Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2019

Svetli utrinki zime

Doživite čarobnost tradicije in lokalnih običajev

Vipavska dolina popotnika očara s svojo pristnostjo. Ko se ob zimskih večerih s katere od vzpetin ozrete po pokrajini, spominja na zeleno, z lučkami okrašeno božično drevo. Stare vasi, kjer se hiše v tesnih gručah stiskajo okrog vaških cerkva, so posejane po vsej dolini in vabijo k raziskovanju raznolikih skrivnosti. Sprehodite so po značilnih ozkih ulicah in obiščite eno od vinskih kleti, kjer vam bodo najprej ponudili kozarec mladega vina. Tik pred prazniki, ko domačini v okna svojih hiš radi postavijo jaslice, vasi zažarijo v skrivnostni lepoti. Doživite edinstven čar lokalnih običajev, vina in kulinarike. Vipavska dolina je drugačna, zelena in prvinska tudi decembra.

Jaslice v Vipavski dolini

Krščanska tradicija močno zaznamuje kulturo Vipavske doline. Številne cerkve in delujoči samostani hranijo neprecenljivo kulturno dediščino. Eno najlepših krščanskih izročil je postavljanje jaslic ob praznovanju božiča. V Vipavski dolini si lahko v tem času ogledate jaslice v vseh cerkvah, posebej zanimive pa so tradicionalne razstave jaslic. Ne prezrite ugledne mednarodne razstave jaslic v romarskem središču Sveta Gora nad Novo Gorico in nekoliko manjše, a zelo kreativne razstave jaslic v Vipavskem Križu. Lokalna posebnost so tudi jaslice, ki ji domačini postavijo pred svoje domove in v okna. Podajte se na potep po slikovitih ulicah Vipavskega Križa, Vipave in vasi Tabor pri Dornberku ter uživajte ob ogledu malih umetnin, ki lepšajo božično-novoletni čas. V Vipavskem Križu prirejajo tudi žive jaslice in obiskovalcem ponudijo domače kuhano vino. Več o jaslicah v Vipavski dolini preberite tukaj.

Druženje v vinskih hramih

Domačini obiskovalcem radi predstavijo vinske hrame kot edinstvene prostore, kjer je vse leto enako toplo in prijetno. Posebej pozimi, ko v Vipavski dolini zapiha mrzla burja, so vinski hrami že od nekdaj najbolj priljubljene točke druženja. Iz te tradicije izhaja tudi niz vinsko kulinaričnih dogodkov s skupnim imenom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki že dve desetletji navdušuje ljubitelje vipavskih vin in pristnih lokalnih dobrot. Vipavski vinarji vam v tem času v kozarec najprej nalijejo mlado vino, z veseljem pa predstavijo tudi svoja najboljša vina prejšnjih letnikov. Skoraj vsak vinar v Vipavski dolini se lahko pohvali s priznanji različnih vinskih ocenjevanj, zato so pokušine res nekaj posebnega. Pobrskajte med top doživetji Vipavske doline, spoznajte edinstvenost vipavskih vin v lokalnih vinotekah ali obiščite vinarje in turistične kmetije z ekipo Winestronaut. Vinska kultura in lokalna tradicija vas bosta preprosto očarali.

Zelena Vipavska dolina

Vipavska dolina je zelena vse leto, v več pomenih te besede. Mediteransko rastlinje in zimski posevki na poljih ohranjajo zeleno podobo doline tudi v najbolj mrzlih mesecih. Domačini pa smo zelo ponosni, da je Vipavska dolina tudi zelena destinacija po najstrožjih merilih trajnostnega razvoja turizma. Občine v Vipavski dolini so že nekaj let nosilke srebrnega znaka SLOVENIA GREEN, v letošnjem letu pa je zlati znak najprej pridobila občina Miren-Kostanjevica, pred kratkim pa je za svoje trajnostno delovanje zlati znak dobila tudi mestna občina Nova Gorica. V Vipavski dolini zelo cenimo vse naravne danosti, ohranjanje neokrnjene narave je naša pomembna vrednota. Enako zavzeto skrbimo za kulturno dediščino in ohranjanje kulturnega izročila. Dobrodošli v zeleni dolini! Vabimo vas, da jo s svojimi izbirami in dejanji pomagate ohranjati zeleno in tako skupaj z nami ustvarjate lepši svet. V teh decembrskih dneh doživite čarobnost naših običajev, ki jih ohranjamo že stoletja. Naj vas pospremijo v lepo praznovanje. Srečno v novem letu!