Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

September 2019

Prijazno sonce in tradicionalna trgatev

Vipavska dolina razkriva svoje najlepše čare

Vročina je popustila, Poletne uspešnice Vipavske doline pa še vedno vabijo k odkrivanju novih doživetij. V vinogradih in vinskih hramih lahko izkusite najbolj priljubljeno lokalno uspešnico vseh časov, pristno vipavsko trgatev, ki ob obiranju grozdja ponudi tudi priložnost za veselo druženje. Sonce je v tem času res prijazno. Rekreativne in adrenalinske športnike razvaja z ravno pravšnjo temperaturo in še vedno dovolj dolgimi dnevi za brezskrbno uživanje v naravi. Vipavska dolina je sedaj preprosto čarobna.

Spoznajte skrivnosti vipavskih vin

Ste se kdaj vprašali, v čem je skrivnost pridelave vrhunskih vin? Ste že imeli priložnost spoznavati različne lege vinogradov, posebnosti gojenja različnih vinskih sort in prve korake predelave sveže obranega grozdja? V Vipavski dolini lahko potešite radovednost in vstopite v čudoviti svet vinarstva na drugačen, za Vipavsko dolino značilen način. Vinogradniki in vinarji ohranjajo tisočletno izročilo ter  raziskujejo nove načine pridelave grozdja in kletarjenja. O svojih trtah in vinu zelo radi spregovorijo, razveselijo se vsakega obiskovalca in mu pripravijo nepozabno pokušino vin ob zgodbah in domačih dobrotah. Izkoristite priložnost in se z ekipo Winestronaut podajte v izkušnjo trgatve, edinstveno in nepozabno doživetje. Zanimive vinske avanture in spoznavanje skrivnosti lokalnih vin vam lahko organizirajo tudi nekateri drugi ponudniki vodenih tur. V času, ko v dolini diši po sladkem moštu, ne spreglejte tradicionalne Vipavske trgatve, največjega praznovanja trgatve v Vipavski dolini, ki ga na Glavnem trgu v Vipavi neprekinjeno organizirajo že več kot pol stoletja.

Kolesarjenje med vinogradi in gradovi

Še preden bo grozdje povsem obrano in preden se bodo vinogradi odeli v živahne jesenske barve, lahko s kolesom doživite edinstveno vinsko pokrajino, prepredeno s številnimi dvorci in gradovi. Vino in gradovi imajo veliko skupnega, povezujejo pa jih tudi prijazne, manj prometne poti, ki so kot ustvarjenje za sproščen kolesarski izlet. Kolesarjenje med vinogradi in gradovi je eno od top doživetij Vipavske doline. Izkušeni lokalni vodniki, ki dobro poznajo vse poti in zgodbe gradov ter osebno poznajo tudi številne vinarje, vas bodo zanesljivo popeljali v nepozabno doživetje. Če se boste želeli v vinski kleti zadržati malo dlje, bodo vedno poskrbeli za varen prevoz do vaše nastanitve.

Sproščen pohod ali adrenalinsko doživetje?

Vipavska dolina slovi po obilju možnosti za aktivnosti v neokrnjeni naravi. Samo ozrite se naokrog in si izberite smer za svojo pohodniško avanturo. Po gričih ali na strmine? Povprašajte v najbližjem Turistično informacijskem centru, z veseljem vam bodo svetovali primerno pot. Nekaj najbolj značilnih pohodniških doživetij, ki po vipavski tradiciji vključujejo tudi kulinarična razvajanja, boste našli md našimi top doživetji. V Vipavski dolini gojimo posebno vrsto pohodništva, pohodništvo za hedoniste. Uživajte z vsemi čuti!

Zdaj je pravi čas, da ujamete čisto vse adrenalinske izzive, ki jih ponuja Vipavska dolina. Supanje po reki Vipavi, skoki z elastiko in adrenalinski park se bodo z jesenjo za letos poslovili, gorsko kolesarjenje, letenje z jadralnimi padali in plezanje pa so aktivnosti, ki so v Vipavski dolini privlačne vse leto. Torej, akcija! Izberite adrenalinsko doživetje, ki vas bo napolnilo z novo energijo in vas bo popeljalo tudi v najbolj skrite kotičke Vipavske doline.

Zanimivi dogodki v mesecu septembru

  • Solkan: Soška regata, 7. 9. 2019; spust po reki Soči s kajaki, kanuji in rafti od solkanske elektrarne do Podgore v Italiji
  • Vipava: Vipavska trgatev, 13. do 15. 9. 2019; praznovanja trgatve, ki ima najdaljšo tradicijo na Vipavskem
  • Nova Gorica: Prireditve ob prazniku Mestne občine Nova Gorica, september 2019; zabavne, kulturne, športne in gastronomske prireditve, ki počastijo občinski praznik

Več o dogodkih v mesecu septembru najdete tukaj.