Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Muzeji ob meji ter naravne lepote spodnje Vipavske doline

Kaj vas bo navdušilo?

  • inovativni mini muzeji ob meji kot del naše kulturne dediščine
  • spoznavanje z lokalno kulinariko – obisk tradicionalne osmice ali turistične kmetije
  • spoznavanje naravne in kulturne krajine s kolesom

Ne prezrite

  • neokrnjena narava gozda Panovec
  • tipična kulturna krajina Vipavske doline z vinogradi, sadovnjaki in suhi zidovi
  • obujanje zgodovinskega spomina iz časov po drugi svetovni vojni
  • spoznavanje z lokalno kulinariko na tradicionalni osmici ali na turistični kmetiji
  • celovito trajnostno doživetje, ki zajema tako trajnostno obliko prihoda na destinacijo (vlak) kot trajnostno prevozno sredstvo (kolo)
  • enodnevno doživetje (7 ur)

Kolesariti bomo začeli na Trgu Evrope poleg železniške postaje Nova Gorica ter se najprej ogrevali na skoraj popolni ravnini. Mimo zadnjih mestnih stavb se bomo zapeljali do prekopa Koren ter naprej  v gozd Panovec. Danes je to priljubljeno zatočišče rekreativcev in drugih športnikov, nekoč pa je  s svojim razkošnim rastjem veljal za dragoceno posest lokalnih plemičev. Teren se bo tukaj začel blago dvigati, vse do vrha naslednjega griča z imenom Stara Gora (ki na srečo ni »prava« gora). Od vrha hriba dalje se nam bodo odprli prelepi razgledi na Vipavsko dolino, v katerih bomo uživali vse do Vogrskega.

V nadaljevanju se bomo mimo dvorca Vogrsko ter okoliških polj in vinogradov spustili do reke Vipave ter  vasi Renče. Pred Biljami se bomo še zadnjič komaj opazno vzpeli na obronke Biljensko-Vrtojbenskih gričev. Od vasi Bilje se bomo vrnili k reki Vipavi v vasi Orehovlje, ki slovi po slastnih gojenih špargljih.

Od srečanja z mejo dalje bo teren skoraj popolnoma raven, kolesarjenje nam bodo popestrile vsebine štirih mini muzejev. Prvi bo v Mirnu tik ob meji, ki govori o dogajanjih, ki so jih sprožale nedomišljene politične odločitve.

Naslednji muzej je najmanjši v Sloveniji in tudi med najmanjšimi na svetu, a se ponaša z visokim priznanjem za svojo predstavitev življenja ob meji po 2. svetovni vojni.

V predmestju Nove Gorice nas bo v nekdanji mejni carinarnici (»na bloku«, kot pravijo domačini) pričakal tretji muzej s časovno najmanj oddaljeno vsebino – posvečen je namreč tihotapljenju. Nekateri se obdobja, ko smo preko meje bolj ali manj na skrivaj vozili kavbojke, prašek, kavo, spomnijo dobro, drugi so še premladi. Vsem pa bo zabavno videti, kaj vse se je prevažalo mimo carinikov.

Od tukaj nas bo delček poti vodil skozi neuporabljen tunel Bohinjske železnice do izhodišča, kjer nas bo pričakal še zadnji muzej, posvečen življenju ob meji.

Kolesarski izlet je zastavljen tako, da se bomo lahko na izhodišče kolesarjenja ter nazaj domov pripeljali tudi z vlakom, seveda pa je ob železniški postaji dovolj parkirnih prostorov tudi za motorna vozila.

Vmes se, glede na letni čas in termine odprtja lokalnih osmic oz. turističnih kmetij, ustavimo  ter okrepčamo s slastnimi domačimi jedmi ter vrhunskimi lokalnimi vini.

Cena:
4 osebe: 75 € / oseba
5–8 oseb: 55 € / oseba
9–15 oseb: 45 € / oseba

V ceno je vključeno: vodenje in organizacija, vstopnine po programu, topel obrok lokalne kulinarike na tradicionalni osmici ali na turistični kmetiji.

Rezervacije


GremoZeleno | GoGreenway, potovalna agencija za zeleni življenjski slog | Green Lifestyle Travel Agency
Temnica 22
5296 Kostanjevica na Krasu


M: +386 (0)40 26 44 33
E: irena@gogreenway.eu
W: www.gremozeleno.euwww.gogreenway.eu