Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2018

Pokušine vin so največji hit!

Dobrodošli v vinskih hramih Vipavske doline

Lonely Planet, sloviti popotniški vodnik, je Vipavsko dolino počastil z velikim priznanjem. Slovenijo je uvrstil med 10 destinacij na svetu z najvišjo vrednostjo, med šest razlogov za obisk Slovenije pa je umestil tudi vinske degustacije v Vipavski dolini. Novica je bila objavljena v naravnost idealnem trenutku, tik pred martinovim, najlepšim vinskim praznikom v letu. Mošt je dozorel v vino in vinski hrami Vipavske doline vas od martinovega do božiča vabijo na edinstvene pokušine.

Vinska letina stoletja?

Narava je Vipavsko dolino letos obdarila z izjemno ugodnimi pogoji za rast trte, grozdje je bilo vrhunske kakovosti in vinarji so si edini, da take letine ne pomnijo. Kakšno bo vino? Bo vinski letnik 2018 letnik stoletja? Za tovrstne ocene je še prezgodaj, prve pokušine mladega vina pa se že začenjajo. Ko v začetku novembra sv. Martin po starem izročilu mošt spremeni v vino, je v Vipavski dolini čas veselih martinovanj. V znak hvaležnosti za dobro letino kmetje na pokušino novega vina in k obilno obloženim mizam povabijo vse, ki so pomagali v trgatvi. Martinovo pa še zdaleč ni le družinski praznik. Številni vinarji, vipavske vasi, pa tudi gostilne in restavracije priredijo vesela martinovanja, kjer boste našli obilje priložnosti za okušanje lokalnih vin in pristnih domačih jedi. Vrata mnogih vinskih hramov bodo odprta vse do zadnjih dni decembra. Niz dogodkov s skupnim imenom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem očara z raznovrstnostjo, prikazom domačih običajev in odlično ponudbo jedi iz lokalno pridelanih sestavin. Pokušine vin so seveda največji hit, saj je Vipavska dolina s svojim bogastvom vinskih sort in vrhunsko kakovostjo pravi raj za ljubitelje vin.

Drugačna pohodniška in kulinarična doživetja

Jeseni vas Vipavska dolina pričaka z neopisljivo lepimi vedutami. Vinogradi so odeti v razkošne rumeno rdeče odtenke, dolina je še vedno zelena, pohodniške poti na njenih obronkih pa so že posute z listjem. To je odličen čas za krajše in daljše pohode v vse smeri, za raziskovanje Vipavske doline ter odkrivanje njenih top doživetij. Tik preden zapade sneg vas ekipa Gotrek vabi k odkrivanju zelenih odtenkov Trnovsko-Banjške planote. To je nepozabno potepanje po poteh in kolovozih, v svetu neskončnih travnikov in vrtač, po brezmejnih gozdovih Trnovske planote in očarljivih skalnatih vrhovih njenih gora. Na drugem koncu doline, med starimi vasmi in vinskimi hrami, lahko izkusite nepozabno pohodniško-kulinarično doživetje na vinorodnih gričih z ekipo Wajdušna. Prijeten in povsem nezahteven pohod navduši s postankom pri vinarju, okušanjem vin in nazadnje s pristnim domačim kosilom na turistični kmetiji. Ko se boste v teh jesenskih dneh potepali po Vipavski dolini, vas bo vsepovsod pozdravljal kaki, zlatorumeni zadnji sadež v letu, ki sezonsko kulinariko obogati s pridihom sladkega obilja. Najbolj priljubljene so sladice s kakijem, ki jih preprosto morate okusiti!

Priljubljen pohod po sledeh vinarske tradicije

Vipavska dolina je dobesedno prepredena z zanimivimi pohodniškimi potmi, ki so v preteklosti predstavljale najkrajše povezave med vasmi, obdelovalno zemljo in gozdovi. Slikovite poti, ki pohodnike navdušujejo z mediteranskim rastlinjem in lepimi razgledi, so zelo priljubljene tudi med domačini. Zanimiva lokalna tradicija so številni skupinski pohodi, ki jih domačini organizirajo ob praznovanjih ali kot ohranjanje ljudskih običajev. Daleč najbolj priljubljen skupinski pohod v Vipavski dolini je tradicionalni Pohod po Vertovčevih poteh, ki vsako leto pritegne na tisoče obiskovalcev. Pohod je speljan skozi kraje, kjer je živel in delal duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Udeleženci pohoda uživajo v hoji od vasi do vasi, kjer jih pričakajo gostoljubni domačini in povabijo k okušanju lokalnih dobrot. Vzdušje, ki ga na pohodu ustvarijo ta srečanja, je neponovljivo. Pot po Vertovčevih poteh je dobro označena in ponuja veliko pohodniških užitkov vse leto.

Ne prezrite, spet so odprte osmice

Ob martinovem številni vinarji v Vipavski dolini odprejo osmice. Tradicionalna oblika prodaje vina in drugih pridelkov na kmetije privabi ljubitelje pristnih domačih dobrot. Preverite datume, različne osmice bodo odprte vse do decembra.