Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Februar 2019

Naša kultura in naši hrami

Spoznajte resnico in lepote Vipavske doline

Dobra novica prihaja ob pravem času. Priznana ameriška spletna revija Travel Squire je objavila svojo lestvico top 28 turističnih destinacij za leto 2019 in med sedem najbolj privlačnih kulturnih raziskovanj je uvrstila tudi Vipavsko dolino. V ugleden izbor destinacij z vsega sveta se je Vipavska dolina prvič uvrstila zaradi svoje kulture, ki obiskovalcu ponuja mnogo več kot le hipno doživetje. Spoznajte našo kulturo in raziščite, kaj imajo v Vipavski dolini skupnega hrami kulture in vinski hrami. Februar, ki se v Sloveniji začenja s kulturnim praznikom, je morda najlepši čas za odkrivanje brezčasnih zgodb in lepot Vipavske doline.

Odkrijte skrite dragulje umetnosti

Drugačnost Vipavske doline ni iz trte izvita, čeprav je v mnogočem povezana prav s trto. Slikovita in gostoljubna vinska dežela je vselej navdihovala umetnike. Tiste, ki so se rodili v teh krajih in tiste, ki so prišli od daleč, da bi ustvarjali v tej rajski dolini. Njihova zapuščina danes vabi k raziskovanju. Zanimivo popotovanje skozi različne umetniške sloge lahko doživite v cerkvah in samostanih, kjer vas bodo navdušile številne mojstrovine. V kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu vas poleg bogate stare knjižnice očara velika baročna slika Slava Svete Trojice, ena največjih in najlepših slik na platnu na Slovenskem. Posebej dragoceno Škrabčevo knjižnico si lahko ogledate v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici. V Vipavi si preprosto morate ogledati cerkev sv. Štefana, ki jo krasijo izjemne freske, v bližnji vasi Vrhpolje pa vas bo v cerkvi sv. Primoža in Felicijana očaral velik sodoben mozaik. Ljubitelje likovne umetnosti bo navdušila Pilonova galerija v Ajdovščini, ki na ogled ponuja obširen opus Vena Pilona, enega najpomembnejših slovenskih ekspresionističnih slikarjev. Sodobnejše slikarske dosežke si lahko ogledate tudi v številnih drugih likovnih galerijah. Uživajte v raznoliki drugačnosti!

Spoznajte zanimivo izročilo

Ste vedeli, da je majhna vipavska vasica Podnanos poznana kot rojstni kraj slovenske himne? Zanimiva zgodba o nastanku hvalnice vinski trti, ki je kasneje doživela uglasbitev in je bila ob nastanku države Slovenije izbrana za nacionalno himno, je hkrati zgodba o kulturnih vrednotah Vipavske doline. V prepletanju številnih kultur, ki so v tisočletjih naseljevale dolino, dediščine krščanstva in izjemnega občutka za obdelovanje zemlje je nastala značilna kultura Vipavske doline. Najprej vam jo razkrije idilično lepa krajina s prepoznavno arhitekturo in vsepovsod opaznim sožitjem z naravo, ki je v Vipavski dolini zelo pomembna vrednota. Iz kamna zgrajene stare vasi vabijo k odkrivanju svojih posebnosti in značilnih vinskih hramov, ki so skrbno zgrajeni pod zemljo. Pod kamnitimi oboki tu zorijo najboljša vipavska vina, vinski hrami pa so že od nekdaj tudi središča družbenega in kulturnega dogajanja. V vsaki kleti boste našli nekoliko drugačno vino in vsak vinar vam bo o svojem hramu povedal drugačno zgodbo. Prijazno in odkrito, z nasmehom in iskrenim gostoljubjem. Ob poteh med vasmi boste srečali tudi zanimive gradove in dvorce, ki pripovedujejo zgodbe o nekdanjem življenju v teh krajih.

Kultura vina in pristnih jedi

Trta, ki v Vipavski dolini uspeva več kot dva tisoč let in so jo tu gojili že Rimljani, je najpomembnejša kmetijska kultura. Dolini je dala značaj, ki ga danes lahko prepoznavamo v izjemnem vinarskem znanju in odličnih vinih. Vino je v Vipavski dolini spoštovano in cenjeno, posebej stare domače sorte, ki jih vinarji ohranjajo z veliko ljubeznijo. Ni naključje, da se vipavska vina na prestižnih svetovnih ocenjevanjih uvrščajo zelo visoko in da jih lahko najdete v izbranih restavracijah po vsem svetu. Vipavska dolina pridela malo vina, a kakovost je izjemna. Obiščite katerega od vinarjev ali vsaj eno od vinotek in okusite izjemnost sleherne kapljice vipavskih vin. Ob kozarcu vina vam bodo domačini vselej ponudili tudi domače jedi. Rezina vipavskega pršuta, kos domačega kruha in vipavska jota vam predstavijo najbolj značilne domače okuse. Tudi jote, značilne zelenjavne juhe, se je dotaknilo grozdje. Vipavska jota je namreč pripravljena iz repe tropinke, ki se kisa v grozdnih tropinah. Te in druge domače jedi vam bodo v Vipavski dolini postregli na kmetijah, v gostilnah in restavracijah.

Zimske radosti

Vipavska dolina ima prijazno podnebje in je zelena vse leto. Na visokih kraških planotah nad dolino pa je sneg povsem običajen, le priložnosti za smučanje doslej ni bilo prav veliko. Zdaj je drugače. Na Nanosu, ob turistični kmetiji Abram je urejena krajša proga za tek na smučeh, ki je primerna tudi za družine, nekoliko daljša proga pa je speljana skozi gozd. Turistična kmetija Abram slovi po odlični kuhinji, na kmetiji lahko tudi prenočite. Informacije o smučarski tekaški progi: T: +386 (0)41 313 063, E: tsknanos@gmail.com.

Zanimivi dogodki v mesecu februarju

  • Vipava: Rock s kulturo, 7. 2. 2019, ob 20.30 v Domu krajanov na Gradišču pri Vipavi
  • Ajdovščina: Slovenski kulturni praznik v Pilonovi galeriji, 8. 2. 2019; ob 11.00 vodstvo po razstavi Ane Maraž, ob 16.00 vodstvo po stalni zbirki Vena Pilona; vstop je prost
  • Vipava: Koncert Vipavskih tamburašev, 10. 2. 2019, ob 18.00, Kulturni dom Vipava

Več od dogodkih v mesecu februarju najdete tukaj.