Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Peš po vinorodnih gričih

Slikovite vasi in vinske kleti zgornje Vipavske doline.

Že prvi pogled na Vipavsko dolino, če se pripeljete iz osrednje Slovenije, očara z razgibanimi griči, poraslimi z vinsko trto. Tu so številne poti, ki vabijo v drugačna pohodniška doživetja. Speljane so od vasi do vasi, med vinogradi in akacijevimi gozdovi. Za vse, ki na pohodniških izletih radi spoznavate življenje ob poti in znate uživati v lokalni gastronomiji, so te poti odlična izbira. Razgibana in skoraj vse leto zelena pokrajina vas bo razveselila s svojo lepoto, v vipavskih vaseh pa boste srečali gostoljubne ljudi, ki vas bodo z veseljem povabili k okušanju njihovih pridelkov, domačih vin in tradicionalnih jedi.

Potepanje po vinorodnih gričih zgornje Vipavske doline lahko začnete v vasi Slap blizu Vipave, ki ima bogato vinarsko tradicijo in kjer je bila ustanovljena prva vinogradniška šola na Slovenskem. Ko se iz vasi Slap odpravite po griču navzgor, vas bo pot peljala mimo slikovite Roune, kjer se v vse smeri raztezajo vinogradi. Kot okras je tu in tam zasajeno tudi kakšno sadno drevo ali oljka. Te izjemno lepe vedute kar kličejo po fotografiranju, zato boste morda dobili občutek, da ste to idilo nekoč že videli.

Na vrhu gričev se odpre vas Planina, ki je znana po številnih vinogradniških posestvih in odličnem vinu. V mesecu maju in juniju vas bodo tu pričakale slastne vipavske češnje in tudi kasneje, vse do pozne jeseni, tu zori slastno sadje. S Planine vas bo pot vodila proti vasi Erzelj, ki slovi po številnih izvirih pitne vode. Če vam čas dopušča, se lahko po označeni učni poti sprehodite do mnogih lepo urejenih izvirov. Vas je poznana tudi po odlični avtohtoni vinski sorti pinela, zato se velja ustaviti na eni od kmetij.

Iz vasi Erzelj se pot spusti mimo cerkvice Marije Snežne nad Gočami, od koder je prelep razgled na vinorodno dolino, in nas pripelje v vas Goče, ki je spomenik slovenske kulturne dediščine. Sprehodite se skozi ozke ulice, ta izjemno slikovita vipavska vasica vas bo navdušila. Nič manj pa ne boste navdušeni nad jedmi, ki vam jih postrežejo v prijazni Cejkotovi domačiji. Povprašajte domačine in izvedeli boste, da so Goče vas z največ vinskimi kletmi. Z Goč se spustimo na izhodišče poti, v vas Slap, kjer lahko na turistični kmetiji Na hribu tudi prespite. Naslednje jutro, po domačem zajtrku, pa se bo gotovo prebudila tudi želja po novi pohodniški izkušnji.

Priporočila
Za obisk vinskih kleti in turističnih domačij ter osmic je priporočljiva predhodna najava.

Informacije
TIC Vipava