Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2020

Čas za pobeg

Mir, gostoljubje in lepote Vipavske doline

Imate tudi vi občutek, da je svet resnično ponorel? Vas utrujajo brezkončni valovi slabih in lažnih novic? Dobra novica je, da lahko pobegnete tja, kjer so dnevi lahko preprosti in lepi. Vipavska dolina je mirna, zelena, čista in že po naravi prijazna. Strma pobočja nad dolino je že ogrelo sonce, sadno drevje na vinorodnih gričih je že v cvetju. Na mizah – kot vse dni v letu – zapeljujejo edinstveni okusi. Pobegnite iz rutine in doživite blagodejno drugačnost. Vipavska dolina prebuja vaše dobro počutje.

Zbirajte lepe razglede

Naj se vam spočije oko, naj duša zaigra. Vipavsko dolino obkrožajo točke z neopisljivo lepimi razgledi. Nad Novo Gorico se dviga Sveta Gora, ki je z mogočno romarsko baziliko in frančiškanskim samostanom eden od biserov sakralne dediščine Vipavske doline. Od tu seže pogled od Alp, preko Furlanske nižine do morja in Krasa ter se ustavi na monumentalnem Pomniku miru na Cerju. Povzpnite se na to edinstveno vzpetino in se naužijte razgledov na vse strani neba. Sedemetažni pomnik hrani zanimivo muzejsko zbirko, posvečeno različnim obdobjem slovenske zgodovine. Ob pomniku so speljane Poti miru, ob katerih si lahko ogledate ostaline prve svetovne vojne. Kostanjevica, nekoliko nižja vzpetina nad Novo Gorico, očara z razgledom na obe Gorici, slovensko in italijansko, ki skupaj predstavljata enega najlepših primerov sožitja dveh mest na meji. Kostanjevica slovi kot biser goriške dediščine. Tu deluje sloviti frančiškanski samostan z znamenito grobnico Burbonov, dragoceno Škrabčevo knjižnico in vrtom, na katerem gojijo čudovite vrtnice burbonke.

Predramite adrenalin

Lagodnost pohajkovanj lahko zamenjate z adrenalinsko obarvanimi doživetji. Vipavska dolina je že zgodaj spomladi kot ustvarjena za vznemirljive gorsko kolesarske podvige in prosto letenje z jadralnimi padali in zmaji. Ignorirajte koledar, v Vipavski dolini hodimo, kolesarimo in letimo vse leto. Preverite naša top doživetja. Z lokalnimi vodniki lahko doživite nepozabno gorsko kolesarjenje po enoslednicah Vipavske doline ali se podate na kolesarjenje po divjih in urejenih brezpotjih. Lokalna posebnost je adrenalinska Hike & Fly avantura z ekipo Wajdušna, ki vključuje pohod na vzletišče, od koder v tandemu s padalom poletite nad dolino. Vsa vodena adrenalinska doživetja se v Vipavski dolini zaključijo podobno: z sproščenim druženjem ob okušanju lokalnih dobrot.

Prepustite se pristnim okusom

Kulinarični in vinski navdušenci, gurmani, hedonisti, foodiji … ali nič od tega. Ni pomembno, kam se prištevate. Kulinarična in vinska ponudba Vipavske doline vas bosta navdušili. Z raznolikostjo jedi, prvovrstnimi lokalnimi sestavinami in sezonsko oblikovanimi jedilniki vas bodo razvajali povsod, ponudniki visoke kulinarike ali domačih jedi, restavracije, gostilne in turistične kmetije. V tem času boste predvsem na kmetijah povsod našli joto, značilno vipavsko zelenjavno jed iz repe tropinke, ki jo v toplejših mesecih pogosto nadomestijo druge zelenjavne juhe. Ne zamudite nobene priložnosti za okušanje vipavskega pršuta, ki se skupaj z rezinami domačega belega kruha kar stopi v ustih … Prav posebno razkošje Vipavske doline pa predstavljajo njena vina, samosvoja, pridelana in negovana z ljubeznijo, preprosto vrhunska. Obiščite katerega od vipavskih vinarjev in se prepustite njihovim zgodbam, s katerimi pospremijo degustacije vin. Življenje je lahko lepo!