Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2019

Tisto nekaj drugače

Brezčasna privlačnost Vipavske doline

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam nekatera potovanja sežejo globlje v srce kot druga? So to lepote pokrajine, osupljive znamenitosti, posebni lokalni okusi ali je morda razlog v prav posebni energiji, ki lepote poveže v neponovljive občutke? Vipavska dolina ponudi veliko in tudi marsikaj tako presenetljivega, da ostane v spominu za zmeraj. Na vsakem koraku, ob pohodniških in kolesarskih poteh, na cestah in brezpotjih vas bo pozdravilo nekaj značilno posebnega. Pridite in odkrijte, zakaj je Vipavska dolina drugačna vse leto.

Pristno gostoljubje

Besede so običajno precej nerodne, ko želimo opisati vse odtenke gostoljubja, ki vas pričaka v Vipavski dolini. Treba ga je doživeti. Začutiti iskrenost nasmeha, se razveseliti drobnih pozornosti in uživati v spontanosti, s katero domačini sprejemamo goste. Gostoljubje je ključna sestavina slovite vipavske kulinarike, saj od nekdaj velja, da gostu ponudimo vse tisto, kar bi sebi privoščili za praznik. In seveda vse tisto, kar smo sami pridelali in pripravili z ljubeznijo. Iskrene naklonjenosti seveda ne boste deležni le pri mizi in v čarobnih vinskih hramih, začutili jo boste ob vsakem srečanju, v nenarejeni odprtosti in pripravljenosti ljudi, da vam zaupajo tudi osebne zgodbe. Lokalni vodniki vam bodo z največjim veseljem odkrili najlepše kotičke, ki jih obožujemo domačini. V Vipavski dolini živimo zadovoljno in to boste začutili povsod. Morda se ravno v pristnem gostoljubju skriva razlog, da je Vipavska dolina povsem očarala tuje novinarje in jo drug za drugim uvrščajo med najbolj privlačne destinacije na svetu.

Edinstveno podnebje

Vipavska dolina ima zelo prijazno podnebje in nadpovprečno veliko sončnih dni. Zaradi posebnega reliefa in lege na stičišču svetov, kjer se vplivi mediteranskega podnebja srečajo s celinskimi, je v dolini doma močen veter, burja. Čeprav se burja včasih razbesni in njeni sunki presegajo hitrost 200 kilometrov na uro, jo imamo domačini radi, saj prečisti ozračje in razjasni nebo. Občasni vdori hladnega zraka s celine pa ne morejo preglasiti blagodejnih vplivov mediteranskega podnebja, ki v dolini ustvarjajo posebno lokalno klimo. Najbolj izrazito drugačna je spomladi, ko je v bližini morja še hladno, v Vipavski dolini pa že prijetno toplo. Tudi zime so v dolini mile, zato lahko pri nas hodite, kolesarite, letite s padali in se ukvarjate s številnimi aktivnostmi na prostem vse leto. Prav zato Vipavska dolina vsako leto gosti prvo evropsko zmajarsko tekmo v letu, Aeros Winter Race. Ko je drugje v Evropi še zima, je Vipavska dolina že zelena, cvetoča in vabljiva.

Drugačno vino

Edinstvene naravne danosti in ljudje, ki že tisočletja gojijo kulturo vinske trte, ustvarjajo drugačnost vipavskih vin. Ne le drugačnost v primerjavi z drugimi vinorodnimi deželami, v Vipavski dolini vas bo navdušila raznolikost vinske ponudbe. Tu uspevajo številne sorte, med njimi tudi stare domače sorte, ki so dolini v ponos. Tako kot sorta vinske trte zelén, ki je povsem avtohtona. Terroir Vipavske doline prispeva posebno drugačnost. Zaradi razgibane pokrajine in mikro klime je skoraj vsak vinograd malce drugačen, razlike v legi pa dajejo pridelku oseben karakter. V vinskih hramih vinarji dodajo še zadnji razlog za drugačnost. Z znanjem, ki se prenaša iz roda v rod, in z veliko ljubezni negujejo vina, ki se na mednarodnih ocenjevanjih uvrščajo v sam svetovni vrh. Obiščite vinarje in vinoteke v Vipavski dolini in okusite neopisljivo drugačnost. Prav posebno priložnost za okušanje najboljših domačih vin vsako pomlad ponudi Festival vin in oljčnega olja Šempas, ki poleg domačih, udomačenih in avtohtonih vinskih sort predstavi tudi lokalno pridelano oljčno olje.

Top doživetja

Značilno gostoljubje, prijazno podnebje vse leto, odlična kulinarika in vrhunska vina dodajo vsakemu obisku Vipavske doline prepoznavno drugačnost. Izberite eno od top doživetij in raziščite dolino z lokalnimi vodniki. Ni pomembno, kaj najraje počnete in kaj boste nazadnje izbrali. Vipavska dolina vas bo vselej očarala do te mere, da se boste v te kraje želeli vrniti. Preberite zanimive članke, ki so jih o Vipavski dolini objavili mediji po svetu in se sami prepričajte, koliko pohval so namenili naši drugačnosti.