Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Oktober 2019

Užijte dan

Oktobra odkrivajte mir in brezskrbnost

V Vipavski dolini boste zlahka našli priložnost za odmik od vsakdanje rutine. Carpe diem (užij dan) je odličen napotek za sproščeno pohajkovanje po vinorodni deželi, uživanje na jesensko toplem soncu in razvajanje z lokalnimi dobrotami vseh vrst. Lahko lenarite in se prepuščate trenutnemu razpoloženju. Lahko neutrudno raziskujete nova doživetja in si podarite zelo dinamičen dan. Izbira je vedno vaša. Užijte vsak trenutek v Vipavski dolini! Oktobra in vse leto.

Martinčkanje

Vsaka dežela pozna izraz za lenobno posedanje ali poležavanje na prostem ob sončnem vremenu. Slovenci za opisovanje tega užitka uporabljamo prispodobo martinčka, ki se greje na soncu. V Vipavski dolini se lahko jesenskemu soncu nastavljate kjerkoli, le v vetrovnih dneh morate biti pozorni in za daljše lenarjenje na prostem izbrati zavetne kotičke. Čeprav je sonce povsod enako prijetno, je v Vipavski dolini nekaj zelo priljubljenih točk za pravo martinčkanje. Ena teh točk je srednjeveški Vipavski Križ, starodavno mestece s slikovitimi ozkimi ulicami, gasami, in številnimi kulturnimi znamenitostmi. Vipavski Križ predstavlja značilen primer pozidave starih vipavskih vasi, kjer so strnjene stavbe človeku nudile zavetje pred močno burjo. Na osrednjem trgu se boste lahko brezskrbno martinčkali ob odlični ponudbi trgovinice z lokalnimi produkti in vinoteke Darovi Vipavske. Na skrajnem zahodu doline, ob meji z Italijo, je v Novi Gorici verjetno ena najbolj množično obiskanih točk za martinčkanje. Na Bevkovem trgu v središču mesta boste med številnimi kavarnami začutili pravi mediteranski urbani utrip in tudi na slovitem Trgu Evrope, kjer se stikata dve mesti in dve državi, je ob sončnem vremenu prijetno posedati. Privlačen cilj ljubiteljev lenobnega nastavljanja soncu je tudi Glavni trg v Vipavi, le korak stran od deltastega izvira reke Vipave, ki vas bo zvabil k pohajkovanju in odkrivanju številnih znamenitosti tega slikovitega kraja. Počasi in z užitkom.

Sončna pobočja

Nekateri si lenobno posedanje raje privoščite šele, ko ste se naužili aktivnosti v naravi. Če vas navdušuje pohodništvo, ste v Vipavski dolini na pravem mestu, oktobra pa tudi v pravem času. Dolina ima zelo prijazno podnebje in nadpovprečno veliko sončnih dni. Jeseni boste hitro začutili razliko. Ko se v bližnjih nižinah in kotlinah že trmasto zadržuje megla, so pobočja, ki obkrožajo Vipavsko dolino, sončna in nadvse vabljiva. Ujemite priložnost in izberite katero od pohodniških poti, ki vas popelje na vrhove in čudovite razgledne točke nad dolino. Lokalni planinci in sprehajalci so na teh poteh uredili številna preprosta počivališča, kjer se ob postanku lahko nastavljate jesenskemu soncu in morda ujamete najlepšo fotografijo dneva. Saj poznate pravilo priljubljenih digitalnih družbenih omrežij: če ni fotografije, se ni zgodilo. Ob objavi fotografije ne pozabite dodati #vipavavalley. :) Še nekaj je tu drugače. Večina poti vas prejkoslej pripelje do planinske koče ali turistične kmetije, kjer boste svoje carpe diem razpoloženje lahko obogatili z nepozabnimi lokalnimi okusi. Še namig: obiščite enega od turistično informacijskih centrov, kjer vas bodo bogato založili z idejami za pohodniška doživetja. In ko že omenjamo užitke, bi si sončna pobočja morda ogledovali ob preletu z jadralnim padalom? Polet v tandemu je edinstveno doživetje in Vipavska dolina slovi kot odlično izhodišče za jadralno letenje.

Sezonske dobrote

Dan ni dnevu enak, vsaka sezona prinese svoje posebnosti in čare. Trgatev je končana, v vipavskih hramih diši po moštu, ki se bo kmalu spremenil v letošnje vino. Vipavska dolina počasi spreminja svoje jedilnike, komaj opazno in v skladu s tradicijo, ki že od nekdaj sledi načelu z vrta na mizo. Sezonske in vselej sveže lokalne sestavine so cenjena značilnost vipavske kulinarike. Oktobrske sezonske jedi najbolj zaznamuje kostanj, čudovit plod narave, ki je zaradi posebnega okusa in izjemne hranljivosti priljubljena sestavina tradicionalnih sezonskih jedi in neizčrpen navdih mojstrov visoke kulinarike. Ne prezrite, v Vitovljah vsako leto organizirajo praznik kostanja, ki je odlična priložnost za nakup kostanja ter okušanje pečenega kostanja in domačih jedi.