkrivanje Nove Gorice pa boste najlepše zaokrožili z raziskovanjem okusov v eni od vrhunskih restavracij.

Bogata zapuščina tisočletij

Nekje na sredini Vipavske doline vas z vzpetine vabi Vipavski Križ, obzidano srednjeveško naselje z gradom, ki je bilo v začetku 16. stoletja najmanjše mesto v cesarstvu s pravicami za prirejanje sejmov. Že sprehod po ozkih ulicah in postanek na trgu, kjer si lahko privoščite kozarec vipavskega vina, je prijetno doživetje. Še več pa boste ob spremstvu lokalnega vodnika odkrili ob obisku kapucinskega samostana, ki hrani številne umetnine in bogato knjižnico s starimi knjigami in številnimi prvotiski.

Malce bolj vzhodno se ustavite v Ajdovščini, ki je zrasla na temeljih pomembne rimske vojaške utrdbe. Odkrijte dediščino Rimljanov, sprehodite se ob najdaljšem ohranjenem rimskem obzidju v Sloveniji, med obnovljenimi stolpi utrdbe in nedavno odkritimi temelji pomembnih rimskih zgradb. Ob hudourniški reki Hubelj se je v Ajdovščini že pred stoletji razvijala industrija, zato ob obisku slikovitega izvira Hublja ne spreglejte zanimivih ostankov fužin. Industrijska dediščina je navdihovala tudi v Ajdovščini rojenega slovenskega slikarja Vena Pilona. Obsežno zbirko njegovih slik, grafik in fotografij si lahko ogledate v Pilonovi galeriji, ki redno prireja tudi odmevne razstave.

Izviri in mostovi Vipave

Povsem drugačne zgodbe boste lahko raziskovali v starodavni Vipavi, ki popotnika navduši z deltastim izvirom istoimenske reke, številnimi slikovitimi mostovi in gradovi. Posebej privlačen je lepo obnovljen dvorec Lanthieri na glavnem trgu. Obiščete ga lahko ob spremstvu lokalnega vodnika, ki vas popelje tudi v Vinarski muzej. Za več informacij in lokalno vodenje med znamenitostmi povprašajte v dvorcu Lanthieri, v Turistično informacijskem centru Vipava. Vinorodna vipavska pokrajina je od nekdaj privlačila premožno plemstvo, ki je v teh krajih zgradilo številne dvorce. Eden najlepših je dvorec Zemono v bližini Vipave, kjer danes deluje ena od najbolj priznanih slovenskih restavracij.

Skorajda obvezen postanek med raziskovanjem vinorodne dežele je vas Goče. Ena najstarejših vasi v Vipavski dolini, strnjeno zidana okrog vaške cerkve, slovi po številnih vinskih hramih, ki jih je nekdaj bilo več kot hišnih številk. Na Gočah in v bližnjih vaseh, predvsem na Slapu pri Vipavi, lahko jesensko potepanje zaključite v enem od vinskih hramov domačih vinarjev, ki vas bodo z veseljem vodili skozi pokušino slovitih vipavskih vin. Lokalni okusi najlepše zaokrožijo zgodbe, ki jih boste odkrili na svojih raziskovanjih.