Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2019

Vipavska dolina gosti dirko Po Sloveniji

Kolesarski izzivi, vinski festivali in mnogo, mnogo več

Slikovita Vipavska dolina z razgibanim reliefom, obdana z visokimi kraškimi planotami in vinorodnimi griči, v vseh letnih časih privlači številne rekreativne kolesarje. Tokrat gosti tudi vrhunske tekmovalce kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo svojo četrto etapo začela v Novi Gorici in zaključila v Ajdovščini. Kolesarski izzivi z zahtevnimi vzponi in spusti, čudovita narava in številne znamenitosti dajejo etapi poseben značaj, ki bo ob traso dirke pritegnil na tisoče gledalcev. Vipavska dolina, dežela naravnih lepot, vina in kulinarike, bo svoje obiskovalce kot vedno razvajala z gostoljubjem in drugačnimi doživetji.

Kolesarska dirka med znamenitostmi

Dirka Po Sloveniji, letos že 26. po vrsti, je največji kolesarski dogodek v Sloveniji, na katerem tekmujejo kolesarji iz več kot dvajsetih držav. Slovita zelena pentlja, kot jo imenujejo, vsako leto razvrsti svoje etape po različnih delih Slovenije. Kolesarska dirka je izjemen športni dogodek in tudi odlična promocija slovenskega športa, dežele in ljudi.

Četrta etapa dirke Po Sloveniji se začne v Novi Gorici, najmlajšem slovenskem mestu ob meji z Italijo, ki z igralnicami ponuja doživetje zabave. Edinstven Trg Evrope, ki si ga Nova Gorica deli z italijansko Gorico in si ga tako delita dve državi, je prva velika znamenitost ob kolesarski progi. Etapa se nadaljuje mimo Solkanskega mostu čez Sočo, ki se ponaša z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu. V nadaljevanju bo dirka kolesarje peljala tudi skozi Renče, tipičen kraj ob reki Vipavi, ki v poletnih mesecih privablja ljubitelje supanja in obiskovalce Lakeness festivala glasbe. Le nekaj kilometrov naprej bo kolesarje nad Branikom pozdravil mogočni srednjeveški grad Rihemberk, ki po skrbni večletni obnovi ponovno dobiva imenitno podobo in gosti vse več prireditev.

Čez Kras se bodo kolesarji znova pripeljali v Vipavsko dolino čez slikovite griče, porasle z vinsko trto. Z  značilnimi zelenimi vedutami in prijaznimi cestami so ti griči ena najbolj priljubljenih kolesarskih točk v Vipavski dolini. Pred najtežjim vzponom se bo kolesarska etapa v dolini skoraj dotaknila srednjeveškega mesteca Vipavski Križ, ki je eden najlepših kulturno zgodovinskih spomenikov v Sloveniji. Med kolesarji dobro poznan vzpon na Predmejo bo kolesarje in gledalce pripeljal na rob Trnovske planote, kjer vzbuja največjo pozornost Otliško okno, kraško čudo in priljubljena razgledna točka. Cilj etape je v Ajdovščini, drugem največjem kraju Vipavske doline, kjer je nekdaj stala mogočna rimska utrdba Castra in kjer je še danes največje ohranjeno rimsko obzidje v Sloveniji.

Tokratna dirka Po Sloveniji bo obiskovalcem ponudila tudi veliko priložnosti za spoznavanje lepot in drugačnosti Vipavske doline ter okušanje njenih vrhunskih vin in odlične kulinarične ponudbe. Dirko bo prenašala medijska hiša Eurosport in tako bodo lepote Vipavske doline lahko spoznavali tudi njeni gledalci iz vse Evrope.

Okusite drugačnost na festivalih vin

Vipavska dolina je izjemno privlačna vinska dežela z bogato tradicijo, številnimi starimi domačimi vinskimi sortami in vrhunsko kakovostjo vin. Vinarji Vipavske doline so znani po tem, da gostom radi odprejo vrata svojih hramov. Degustacije vin, ki jih natočijo naravnost iz soda in pospremijo z osebnimi zgodbami, so edinstveno doživetje. V juniju pa se vipavski vinarji predstavljajo tudi na dveh festivalih vin. V idilično lepem Vipavskem Križu prirejajo tradicionalni Festival vina zelèn, na katerem se predstavijo vsi najpomembnejši pridelovalci vina zelèn iz celotne Vipavske doline. Dogajanje popestrijo z zanimivim strokovnim in kulturnim programom ter ponudbo lokalnih kulinaričnih dobrot. V vasi Slap pri Vipavi, ki slovi po številnih odličnih vinarjih, letos prvič gostijo Slap Vino Festival. Na osrednjem vaškem trgu bodo obiskovalce razvajali s pokušinami vin in lokalnih dobrot, vinski praznik pa bosta obogatila tudi dva glasbena koncerta.

Adrenalinska doživetja

Edinstvene naravne danosti in posebna klima v Vipavski dolini ustvarjajo naravnost idealne pogoje za različna adrenalinska doživetja. Ne le na priljubljene podeželske ceste, kolesarji se v Vipavski dolini lahko podajo tudi na gorsko kolesarjenje po enoslednicah in iščejo športne izzive po divjih in urejenih brezpotjih. Nepozabna adrenalinska doživetja ponujajo tudi Hike & Fly avantura, SUP avantura na reki Vipavi in skok z elastiko s Solkanskega mostu. Lokalni vodniki z veseljem pripravijo tudi drugačne vodene ture, ki so povsem prilagojene željam in fizični pripravljenosti iskalcev adrenalinskih užitkov. Po dinamičnem in športno izpolnjenem dnevu pa Vipavska dolina ponuja nešteto možnosti za sprostitev ob okušanju najboljših jedi, vina, piva in drugih lokalnih dobrot.