Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Čez Nanos v Podnanos

Spoznajte rojstni kraj slovenske himne.

Nad zgornjo Vipavsko dolino se dviga kraška planota Nanos, ki vas bo navdušila s svojo spokojnostjo, gorskimi travniki in gozdovi, na robovih pa vas bo nagradila s prekrasnimi razgledi. Privoščite si izlet v prvinsko naravo, ki je prepredena z mnogimi pohodniškimi potmi, veliko možnosti pa nudi tudi gorskim kolesarjem. Na bolj lagoden izlet se po dobro urejenih cestah lahko odpeljete tudi z avtom.

Če ste izbrali avto, se iz Vipave odpeljete v bližnjo vas Vrhpolje, kjer priporočamo postanek v cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Leta 2013 ji je pater Marko Ivan Rupnik povsem spremenil notranjo podobo, ko je tu postavil kar 180 m2 velik mozaik. Veličastna umetnina je res vredna ogleda. Pot vas bo od tu peljala mimo Teodozijevega križa, posvečenega sloviti rimski bitki, skozi vas Sanabor, kjer se nahaja prazgodovinsko gradišče ob cerkvi sv. Danijela.

Skozi gozdove vas pot pripelje na planoto Nanos, ki med drugim slovi tudi po redkih redkih rastlinah in živalih. Kjerkoli ob poti se boste ustavili, povsod boste lahko uživali spokojnost pod visokimi krošnjami dreves. Asfaltirana pot se konča pri Abramovih, znani turistični kmetiji. Tu zapeljete na dobro utrjeno makadamsko pot in se po planoti Nanos peljete mimo Lovske koče Vojkovo. Morda se boste želeli še enkrat ustaviti in se naužiti prelepih razgledov. Nato se spustite v dolino, na regionalno cesto, ki vas pripelje v Podnanos.  

Slikovita vas je prva, ki vas pozdravi, če se v Vipavsko dolino pripeljete po regionalni cesti z Razdrtega. Podnanos je gručasto naselje z ozkimi ulicami v starem delu vasi, kar mu daje mediteranski videz. Tu si lahko ogledate cerkev sv. Vida, njen zvonik oglejskega tipa velja za enega lepših primerov na naših tleh. V vasi in njeni okolici si lahko ogledate tudi druge cerkve, graščine in kamnite mostove. V Podnanosu se je rodil Stanko Premrl, duhovnik in plodovit skladatelj. Uglasbil je Prešernovo Zdravljico, ki je slovenska državna himna.

Zanimivo potepanje lahko sklenete z okušanjem vin v eni od številnih vinskih kleti v Podnanosu ali v okoliških vaseh.

Priporočila
Za obisk vinskih kleti je priporočljiva predhodna najava.

Informacije
TIC Vipava