Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2019

Potepanja z namenom

Ohranjamo pristno izročilo in prvinsko naravo

Vipavska dolina je uvrščena med top 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Na ugledno lestvico organizacije Green Destintions se je uvrstila skupaj z drugimi slovenskimi turističnimi destinacijami, ki s svojo trajnostno usmeritvijo Slovenijo umeščajo na sam vrh zelenih destinacij na svetu. Obiščite Vipavsko dolino in se podajte v doživetja, ki so prepletena z ohranjanjem našega naravnega okolja in pristnega življenjskega sloga. Dobrodošli v zeleni dolini, ki je odločena, da bo taka tudi ostala.

Martinovanje, odprti hrami in osmice

V začetku novembra se na praznik sv. Martina po starem izročilu mošt spremeni v vino in to je razlog za martinovanje, največje in tudi najbolj veselo kmečko praznovanje v letu. Mlado vino je vabljivo in čas je za prve pokušine novega letnika, ki že kaže svoje značilnosti. Na kmetijah martinovanje po tradiciji praznujejo skupaj z vsemi, ki so pomagali pri trganju grozdja. Številni mali običaji, ki spremljajo praznik, ohranjajo dragoceno izročilo, ki je tesno povezano z naravo in je izraz hvaležnosti za dobro letino. Po vzoru tega starega izročila prirejajo množična martinovanja tudi nekatere vasi v Vipavski dolini, veselo pa je tudi v številnih gostilnah. S praznikom sv. Martina se začenja niz najbolj obiskanih vinskih prireditev, Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki obiskovalce navdušuje s pokušinami lokalnih vin, odlično ponudbo jedi iz lokalnih sestavin in prikazom domačih običajev. V tem času vrata odprejo tudi številne osmice, lokalna posebnost, ko kmetje en teden ali deset dni doma prodajajo vino in obiskovalce razvajajo z domačimi jedmi. Vse do konca leta lahko ujamete eno od priložnosti in skupaj z domačini uživate ob domačih dobrotah. Vsak obiskovalec je dobrodošel in vsak prispeva k ohranjanju lokalnega izročila.

Pohod po Vertovčevih poteh

Vsako leto, prvo novembrsko nedeljo po martinovi nedelji, se lahko pridružite pohodnikom na najbolj množičnem organiziranem pohodu v Vipavski dolini. Pohod po Vertovčevih poteh je speljan skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Poleg pohodniških užitkov tradicionalni pohod ponudi zanimiv vpogled v vinogradniško in vinarsko kulturo Vipavske doline, ki se vse od časov Matije Vertovca stalno razvija in se danes ponaša z izjemno kakovostjo lokalnih vin. Pohodniki ob poti srečajo celo vrsto naravnih in kulturnih spomenikov, pa tudi gostoljubne domačine, ki obiskovalce povabijo k okušanju domačih pridelkov. Pridružite se pohodnikom, spoznajte lokalne posebnosti in doživite nepozaben dan.

Drevo za Cerje

V Vipavski dolini smo zelo ponosni na svojo čudovito naravo. Velik del doline in njenih kraških planot je zaščiteno območje Natura 2000 z izjemno biotsko raznovrstnostjo. Ne le za zaščitena območja, domačini sistematično in vztrajno skrbimo za celotno naravno okolje. Prav zato, ker je ohranjanje neokrnjene narave naša pomembna vrednota, nas je globoko prizadel velik požar, ki je avgusta opustošil skoraj 100 hektarjev gozdnih površin zaščitene narave goriškega krasa. Požar je divjal v neposredni bližini monumentalnega Pomnika miru na Cerju, v Parku miru, kjer so mimo ostalin prve svetovne vojne speljane znane poti miru. Požgana drevesa, ki so izgubljena za zmeraj, dajejo razglednemu hribu Cerje žalostno podobo. V Pomniku miru so zato sprožili zeleno pobudo z naslovom Drevo za Cerje, s katero zbirajo prispevke za nakup dreves in obnovo požganega gozda. Obiščite Cerje in se naužijte neopisljivo lepih razgledov na Vipavsko dolino, Julijske Alpe, Furlansko nižino in Jadransko morje. Pomnik miru hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti, ki vabijo k ogledu. Sprehodite se tudi po poteh miru in prispevajte za novo drevo. Naša čudovita narava vam bo hvaležna.